BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Na co zwrocic uwage kupujac E30?

potejtos - 2010-02-02, 00:36
Temat postu: Na co zwrocic uwage kupujac E30?
Witam Wszystkich!
Jutro popoludniu jade ogladac E30 M20B20 w sedanie. Mozecie podpowiedziec na co warto zwrocic szczegolna uwage? Mialem wczesniej M40, ale warto zawsze podpytac, bo cos moze z glowy wyleciec. Bede ogromnie wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam.

rajoo - 2010-02-02, 06:56

głownie patrz na blachę bo cala resztę da się zrobić

- kopuły kielichów mc persona
- progi i kwadraty pod podnośnik
- nadkola tylne
- pas tylni (okolice haka holowniczego)
- zdejmij wykładzinę w bagażniku i tam tez wszystko wy-oglądaj dokładnie

waldziu22 - 2010-02-02, 07:46

rajoo napisa/a:
głownie patrz na blachę bo cala resztę da się zrobić

no dobrze mowisz, da się zrobic ..ale nie mozna tez brac w ciemno, nie niemozna olac reszty auta:)
remont silnika tez potrafi kosztowac , a tego chce kolega pewnie uniknąc. sprawdz jaki olej czy na korku nei ma smietany.. czy na bagnecie nie ma drobinek wody, , zcy hamulce działają..! bo jak bedziesz wracał to się pewnie przydadzą.. zawiecha nie cieknie... bo wtedy juz do wyminany.. czy kiera nie ma za duzego luzu.. sprawdz, czy wszystkie guziczki dzialają,,:D:D jak nei mozna cenę negocjowac.. wazna jest skrzynia jesli to automat... czy nie szarpie przy zmianie.. czy wajcha nei lata jak zyd po pustym sklepie... czy dzwi się zamykaja:) hehe mozna tak wymieniac i wymieniac.. ale po co,, sprawdz wszystko, nie ma tam wiele do ogladania... 20 minut i wszstko mozna sprawdzic.

potejtos - 2010-02-02, 07:58

Ok, dzieki za odpowiedzi.

A na co zwrocic uwage w silniku, oprocz tego, co napisaliscie? Autko ma LPG.

center - 2010-02-02, 16:37

nie bierz 2.0, albo 2.5 albo 1.6/1.8 i mówię to z własnego doświadczenia...
jeździ od 3k obrotów a pali jak smok
chyba że naprawdę super pewna sztuka za dobrą kasę
pozdrawiam

potejtos - 2010-02-02, 18:38

Niestety nie kupilem, bo ktos mnie ubiegl. Wczoraj gosc ja wystawil na allegro poznym wieczorem, wiec sie z nim umowilem na dzisiaj na ogladanie na 16, zeby z kumplem przyjechac (bo do 15 kumpel pracowal). Zadzwonilem zeby sie dokladnie umowic, a wlasciciel powiedzial ze nieaktualne.

Troche sie zdolowalem i wk... na niego, bo sie umawial, a sprzedal komu innemu. Mnie dodatkowo przez 3h trzymal w niepewnosci mowiac, zebym zadzwonil za 2h, bo on teraz zajety jest, ale zebym przyjezdzal i ze sie umowimy.

maaaad - 2010-02-02, 20:22

Niech zgadnę, bordowa z Sulejówka :mg:
potejtos - 2010-02-02, 21:51

Dokladnie ta. Kupiles ja?
Łukasz - 2010-02-02, 23:00

potejtos napisa/a:
Niestety nie kupilem, bo ktos mnie ubiegl. Wczoraj gosc ja wystawil na allegro poznym wieczorem, wiec sie z nim umowilem na dzisiaj na ogladanie na 16, zeby z kumplem przyjechac (bo do 15 kumpel pracowal). Zadzwonilem zeby sie dokladnie umowic, a wlasciciel powiedzial ze nieaktualne.

Troche sie zdolowalem i wk... na niego, bo sie umawial, a sprzedal komu innemu. Mnie dodatkowo przez 3h trzymal w niepewnosci mowiac, zebym zadzwonil za 2h, bo on teraz zajety jest, ale zebym przyjezdzal i ze sie umowimy.

pomyśl sam - ja się nie dziwię - miał gościa, który zobaczył wczesniej niż Ty i kupuje (maaaad???), a miał czekać na jakiegoś kolesia, który przyjedzie obejrzeć? I nie wiadomo, czy kupi? Przy kazdym aucie, które sprzedaję mam takich oglądaczy....

valdi80 - 2010-02-03, 00:36

Kto pierwszy, ten lepszy. Pretensje możesz mieć tylko do siebie :!:
maaaad - 2010-02-03, 01:26

Nie nie, to nie ja ją kupiłem. Niestety, nie mam teleportu, a ona wisiała na allegro ledwie paręnaście godzin :mg:
potejtos - 2010-02-03, 02:01

To prawda. Przegladam allegro kilka razy dziennie, wiec wiem co i kiedy sie pojawia. Wiem, ze jak trafia sie ladna sztuka, to zazwyczaj znika w przeciagu kilkunastu godzin. Napisalem do goscia max. 2h po tym jak ja wystawil i umowilem sie na nastepny dzien na ogladanie i bylem pewny, ze wezme. Chyba, ze okazaloby sie ze cos jest z nia mocno nie tak.

Niestety ktos mnie ubiegl. I tyle. Wkurza mnie tylko podejscie sprzedajacego, ktory najpierw mowil, ze jest zajety i nie ma czasu, ale ze mozna przyjezdzac po 16 i jestesmy umowieni, a po 3h zmienil zdanie, ze juz jest sprzedana. Moim zadniem jest to nieszanowanie czasu drugiego czlowieka. Uwazam, ze jest to nie fair. Gosciowi pewnie do glowy nie przyszlo, ze zeby przejechac, zobaczyc za dnia, trzeba wczesniej wyjsc z pracy, wziac kogos, zeby popatrzyl obiektywnie itd. Wkurza mnie takie podejscie. Nie jestem wkurzony na to, ze ktos ja kupil przede mna, ale na to jak zachowal sie sprzedajacy.

Edit: mam mozliwosc pojechac w tym i w przyszlym miesiacu za darmo do DE, wiec jesli nie znajde w kraju, to przywioze sobie stamtad. Egzemplarze z DE po 500-600euro wygladaja lepiej niz te po 6-7tys pln tutaj. Tyle, ze trzeba znalezc, przyjechac, zarejestrowac. Finansowo wyjdzie podobnie, roboty wiecej, ale lepszy stan.

valdi80 - 2010-02-03, 07:33

Pamiętaj kolego, że u wroga ciężko kupić ładny egzemplarz e30. A zadbane już się cenią dużo wyżej niż u nas. Kolega, który sprowadza z Niemiec tanie auta, przywozi kebaby- twierdzi że podaż tanich e30 jest znikoma, ew. to zdezelowane rupiecie.
bart - 2010-02-03, 08:51

Dokładnie tak.
Sam szukałem w DE 325 cabrio w M tech II ori z vin i tam takie samochody zaczynały się od około 5, 6 tyś EU do nawet 17 tyś euro.Zresztą mozna teraz zobaczyćna mobile de., w jakich cenach stoją oryginalne z vinem.
Tańsze były padłe, ewentualnie nieoryginalne.
Oczywiście, to nie jest regułą, co tu napisałem.
Niemcy już coraz wiecej cenią e30, co teżwidać na zlotach.

MAJSU - 2010-02-03, 11:22

potejtos napisa/a:
To prawda. Przegladam allegro kilka razy dziennie, wiec wiem co i kiedy sie pojawia. Wiem, ze jak trafia sie ladna sztuka, to zazwyczaj znika w przeciagu kilkunastu godzin. Napisalem do goscia max. 2h po tym jak ja wystawil i umowilem sie na nastepny dzien na ogladanie i bylem pewny, ze wezme. Chyba, ze okazaloby sie ze cos jest z nia mocno nie tak.

Niestety ktos mnie ubiegl. I tyle. Wkurza mnie tylko podejscie sprzedajacego, ktory najpierw mowil, ze jest zajety i nie ma czasu, ale ze mozna przyjezdzac po 16 i jestesmy umowieni, a po 3h zmienil zdanie, ze juz jest sprzedana. Moim zadniem jest to nieszanowanie czasu drugiego czlowieka. Uwazam, ze jest to nie fair. Gosciowi pewnie do glowy nie przyszlo, ze zeby przejechac, zobaczyc za dnia, trzeba wczesniej wyjsc z pracy, wziac kogos, zeby popatrzyl obiektywnie itd. Wkurza mnie takie podejscie. Nie jestem wkurzony na to, ze ktos ja kupil przede mna, ale na to jak zachowal sie sprzedajacy.

Edit: mam mozliwosc pojechac w tym i w przyszlym miesiacu za darmo do DE, wiec jesli nie znajde w kraju, to przywioze sobie stamtad. Egzemplarze z DE po 500-600euro wygladaja lepiej niz te po 6-7tys pln tutaj. Tyle, ze trzeba znalezc, przyjechac, zarejestrowac. Finansowo wyjdzie podobnie, roboty wiecej, ale lepszy stan.

Moim zdaniem zachował się normalnie. Sprzedajesz temu kto daje pieniądze a on cię nie zwodził jakoś ani nie powiedział ci tego jak już byłeś w trasie.

potejtos - 2010-02-03, 11:24

To po co sie umawial?

Zreszta zakonczmy temat, bo chyba dalsza dyskusja nie ma sensu. Rozumiem, ze sprzedal i tyle. Co tu wiecej gadac. Nie bede z tego powodu plakal po nocach.

MAJSU - 2010-02-03, 11:25

potejtos napisa/a:
To po co sie umawial?

A ty po co ? :roll:

potejtos - 2010-02-03, 11:26

Zeby obejrzec i ewentualnie kupic?

Naprawde zakonczmy temat.

Łukasz - 2010-02-03, 12:18

w takim razie musisz być czujny jak ważka młodymi u wodopoju :mg:
potejtos - 2010-02-03, 12:19

- "Jak Tomi Lee Jones w Sciganym"
- "Bedeeeeeee!!!"

MAJSU - 2010-02-03, 12:41

Masz jakiegoś linka do tego ogłoszenia ? Naprawdę taka malina była ?
potejtos - 2010-02-03, 12:59

Niestety juz usunal z allegro. Mam tylko fotki na mailu.
jurexxx - 2010-02-03, 19:20

No to pokaż co to było :)
potejtos - 2010-02-03, 19:24

Marcin - 2010-02-03, 19:53

A co w niej takiego mega super?
jurexxx - 2010-02-03, 20:16

Marcin napisa/a:
A co w niej takiego mega super?

Dokładnie, trafi się jeszcze ładniejsza. Co to za wydech? :lol:

maaaad - 2010-02-04, 01:34

Widzę, że temat kontrowersje małe wywołał:
http://moto.allegro.pl/it...al_zadbana.html

potejtos - 2010-02-04, 01:37

Dokladnie. To ta.
Marcin - 2010-02-05, 14:17

Opis imponujacy ale maska cos niezbyt rowno zalozona, pytanie po co bykla sciagna, przeciez nie do wymiany rozrzadu.
potejtos - 2010-02-05, 16:17

Powiem Ci, ze cos jest z tymi maskami w E30, bo w zadnej prawie nie pasuje.

Dzisiaj bylem rano ogladac i zarzucilem temat w dziale "obejrzyj", jakby ktos szukal.

http://beemka-klub.pl/for...p=374371#374371

kamil.k - 2010-02-05, 16:59

potejtos napisa/a:
Powiem Ci, ze cos jest z tymi maskami w E30, bo w zadnej prawie nie pasuje.

Dzisiaj bylem rano ogladac i zarzucilem temat w dziale "obejrzyj", jakby ktos szukal.

http://beemka-klub.pl/for...p=374371#374371

sciagałem u siebie juz dwa razy maske i nie było żadnych problemów.może zależy też gdzie sie ja odkręci ale przecież w wiekszosci to ona jest tak krzywo żen iewiem co trzeba by z moja zrobi zeby była jedna strona wyzej druga nizej.tam sa odbijniki i nie da sie za bardzo opuścic

potejtos - 2010-02-05, 17:02

Ja mysle, ze niestety chodzi o to, ze wiekszosc E30 w naszym kraju ma za soba, wieksze lub mniejsze przygody.
jurexxx - 2010-02-05, 17:32

potejtos napisa/a:
Ja mysle, ze niestety chodzi o to, ze wiekszosc E30 w naszym kraju ma za soba, wieksze lub mniejsze przygody.

I to jest główna przyczyna źle leżących masek, w mojej e30 maska była/jest równiutko.

kamil.k - 2010-02-05, 18:02

no też tak mysle i to nie maska tutaj jest problemem a predzej błotniki :D
jurexxx - 2010-02-05, 19:29

kamil.k napisa/a:
no też tak mysle i to nie maska tutaj jest problemem a predzej błotniki

Maska czy błotnik, ważne że krzywe :D