BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Benzyna w baku turbo diesla - co robić?

yoshi - 2010-04-15, 00:17
Temat postu: Benzyna w baku turbo diesla - co robić?
Witam.
Moja mama trochę nie przytomna wlała dziś do swojego auta turbo diesel ze skrzynią tiptronic zamiast olej napędowy to Pb95.
Po zatankowaniu do pełna auto nie zostało odpalone (chyba na szczęście) auto właśnie z holowałem do domu, jutro mam zamiar wypompować mieszankę z baku do sucha przez dziurę po pompie paliwowej (taki mam plan). Co jeszcze muszę zrobić przed odpaleniem na nowo po za oczywiście wlaniem świeżego oleju napędowego :?:

Dixi - 2010-04-15, 00:23

Jeżeli pompa nic nie "zassała" to moim zdaniem nic. Koniecznie zalej jakąś większą ilość odpowiedniego paliwa przed odpaleniem i powinno być ok. Co do twojej mamy to moim zdaniem jest całkiem przytomna jeśli autka nie odpaliła, a pomyłka ? rzecz ludzka.
Piotrek325 - 2010-04-15, 10:20

co do wypompowania całego paliwa to może być ciężko i na pewno część zostanie, więc zalej potem do pełna ropy żeby stężenie benzyny było jak najsłabsze.

Miałem podobna sytuacje, otóż moja mama do micry zalała pełen bak PB. wypompowano zalano ropę było ok, ale samochód był słabszy trochę. po tym jednym baku zmieniłem filtr paliwa i zalałem do pełna i wszystko ok już

chemik211 - 2010-04-15, 10:28

Dobrze dolać w tedy dodatek do ON
Pablo325i - 2010-04-15, 11:21

a nie ma pod spodem kurka spustowego?? moze by lepiej zeszlo??
Moj znajomy w primerze chyab 2005rok diesel jak sie przejechal po wlaniu benzyny to go naprawa wyniosla duzo tysiecy zlotych bo tam jakas droga nietypowa aparatura wtryskowa jest.
Wiec wyczysc dokladnie bak :mg:

yoshi - 2010-04-15, 12:37

bak wyciągnięty do sucha, targam auto na stację zaleję full bak ON i kupiłem w norauto jakiś uzdatniacz do diesli, który czyści wtryski itd. zobaczymy co będzie