BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - prosze o ''rozkodowanie'' kilku numerkow

emgie01 - 2009-10-25, 14:23
Temat postu: prosze o ''rozkodowanie'' kilku numerkow
witam serdecznie !
1-mam w aucie skrzynie o takim numerze na dzwonie (obudowie) :
2106-2 226 (obok jest jeszcze taki R1.5 2262101-2)
sądze że jest to skrzynia z m20b25 mylę się ?

2-kolejna sprawa dyfer: tutaj troszke gorzej bo strasznie rdza zjadła numer wybity na dyfrze i wyskrobałem coś takiego : (to co w nawiasie nie byłem pewien i tak np. jak jest 9 to nie wiem czy to nie S ? (czyli szpera) )
69(S?) 19128MW.....po drugiej stronie : 8(B?) M017
mogę się z tych numerów dowiedzieć jakie przełożenie ma dyfer i czy ma szpere i ilu % ?

3-magiel : numerki 3 na tabliczce :
-7832 955 154
-1 137 918 0
-wybite: 52853910419
z jakiego modelu jest to magiel ? (bodajże e36 ale nie jestem pewien)

co do numerów skrzyni i dyfra nie jestem pewien czy podałem kompletne numery,co do maglownicy wszystko jest spisane z tabliczki znamionowej

proszę o odpowiedzi jeśli ktoś ma pojęcie o tych numerach lub gdzie się mogę dowiedzieć skąd (z jakich modeli) te graty są....

alexil - 2009-10-25, 16:02

emgie01 napisa³/a:
2-kolejna sprawa dyfer: tutaj troszke gorzej bo strasznie rdza zjadła numer wybity na dyfrze i wyskrobałem coś takiego : (to co w nawiasie nie byłem pewien i tak np. jak jest 9 to nie wiem czy to nie S ? (czyli szpera) )
69(S?) 19128MW.....po drugiej stronie : 8(B?) M017
mogę się z tych numerów dowiedzieć jakie przełożenie ma dyfer i czy ma szpere i ilu % ?

Na pewno nie są typowe numery oznaczające przełożenie mostu i obecność szpery-te właściwe (np S 3.91-szpera o przełożeniu 3.91) powinny być wybite na małej tabliczce w okolicach czujnika prędkości).
Możesz to jednak sprawdzić bez pomocy numerków-jeśli zakręcisz jedną flanszą (ew. kołem jak most jest zamontowany w aucie) i druga będzie się kręcić w tym samym kierunku to jest szpera, ma 25% (seryjnie tylko takie były w BMW). Przełożenie natomiast też można policzyć z dość dużą dokładnością kręcąc wałkiem atakującym i licząc odpowiadające mu obroty flanszy.

WI$NIA - 2009-10-25, 16:14

Może się i nie znam, ale z twojego rozumowania wynika, że w przypadku mostu bez szpery w momencie gdy kręcisz wałem flansze obracają się w różne strony, więc jedno koło kręci się do przodu a drugie do tyłu. lepszym sposobem jest podniesienie jednej strony samochodu i zakręcenie kołem. Jak się da to szpery nie ma.
alexil - 2009-10-25, 21:29

Ehh, inaczej myślałem, a inaczej napisałem-przy zakręceniu jednym kołem drugie będzie obracało się w przeciwnym kierunku. Chyba kiepsko by bylo jakby koła obracały się w przeciwnym kierunku podczas kręcenia wałem :)

WI$NIA napisa³/a:
lepszym sposobem jest podniesienie jednej strony samochodu i zakręcenie kołem. Jak się da to szpery nie ma.

Niekoniecznie lepszym-wystarczy, że szpera jest w kiepskim stanie i spokojnie będziesz w stanie zakręcić kołem.

emgie01 - 2009-10-25, 22:05

już gdzieś mi przemkneła taka informacja jak sprawdzić czy auto ma szpere tylko dokładnie nie pamietałem co i jak, dzięki że mi przypomnieliście :) ...tak most jest na aucie,znajdę chwile czasu to postawie ją na kobyłkach i pokręcę kółkami
WI$NIA - 2009-10-25, 23:43

WI$NIA napisa³/a:
Niekoniecznie lepszym-wystarczy, że szpera jest w kiepskim stanie i spokojnie będziesz w stanie zakręcić kołem.

i tu siÄ™ zgadzam w stu procentach :zalamany: :gwizd:
ale przeważnie się sprawdza