| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Koło zamachowe m50b25
Adamus - 2009-08-13, 16:09 Temat postu: Koło zamachowe m50b25 Witam
Zastanawiam sie jakie są koszty 2 masu i gdzie można najtaniej kupic nowe.
Patrzylem po numerach wbacb31000fd62186 i pradopodobnie mam 2 masa.To sedan 325i z 91.06r w dowodzie.Bede robić nowe sprzeglo ale dowiedzialem sie że warto też ogarnąc 2 masa bo mam najechane ponad 200tys i może miec luzy wtedy ponoc nie warto zakladać nowego sprzegla.To taka wstepna informacja bo bede jeszcze przy wymianie sprzegla prosić mechanika zeby sprawdził w jakim stanie 2 mas jest - jakie może wziac orientacyjnie pienieniążki za sprawdzenie i czy wystarczy zucić okiem czy trzeba cale rozebrać?
Pinczer - 2009-08-17, 12:22
Koszt 1500-2000zł. Jakby dwu mas i sprzęgło byłyby już zużyte zastanowiłbym się nad montażem 'jednomasu'.
makaveli_e36 - 2009-08-17, 22:05
pinczer,to podpowiedz od czego wsadzic jednomas do m50b25 ?
wiem,ze pasuje od pierwszych m30 ,ale znalezienie kompletu graniczy z cudem.
gatun0 - 2009-08-17, 22:20
z tego co pamiętam to od M20 podejdzie ( musiał bym jeszcze sprawdzić średnicę . )
Pinczer - 2009-08-18, 18:19
Z tym M30 to już grubo
M50 były też na jednomasie w E36 M50B20 i w E34 M50B20/B25.
makaveli_e36 - 2009-08-21, 16:54
pinczer, do ktorego roku, od czego to zalezalo?
rozbieralem 325i 91 i mial juz dwumas. jaka srednice sprzegla mialy takie setupy bez dwumasa?
Pinczer - 2009-08-22, 00:18
Rozmiar sprzęgła jest ten sam tylko inne sprzęgło jest do jedno masa, a inne do dwu masa, co do tego jak długo jedno mas produkowali realoem/bmwfans polecam jako lekturę. Najlepiej 'niepokoić' handlarzy, rozbieraczy bo oni i tak lat produkcji nie rozróżniają dla nich np: E36 320 to zawsze to samo. Po drugie w takich babciach jak E36 czy E34 to już mało rzeczy jest tak wyszło z fabryki. Najlepiej było by znaleźć z E34 M50B25 komplet (wersja dla zboczeńców), koła są te same ale B20 ma teoretycznie inne sprzęgło, ja bym się tym nie przejmował i jak by się trafił ładny zestaw z B20 to bym go włożył.
Dlaczego dla zboczeńców?
Znam przypadki ostrej jazdy na kole z M20 w M30 a M20 to już malutkie sprzęgło, i nic się nie działo. Miałem kiedyś 535i co jeździło na tarczy z 2.5 litra na nieświadomce paliło gumę itd i sprzęgło nie ślizgało.
Zawsze jeszcze można ściągnąć od znajomego zza oceanu komplet nówkę, firm produkujących takie rzeczy jest na pęczki.
Od czego to zależało nie chce mi się grzebać po katalogach bo właśnie mam zejście po fazie ale są tam wzmianki o wyposażeniu jak klimatyzacja itd.
Grzesiek2290 - 2009-08-23, 12:01
Mam M50 z E34 91rok i jest dwumas. (notabene był to świeży LUK -który moge sprzedać ale aktualnie pokrył sie rdzawym nalotem)
A co do jednomasu z M20 to trzeba sprzęgło z M50 (wieloklin na skrzynie inny niż w M20) rozrusznik z M20 i koło zamachowe z M20
makaveli_e36 - 2009-08-24, 08:38
taka kombinacja ze sprzeglem z dwumasa i kolem jednomasowym nie zda rezultatu - tarcze sa inne w obu zestawach.
jakby ktos mial lub wiedzial gdzie znajde taki komplet jednoasa ze sprzeglem z m50 , sprzeglo moze byc zarzniete to z checia kupie.
Grzesiek2290 - 2009-08-24, 13:00
Różnią się tym że mają inny wieloklin i tarcza z M50 nie ma sprężynek pełniacych role tłumika drgań (role tę przejmuje 2-mas) Poza tym że nie ma sprężynek (ale to też zalezy od sprzęgła bo i w M50 moga być) oraz wieloklinu tarcze są niemal identyczne w M20 i M50.
Ja u siebie mam M50 + skrzynia ZF do tego silnika, + zamach z M20B20 + sprzegło z M50B25 (228mm taka wielkość jak w M20 jedynie docisk jest cieńszy) i jeździ bez problemu ,jedynie czasem lekko szarpnie (ale to norma w lekkim zamachu).
U kolegi z takim samym setupem zakładałem nówkę sprzęgło z dociskiem i łożyskiem oporowym Valeo dedykowane dla M50 i tez lata bez problemów.
Więc po co komplikować sobie życie skoro cena za zamach z M20 + rozrusznik (mały z szerokiej lampy) zamyka się w kwocie około 150zł i założenie tego wymaga tylko lekkiego podpiłowania nadlewu na śrubie w misce co ogarnie każdy domorosły mechanik.
A w przypadku różnic masy (dwumas ponad 11kg, jednomas z M20B20 8.5) jest naprawdę zauważalne i do tego bezawaryjne.
No ale jak ktoś się uparł to powodzenia w szukaniu jednomasu dedykowanego do M50...
Pinczer - 2009-08-24, 13:11
| Grzesiek2290 napisa³/a: |
No ale jak ktoś się uparł to powodzenia w szukaniu jednomasu dedykowanego do M50... |
Nie przesadzaj z tym szukaniem części, do M30 kupiłem komplet u pierwszego gościa do którego zadzwoniłem.
ProszÄ™ jednomas do M50:
http://www.allegro.pl/ite..._0_24v_m50.html
Jak się komuś nie chce dzwonić pisać mail'i to nigdy nic nie ma. A może mam rękę do jednomasów BMW
makaveli_e36 - 2009-08-24, 13:48
Grzesiek - jak dla mnie taki setup jednomas plus tarcza bez sprezynek (a taka jest w m52) to jest zly pomysl . nie widzialem zeby byly tarcze w m50/m52 ze sprezynami przy dwumasie.
ja wcale nie chce zmieniac kola na jednomas bo jest lzejsze - problem jest taki ze dwumas przy duzych mocach czesto nie daje rady.
Pinczer - dzieki za linka
Pinczer - 2009-08-24, 15:32
A nie myślałeś o zestawach zza oceanu?
makaveli_e36 - 2009-08-24, 21:24
wiesz,jakos ufam radzikowskiemu.
co oferuja stany?napisz na pw,jesli nie chcesz tutaj.
Guta - 2009-08-24, 22:04
| Grzesiek2290 napisa³/a: | RóżniÄ… siÄ™ tym że majÄ… inny wieloklin i tarcza z M50 nie ma sprężynek peÅ‚niacych role tÅ‚umika drgaÅ„ (role tÄ™ przejmuje 2-mas) Poza tym że nie ma sprężynek (ale to też zalezy od sprzÄ™gÅ‚a bo i w M50 moga być) oraz wieloklinu tarcze sÄ… niemal identyczne w M20 i M50.
Ja u siebie mam M50 + skrzynia ZF do tego silnika, + zamach z M20B20 + sprzegło z M50B25 (228mm taka wielkość jak w M20 jedynie docisk jest cieńszy) i jeździ bez problemu ,jedynie czasem lekko szarpnie (ale to norma w lekkim zamachu).
U kolegi z takim samym setupem zakładałem nówkę sprzęgło z dociskiem i łożyskiem oporowym Valeo dedykowane dla M50 i tez lata bez problemów.
Więc po co komplikować sobie życie skoro cena za zamach z M20 + rozrusznik (mały z szerokiej lampy) zamyka się w kwocie około 150zł i założenie tego wymaga tylko lekkiego podpiłowania nadlewu na śrubie w misce co ogarnie każdy domorosły mechanik.
A w przypadku różnic masy (dwumas ponad 11kg, jednomas z M20B20 8.5) jest naprawdę zauważalne i do tego bezawaryjne.
No ale jak ktoś się uparł to powodzenia w szukaniu jednomasu dedykowanego do M50... |
Wieloklin tarcz w m50 i w m20 jest taki sam,rozrusznika można nie zmieniać tylko wieniec przełożyć z dwumasu m50,trzeba lekko podtoczyć koło bo wieniec ma mniejszą średnice.
Docisk także idzie z m20 bo dwumas ma inną konstrukcje docisku i nie da się przykręcić.
Trzeba przedłużyć ramię łapy wysprzęglika(plastikowy pypeć w skrzyni) o około 1cm bo jednomasowe koło jest cieńsze.Ja nagwintowałem otwór w skrzyni po wybiciu plastiku i wkręciłem śrubę na imbusa także doregulowałem sobie na aucie już.
Dwumas ważył 12,6kg a jednomas 6,4kg ,auto tak sie kręci że obrotomierz nie nadąża
Sprzęgło wytrzymuje zaspawany dyfer i opony do rozmiaru 235 i zboczoną jazdę bez zająknięcia
To jest sprawdzony setup i mam nadzieję że mój opis okaże się pomocny gdyż ręka mnie boli przy pisaniu
Pinczer - 2009-08-24, 22:05
nie no jak tak to ok teraz już wiem dlaczego nie chcesz dwumasu ponoć gość się w to nie bawi.
Wiem że oferta zza oceanu jest spora dla M5X dla M30 już gorzej. Nie wiem kiedy kończysz swój projekt znajomy będzie ściągał do M6X zestaw to zobaczymy ile to wytrzyma, ściąga jedno masa bo ponoć dwumas 2-3 starty i wymiana.
Guta to wytłumacz takiemu molowi katalogowemu jak ja czym różni się docisk sprzędła w M50 w wersji z tradycyjnym kołem zamachowym od dwumasowego koła zamachowego?
makaveli_e36 - 2009-08-25, 09:16
pinczer - jaki setup ma Twoj znajomy,ze az tak to kolo mu siada?
ja przejezdzilem rok na seryjnym sprzegle 2,8+kompresor (260-270km) i nie bylo problemow. kolo po wyjeciu w dobrym stanie,sprzeglo takze.
z roznych zrodel slyszalem,ze dwumas do 400km daje rade.
czy z tak odelzonym kolem nie ma problemow z odpalaniem auta w niskich temperaturach?
Guta - 2009-08-25, 09:45
| Pinczer napisa³/a: |
Guta to wytłumacz takiemu molowi katalogowemu jak ja czym różni się docisk sprzędła w M50 w wersji z tradycyjnym kołem zamachowym od dwumasowego koła zamachowego? |
Jak położysz oba dociski na stole to ten od jednomasu będzie dotykał całą powierzchnią stołu a ten od dwumasu tylko "bieżnią tarczy" a miejsce gdzie wkłada się śrubki będzie w powietrzu bo koło jednomasowe jest mniej więcej płaskie a dwumas jest głębszy i docisk musi głębiej sięgać.
Zamotałem ale bardziej obrazowo nie umiem
Co do zapalania w niskich temperaturach to ja sprzęgło zmieniłem w lutym i nie było już zbyt niskich temperatur ani problemów z odpalaniem,trzeba sie przyzwyczaić tylko do motocyklowej charakterystyki silnika,lekkie odpuszczenie gazu i auto hamuje,na śliskim to jak redukcja prawie
Pinczer - 2009-08-25, 17:56
M60 nie jeździ w osobówce, co do odpalania nie zauważyłem żadnej zmiany.
W M50 taki sam docisk jest dla jedno masa i dwumasa.
Guta - 2009-08-25, 20:12
| Pinczer napisa³/a: |
W M50 taki sam docisk jest dla jedno masa i dwumasa. |
Mój błąd,nie doczytałem,pisałem o jednomasie m20,jednomasu z m50 jeszcze w ręku nie miałem.
wiciu1919 - 2009-08-30, 10:31
U mnie sarpie przy delikatnym puszczaniu sprzęgła ale to chyba nie wina dwumasu tylko zwichrowanego docisku a c do koła jedno masowego to słyszałem że wał korbowy szybko sie niszczy na jedno masie???
Guta - 2009-08-30, 11:03
| wiciu1919 napisa³/a: | | a c do koÅ‚a jedno masowego to sÅ‚yszaÅ‚em że waÅ‚ korbowy szybko sie niszczy na jedno masie??? |
A co na to cała masa silników z jednomasem?
Akurat od strony silnika to dwumas i jednomas zachowują się tak samo,sztywne koło przykręcone do wału korbowego,dopiero dalej są elementy pozwalające skrzyni żyć dłużej a kierowcy użytkować auto .... przyjemniej.
FRYCIU - 2010-03-20, 22:36
Witam Panowie POMOCY
Zmieniłem koło dwumasowe na jednomasowe kupiłem komplet z E34 z tego rocznika co moje tzn tarcza docisk i jednomase. Po wymianie tego ustrojstwa jak wcisnę pedał sprzęgła od oporu łapa w skrzyni która trzyma łożysko ociera o docisk. Pomocy Panowie co z tym zrobić
[ Dodano: 2010-03-20, 22:38 ]
Guta,
mógłbyś bardziej szczegółowo opisać przeróbkę tej łapy
chemik211 - 2010-03-20, 22:45
Co do wypowiedzi Pinczera o zestawie do m60 za oceanu to zestaw razem z transportem wyniósł sporo, bo 7tyś, ale sprzęgło jest dedykowane do rajdów terenowych, bo do terenówki jest ten silnik wsadzony, w skłąd kompletu wchodzi koło zamachowe tarcza docisk,łozysko, sprzęgło jest o powiększonej średni względem serii
choody - 2010-03-20, 23:23
| Guta napisa³/a: | | Akurat od strony silnika to dwumas i jednomas zachowujÄ… siÄ™ tak samo,sztywne koÅ‚o przykrÄ™cone do waÅ‚u korbowego,dopiero dalej sÄ… elementy pozwalajÄ…ce skrzyni żyć dÅ‚użej a kierowcy użytkować auto .... przyjemniej. |
Błąd - jednomasa to faktycznie sztywne koło przykręcone do wału a amortyzacja sprzęgła jest na tarczy. Dwumasa to już jest inna bajka. To są dwa koła połączone za pomocą sprężyn (tak w uproszczeniu), a tarcza nie posiada amortyzacji, bo przejmuje je właśnie koło zamachowe. Taka budowa została wprowadzona dla zredukowania kosztów produkcji tarcz sprzęgłowych, a co za tym idzie zredukowania kosztów serwisu itd, a że dwumasy są awaryjne jak cholera to inna kwestia.
Guta - 2010-03-21, 16:07
| choody napisa³/a: |
Błąd - jednomasa to faktycznie sztywne koło przykręcone do wału a amortyzacja sprzęgła jest na tarczy. Dwumasa to już jest inna bajka. To są dwa koła połączone za pomocą sprężyn (tak w uproszczeniu), a tarcza nie posiada amortyzacji, bo przejmuje je właśnie koło zamachowe. Taka budowa została wprowadzona dla zredukowania kosztów produkcji tarcz sprzęgłowych, a co za tym idzie zredukowania kosztów serwisu itd, a że dwumasy są awaryjne jak cholera to inna kwestia. |
Może zbyt prosto to napisałem Ta inna bajka to jak sam napisałeś dwa koła i w uproszczeniu jedno z nich jest przykręcone na sztywno do wału prawda?
choody - 2010-03-21, 21:23
No tak - jedno jest przykręcone jak klasyczna jednomasa. Inaczej chyba się nie da zamocować zamachu do silnika Drugie koło jest zamocowane za pomocą sprężyn (oczywiście w uproszczeniu) do tego pierwszego koła, jak już wspomniałem wcześniej, to rozwiązanie pozwala zlikwidować amortyzację sił skrętnych na tarczy sprzęgłowej, bo amortyzator jest w zamachu (te sprężynki) ot całą filozofia idei dwu masy.
Awarie jaki spotykają dwu masy, to "wysranie" się tych sprężynek, ze względu na dużą masę koła zamachowego. Efektem jest charakterystyczne stukanie z miejsca w którym jest zamontowane koło i twardsza (bo bez amortyzacji) praca sprzęgła. Hardcore'owym uszkodzeniem dwumasy jest jej popękanie/pokruszenie, ze względu na brak amortyzacji (koła "wolno" latają między sobą i uderzają się o siebie) i poharatanie tarczy, docisku i wszystkiego dookoła.
Przeróbka dwumasy na jednomasę polega na rozebraniu dwumasy, usunięcia "modułu" amortyzującego, i pospawanie dwóch kół w jedno z późniejszym wyważeniem. Do tego dochodzi wymiana tarczy sprzęgłowej na taką z amortyzacją .
Echhh to chyba wszystko co może być z tym tematem związane.
A!!! zapomniałbym, uszkodzona dwu masa może dawać objawy ślizgającego się sprzęgła także, ale tego zjawiska nie udało mi się dokładniej zbadać jeszcze.
|
|