BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Silniczek krokowy w M20

Piotrek325 - 2010-04-05, 12:13
Temat postu: Silniczek krokowy w M20
Witam

Dzisiaj przy okazji wymiany lamp na BH, zauważyłem że po przekręceniu kluczyka w pozycje "zapłon" silnik krokowy tak jak by otwiera się bądź zamyka i buczy. Czy to normalne ?

Wolne obroty silnik trzyma ale za nisko (choć wydaje mi się ze to wina czego innego) bo kiedyś u Szajby podmienialiśmy krokowego, na inny sprawny i było tak samo.

Może to jakaś zjebka w wiązce? Jak powinno wyglądać napięcie na poszczególnych stykach silnika krokowego ?

norb - 2010-04-05, 14:09

witam..jeżeli chodzi o buczenie to w mojej e30 też tak jest po przekręceniu zapłonu... sam nie wiem czy to normalne pzdr :)
pietras325 - 2010-04-05, 15:38

jest to normalne, znaczy ze silniczek krokowy jest sprawny
Piotrek325 - 2010-04-06, 14:42

Ok, to przynajmniej to mogę wykreślić z listy :)

[ Dodano: 2010-04-24, 21:00 ]
wracając do tematu silnika krokowego

Jako że dzisiaj spędziłem wiele godzin na diagnozowaniu sygnałów z różnych czujników za pomocą oscyloskopu i miernika. Na obecna chwile mam tak:
TPS sprawny (sygnał zamknięcia i otwarcia przepustnicy jest)
przepływka ma ciągłą charakterystykę nie występują "martwe punkty", tzn. pojawiały się skoki ale bardzo sporadycznie. klapka w przepływce na biegu jałowym nie wpadała w wibracje, stała bardzo równo.

jedyne co wydało mi się podejrzane to to że nie ma różnicy czy korkowy jest podłączony czy nie. dosłownie żadnej. ani przy podłączaniu jej z powrotem nic się nie zmieniało. stąd moja myśl że może to nie wina krokowego samego w sobie, a sygnału do niego dochodzącego.

I teraz chciałbym się dowiedzieć gdzie a raczej skąd wychodzi sygnał do krokowego. Domyślam się że pewnie z komputera ECU.

Bo wydaje mi się ze krokowy jest w takiej samej pozycji non stop, wie może ktoś jakie powinny być napięcia na poszczególnych nóżkach krokowego przy prawidłowych 800 obrotach.

Druga sprawa dotycząca cewki, która myślałem ze jest uszkodzona, sygnał impulsów (obrotów), jest ok w całym zakresie obrotów -> więc nie rozumiem czemu mój obrotomierz kończy się dokładnie w połowie skali tj. 3.5 tys obr/min. Czy sygnał obrotów jest jakoś "przetwarzany" przez komputer zanim trafi na zegary ? i czy przypadkiem komputer na podstawie danych miedzy innymi prędkości obrotowej silnika nie steruje krokowym ?