| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30] Brak pradu w złaczu X
Pietrek - 2010-04-07, 20:52 Temat postu: [e30] Brak pradu w złaczu X Siema, podłączyłem dzis wiekszosc instalacji w e30.
Nie działają niestety elektryczne szyby , nawiew i oświetlenie konsoli środkowej...
Skupmy sie na szybach.
Nie ma napięcia w złączu X , a dokładnie w miejscu gdzie wpina się Pin plusowy elektrycznych szyb.
Sprawdziłem gdzie leci przewód z gniazda, idzie on prosto do bezpiecznika nr17, bezpiecznik 17 jest zasilany prosto ze stopki przekaźnika K5.
Zbadałem gniazdo przekaźnika i tak : na 3 stopkach jest +12v mniejwięcej, na czwartej stopce nie ma nic... dokladnie na tej stopce z ktorej leci prad na bezpiecznik i dalej do gniazda.
Podmieniałem przekaźniki, nic nie pomogło.
Ma ktos jakies pomysly ?
szwangru2 - 2010-04-07, 21:05
A przekażnik ma masę bo piszesz tylko o + ? Cudów nie ma zrób mostek( zewrzyj )tor prądowy w gnieżdzie przekażnika i wtedy zobacz czy pojawi się prąd .
Pietrek - 2010-04-07, 22:03
Raczej wolałbym wyeliminować usterke niz robić mostek...
Ps. Czy to że nie mam podłączonej wiązki silnika może być przyczyną ?
szwangru2 - 2010-04-07, 22:11
| Pietrek napisa³/a: | | Raczej wolaÅ‚bym wyeliminować usterke niz robić mostek.. | a czy ja Ci każę robic na sztukÄ™ druciarstwo ? NapisaÅ‚em jak sprawdzic. | Pietrek napisa³/a: | | Ps. Czy to że nie mam podłączonej wiÄ…zki silnika może być przyczynÄ… ? | a cienki przewód przy automacie rozrusznika podłączony? Nie ten od stacyjki włączajÄ…cy elektromagnes tylko ten po przeciwnej stronie który odcina masÄ™ przy krÄ™ceniu rozrusznikiem żeby odciążyc akumulator .
318Albert - 2010-04-07, 22:19
Brak wiązki silnika raczej nie ma na to wpływu ale nie jestem 100% pewien. Raczej to wina przekaźnika bo na którymś pinie musi pojawiać się masa żeby przekaźnik zwarł styki chyba że styki się wypaliły w przekaźniku i nie podaje prądu dalej. Zaraz lookne w schematy i powiem Ci co i jak sprawdzić
Bierzesz sobie żarówkę 12V jedna końcówkę do masy i drugą patrzysz na przekaźniku K1 30 pin stały + z aku (czyli świeci ) 86pin + po zapłonie 87 pin idzie dalej do wył nadmiarowo prądowego oraz do pinu 87 w przekaźniku K2 ale wracając jeszcze do K1 przepinasz żarówkę do + akumulatora a drugą końcówkę do pinu 85 przekaźnika K1 i też powinna zaświecić. Teraz K2 przepinasz z powrotem żarówkę do masy i od początku 30 pin oraz 86pin stały + z aku (czyli świeci ) przepinasz żarówkę do + akumulatora a drugą końcówkę do pinu 85 i otwierasz dowolne drzwi .
*żarówka zwykła 12V 5W jak to posprawdzasz pisz będziemy myśleć dalej co ją boli
Szajbaa - 2010-04-08, 11:38
ja bym sie trzymał wersji Szwangru bo nie raz tak bylo ze po swapie brak el szyb i wlasnie wina lezy przy rozruszniku. Dużo ludzi mialo juz ten problem
Pietrek - 2010-04-08, 12:19
Nie ma pod maska silnika ani osprzętu, wiazka silnika odłączona więc może to jest to Zaraz ide sprawdzić.
Wrzucilem rozrusznik luzem pod maske, podlaczylem obydwa przewody, dalej nic.
[ Dodano: 2010-04-08, 19:18 ]
Szwangru, Cienki przewód z rozrusznika do plus czy masa ?
Szyby i nawiew zadziałały, przekaźnik nie dostawał masy, zrobiłem mostek zastępczo, czy jak przykręce i podłącze rozrusznik masa pojawi się w puszcze bezpieczników ?
318Albert - 2010-04-08, 20:24
Skoro rozrusznik odcina masę, a teraz kabel jest odpięty to nie ma masy i po podpięciu powinna się pojawić. Tak mi się wydaje Podłącz rozrusznik do masy no i te trzy pozostałe kable i wtedy sprawdź.
Szajbaa - 2010-04-08, 21:36
Pietrek, moim zdaniem sie pojawi bo mimo ze rozrusznik podaczyles to on jeszcze musi miec mase przez silnik do budy
Pietrek - 2010-04-09, 16:18
| 318Albert napisa³/a: | | Podłącz rozrusznik do masy no i te trzy pozostaÅ‚e kable i wtedy sprawdź. |
hmmmm jakie 3 ? W wiązke mam gruby czerwony, i ten cienki czarno-zółty. Nie widze trzeciego przewodu.
szwangru2 - 2010-04-09, 17:00
Jest to cienki czarno/zielony przewód połączony z wiązką karoserii pinem 15 .Sprawdzałem w instalacji silnika m20b25 z roku 1988.
|
|