BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Przesiadka na +9

nokerman - 2009-07-29, 09:23
Temat postu: Przesiadka na +9
Zastanawiam się pomału nad zmianą taboru, stare poczciwe e30 jeszcze śmiga w miare, ale chyba od tych upałów buda sie chronicznie kurczy, miejsca coraz mniej, dzieci mi przez to nie rosną ;|
Celuję w piąteczki E39 coś z roczników ~ 2000. Silniczek najchętniej w benzynie z LPG.
Pojemność? hmm no właśnie - Stare przysłowie pszczół brzmi: im większa tym lepiej. Ale wiadomo jak te pscółki :mg: pobzykać pobzykać i lecieć dalej :P Więc górną granicą ale to już takim max MAXEM będzie 3.0. Skrzynia jak przystało na emeryta - ałtomat.
namierzyłem ładne 528 w kombi, zastanawiam się nad eksploatacją autka z takim silnikiem, i sądzę że zużycie paliwka nie powinno być większe niż moje obecne na starym M20B25 /stan aktualny w SIGu/
Dobrze kombinuję, ma ktoś doświadczenie w tej materii?

PS. spoko, za czarną nerką z 'podbrewkami' sam się rozejrzę :twisted:

lysy174 - 2009-07-29, 10:08

Ja bym ci proponowal sie z wrona dogadac. On ma przeciez E39 530 po lifcie w "ałtomacie" na sprzedaz bardzo ladna. Co prawda jest bez gazu ale sadze ze jako starzy znajomi napewno dojdziecie do porozumienia stron.
G-R-Z-E-Ś - 2009-07-29, 19:09

No wrony E39 jest piękne tylko że sedan ! a 528 będzie ci łykać między 10 a 13 literków
nokerman - 2009-07-29, 19:50

Owszem Wrony auto jest piękne, ale wiem ile za nie chce i nie stać mnie na taki wydatek, poza tym trzebaby dołożyć na gazownie
lysy174 - 2009-07-30, 09:48

A ja ci mowie zadzwon bo sie zapewne z tym gazem dogadacie. NIe chce sie tu za wrone wypowiadac ale wiesz ze on jest bardzo ugodowy.

Zreszta zrobisz jak uwazasz. Zmuszac cie napewno nie bede :wink:

Przemass - 2009-07-31, 11:09

e39 dobry temat jako rodzinne wozidło,
southOFheaven - 2009-08-02, 15:26

e36 328i touring. ekonomia tansza niz e39.. ale samo autko juz mniejsze i ciut starsze.. sam musisz zdecydowac bo tutaj narobimy ci tylko dylematów :wink:

nie pogardzilbym taka w mt..

Łukasz - 2009-08-03, 09:30

Dlaczego w ogóle szukasz beemki?
David - 2009-08-03, 15:27

Łukasz napisa/a:

Najlepiej zrobilbys kupujac jakas nowsza honde, np accord. To Fajne autka ze sportowym pazurem i japonska dusza. malo awaryjne i bardzo wygodne. :spoko:

Łukasz - 2009-08-03, 16:04

David napisa/a:
Łukasz napisa/a:

Najlepiej zrobilbys kupujac jakas nowsza honde, np accord. To Fajne autka ze sportowym pazurem i japonska dusza. malo awaryjne i bardzo wygodne. :spoko:

skąd wiedziałes David :lol: ?

jurexxx - 2009-08-03, 16:34

David napisa/a:

e tam honde, a nie lepiej coś niemieckiego? może VW passat "Tdi"? :lol:

cichecki0511 - 2009-08-03, 23:07

Łukasz napisa/a:
David napisa/a:
Łukasz napisa/a:

skąd wiedziałes David :lol: ?

Najczęściej widziane naklejki na Hondach mówią iż "TDi engines are for older citizens" ...

Łukasz - 2009-08-04, 09:37

e30 to na auto rodzinne w ogóle się nie nadaje, więc rozumiem Twój ból Noker :) automaty w E39 są do d..... - taka jest ogólna opinia :) prawdy w niej ciut podobno jest.

Ile ty jeździsz autem, że chcesz gaz?

southOFheaven - 2009-08-04, 13:45

nie wiem czy teraz ma jakies znaczenie ile sie jezdzi autem na gaz.. wspołczesna jakosc markowych instalacji nie ma porownania.. czy to jezdzi sie 5 tys czy 50 rocznie..

jak ktos przezyl traumę z kiepskiej instalki i do tego np uzywal silnika z ceramicznymi zaworami to wiadomo, ze ma gazowstręt.

Zdecydowana wiekszosc woli jezdzic v8 lpg niz jakims 3.0 D..

jesli nie kradniesz ropy z tira albo nie masz wlasnej manufaktury to daj sobie spokoj z D :|

Łukasz - 2009-08-04, 15:08

southOFheaven napisa/a:
nie wiem czy teraz ma jakies znaczenie ile sie jezdzi autem na gaz.. wspołczesna jakosc markowych instalacji nie ma porownania.. czy to jezdzi sie 5 tys czy 50 rocznie..

jak ktos przezyl traumę z kiepskiej instalki i do tego np uzywal silnika z ceramicznymi zaworami to wiadomo, ze ma gazowstręt.

Zdecydowana wiekszosc woli jezdzic v8 lpg niz jakims 3.0 D..

jesli nie kradniesz ropy z tira albo nie masz wlasnej manufaktury to daj sobie spokoj z D :|

chodziło mi raczej o to, czy jeździ dużo, czy mało i w jakim czasie potencjalnie mu się zwróci koszt instalacji. Po co komu wydawać kasę na sekwencję jak jeździ 10-15 tysi w roku? Kompletna bzdura

Ja stokroć bardziej wolałbym jeździć 3.0d niż v8 lpg. Moje skromne zdanie - źle bym się czuł jeżdżąc na gazie furą z dużym motorem. Ale to Polaka domena - zastaw się, a postaw się. Dla mnie sprawa jest prosta - nie stać mnie na wachę do potwora - jeżdżę czymś bardziej ekonomicznym.

Ale każdy ma swój rozum i własną opinię Ja nikogo do popierania mojego zdania nie nakłaniam :)

David - 2009-08-04, 22:06

Łukasz napisa/a:
Moje skromne zdanie - źle bym się czuł jeżdżąc na gazie furą z dużym motorem. Ale to Polaka domena - zastaw się, a postaw się. Dla mnie sprawa jest prosta - nie stać mnie na wachę do potwora - jeżdżę czymś bardziej ekonomicznym.

Ale każdy ma swój rozum i własną opinię Ja nikogo do popierania mojego zdania nie nakłaniam :)

Łukasz, powiem Ci ,ze bzdury gadasz twierdzac ze to polska domena itd, zobacz ile w Holandii (kraju , jak wiesz, znacznie bogatszym niz Polska) jest samochodów z lpg, drugi przyklad to Wlochy, tam rowniez ludzie zakladaja gaz do samochodow.Moj znajomy ma gaz w cayenne , mimo, że nie kupil tego auta za oszczednosci swojego zycia (przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc) , gaz w dobrym aucie to juz naprawde nie jest wstyd lub oznaka ubostwa :|

cichecki0511 - 2009-08-04, 22:17

David napisa/a:
Moj znajomy ma gaz w cayenne , mimo, że nie kupil tego auta za oszczednosci swojego zycia

To zapytaj go dlaczego założył ten gaz, zapewne odpowie Ci że dla oszczędności a w takim razie po kiego kupił Porsche Cayenne :x Jak nie "zastaw się a postaw się" jak tak :lol:

slawo - 2009-08-04, 22:41

tez jestem przeciwnikiem szamba, ale jesli ktos zalozy konkret sekwencje to jego sprawa...
i tez wolalbym latac zaznaczam "dupowozem" v8 z szambem niz 1.8 bez,
to ze latanie nawet 328i na codzien jest meczace przy cenach wachy do zarobkow to swoja droga!

Grzesiek2290 - 2009-08-05, 01:15

E38 728i w sekwencji :D
A co jak szaleć to szaleć, nie jest toi sprinter ale jedzie i pali relatywnie mało

cichecki0511 napisa/a:
Najczęściej widziane naklejki na Hondach mówią iż "TDi engines are for older citizens" ...

Senior chyba ,a nie older :P

Tak lekko offotpując swego czasu jeden koleś z Zambrowa (nie daleko Białegostoku) miał trochę modzonego Golfa Mk III TDI. Po swapie ze 130KM zrobił 220KM i 390Nm.

To już musi się odpychać no i ciekawe jakiej Hondy trzeba żeby pojechać równo z tym Golfem :twisted:

David - 2009-08-05, 08:45

cichecki0511 napisa/a:
David napisa/a:
Moj znajomy ma gaz w cayenne , mimo, że nie kupil tego auta za oszczednosci swojego zycia

To zapytaj go dlaczego założył ten gaz, zapewne odpowie Ci że dla oszczędności a w takim razie po kiego kupił Porsche Cayenne :x Jak nie "zastaw się a postaw się" jak tak :lol:

Kupno drogiego auta za zyciowe oszczednosci a potem pakowanie gazu bo sie nia ma za co jezdzic to istonie przejaw tego o czym mowisz. Ale czytaj ze zrozumieniem : kupno drogiego auta za niewielka czesc swoich finansowych mozliwosci i wladowanie gazu z uwagi na 'umiejetnosc liczenia" to calkiem inna bajka :wink:

Łukasz - 2009-08-05, 09:24

David napisa/a:
Łukasz napisa/a:
Moje skromne zdanie - źle bym się czuł jeżdżąc na gazie furą z dużym motorem. Ale to Polaka domena - zastaw się, a postaw się. Dla mnie sprawa jest prosta - nie stać mnie na wachę do potwora - jeżdżę czymś bardziej ekonomicznym.

Łukasz, powiem Ci ,ze bzdury gadasz twierdzac ze to polska domena itd, zobacz ile w Holandii (kraju , jak wiesz, znacznie bogatszym niz Polska) jest samochodów z lpg, drugi przyklad to Wlochy, tam rowniez ludzie zakladaja gaz do samochodow.Moj znajomy ma gaz w cayenne , mimo, że nie kupil tego auta za oszczednosci swojego zycia (przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc) , gaz w dobrym aucie to juz naprawde nie jest wstyd lub oznaka ubostwa :|

David, powiem Ci, że bzdury gadasz - jeśli Holendrzy i Niemcy (jedyne z Polakami narody, gdzie LPG zyskało dużą popularność) masowo zakładają gaz to nie znaczy, że mam chylić czoła i patrzeć jak na obrazek na nich.

Twój znajomy z cayenne na gaz też nie jest dla mnie wyznacznikiem stylu, smaku, czy norm zwyczajowych :)

Dla mnie i myślę, że wielu innych osób - gaz w drogim aucie to szczyt wiochy.

Ale to moje zdanie - przecież możesz mieć inne i nie znaczy to, że jesteś gorszy :wink:

Pozdro600 i no offence :spoko:

kamil.k - 2009-08-05, 10:07

przecież jak sie jedzie autem na dobrej sekwencji to nie czuc po pierwsze różnicy w mocy a po drugie to wogule nawet cieżko sie poznac po "zapachu" na czym chodzi silnik ,ato że nie ktorzy mają takie uprzedzenie do gazu to co poradzić.żeby tylko jeszcze ta nasza benzyna była taka super jak zagranica to może i bym was rozumiał ale tak nie jest
Łukasz - 2009-08-05, 10:24

kamil.k napisa/a:
przecież jak sie jedzie autem na dobrej sekwencji to nie czuc po pierwsze różnicy w mocy a po drugie to wogule nawet cieżko sie poznac po "zapachu" na czym chodzi silnik ,ato że nie ktorzy mają takie uprzedzenie do gazu to co poradzić.żeby tylko jeszcze ta nasza benzyna była taka super jak zagranica to może i bym was rozumiał ale tak nie jest

Pewnie :) ja nie skreślam aut z gazem w ogóle , bo doskonale rozumiem względy ekonomiczne.

Mam tylko pewien niesmak patrząc na "bogaczy" w autach na gaz :)

ale to może tylko ja :)

David - 2009-08-05, 11:03

Łukasz napisa/a:

Pewnie "bogacze" maja taki sam niesmak patrzac na Ciebie w starej Hondzie na benzyne... :)
no offence :mg:

Łukasz - 2009-08-05, 11:13

David napisa/a:
Łukasz napisa/a:

Pewnie "bogacze" maja taki sam niesmak patrzac na Ciebie w starej Hondzie na benzyne... :)
no offence :mg:

Błysnąłeś David :) Mistrzu Ciętej Riposty :)

David - 2009-08-05, 12:12

Łukasz napisa/a:

Błysnąłeś David :) Mistrzu Ciętej Riposty :)

Zdaje sobie z tego sprawe , ze to nie bylo blysniecie- zaprezentowalem tylko Twoj uproszczony tok rozumowania i bardzo ograniczone, stereotypowe podejscie do uzytkowania instalcji gazowej w samochodzie. Krolu elokwencji :wink:

Enzo - 2009-08-05, 18:43

Grzesiek2290 napisa/a:
A co jak szaleć to szaleć, nie jest toi sprinter ale jedzie i pali relatywnie mało

cichecki0511 napisa/a:

Tak lekko offotpując swego czasu jeden koleś z Zambrowa (nie daleko Białegostoku) miał trochę modzonego Golfa Mk III TDI. Po swapie ze 130KM zrobił 220KM i 390Nm.

To już musi się odpychać no i ciekawe jakiej Hondy trzeba żeby pojechać równo z tym Golfem :twisted:

Np. Hondy mojego znajomego z Opola :mg:
http://www.youtube.com/watch?v=XG0AU2s39eU

kamil.k - 2009-08-05, 20:42

David, dobre dobre, o tym samym myslałem ale wahałem sie czy pisać czy nie :lol:
cichecki0511 - 2009-08-05, 22:25

Panowie kamil.k i David, chyba się nie rozumiemy ;/ Powiedzcie mi jak za ekonomiczny uznać zakup Porsche Cayenne.
Jestem tego samego zdania c Łukasz, gaz dla oszczędności jak najbardziej rozumiem ale nie w aucie tej klasy bo to nie są auta ekonomiczne.

A teksty w stylu "stać mnie na takie auto tylko zaoszczędzone pieniądze wolę wydać na edukację dziecka" - takie słyszałem :D rozwalają mnie na łopatki.

Powiedzcie mi cwaniaki co byście powiedzieli o gościu, który kupiłby m3 i założył do niego gaz?

Yakuzatti - 2009-08-06, 21:59

cichecki0511 napisa/a:
Powiedzcie mi cwaniaki co byście powiedzieli o gościu, który kupiłby m3 i założył do niego gaz?

darmowe wakacje na Hawajach za zaoszczędzoną kasę - czemu nie.

valdi80 - 2009-08-06, 22:41

cichecki0511 napisa/a:
Panowie kamil.k i David, chyba się nie rozumiemy ;/ Powiedzcie mi jak za ekonomiczny uznać zakup Porsche Cayenne.
Jestem tego samego zdania c Łukasz, gaz dla oszczędności jak najbardziej rozumiem ale nie w aucie tej klasy bo to nie są auta ekonomiczne.

A teksty w stylu "stać mnie na takie auto tylko zaoszczędzone pieniądze wolę wydać na edukację dziecka" - takie słyszałem :D rozwalają mnie na łopatki.

Myślę, że jest indywidualną sprawą każdego użytkownika, jaki ma samochód i na jakim paliwie jeździ. Pamiętajcie, że nie każdy ma emocjonalny związek z samochodem.
P.S. LPG w aucie nieekonomicznym ma większy sens, niż w samochodzie spalającym 7l benzyny... Kiedyś jeździłem 530i V8 z lpg i nie zamieniłbym tej konfiguracji na tds, nawet na 530d (chyba że nówkę na gwarancji).

cichecki0511 - 2009-08-06, 22:54

Yakuzatti napisa/a:

może i tak choć aż tak dużej oszczędności bym się nie spodziewał, tylko co byś miał za zaoszczędzoną kasę kupując tańsze auto :) (mówimy o czymś z półki Porshe Cayenne)

valdi80 napisa/a:
Myślę, że jest indywidualną sprawą każdego użytkownika, jaki ma samochód i na jakim paliwie jeździ. Pamiętajcie, że nie każdy ma emocjonalny związek z samochodem.

oczywiście że tak, ale mówię tu o moich odczuciach związanych z kupnem auta z półki cenowej Porshe Cayenne, zakładaniem do niego instalacji gazowej i mówieniem że auto nie jest na pokaz.

Grzesiek2290 - 2009-08-07, 01:26

Yakuzatti napisa/a:

To już lepiej kupić mniejszy silnik i odraz ujechać na wakacje. A potem racji mniejszego silnika jeszcze troszkę zaoszczędzić i pojechać na kolejne...

Te Cayenne czy jakieś inne "drogie auto" musi być chyba w lisingu albo za pożyczkę żeby potem nie mieć za co do niego lać wachy i oszczędzać przy pomocy LPG :P

valdi80 - 2009-08-07, 10:55

Cytat:
Te Cayenne czy jakieś inne "drogie auto" musi być chyba w lisingu albo za pożyczkę żeby potem nie mieć za co do niego lać wachy i oszczędzać przy pomocy LPG :P

Ludzie mają więcej kasy nie tylko dla tego, że zarobią, ale też dlatego, że nie wydadzą :wink:

urbi - 2009-08-07, 11:02

Enzo napisa/a:
Grzesiek2290 napisa/a:

cichecki0511 napisa/a:

Np. Hondy mojego znajomego z Opola :mg:
http://www.youtube.com/watch?v=XG0AU2s39eU

Rapix ? :)

ma jeszcze tego golfine ? wiesz co u niego ? :P

Yakuzatti - 2009-08-07, 13:42

Grzesiek2290 napisa/a:
To już lepiej kupić mniejszy silnik i odraz ujechać na wakacje. A potem racji mniejszego silnika jeszcze troszkę zaoszczędzić i pojechać na kolejne...

A nie lepiej mieć dobrą zabawę z jazdy z większym silnikiem i do tego pojechać na wakacje? :) Po co wybierać, jeśli można mieć jedno i drugie.

nokerman - 2009-08-07, 15:04

już niebawem prezentacja nowej duzej rodzinnej wypasionej furki :)
G-R-Z-E-Ś - 2009-08-07, 15:47

No Noker pochwal się tutaj szybko :wink:
speed - 2009-08-07, 20:55

nokerman, widzę że już zakupiłeś - spóźniłem się a chciałem kilku wskazówek udzielić co do e39 z własnego doświadczenia :)
valdi80 - 2009-08-08, 04:50

speed napisa/a:
nokerman, widzę że już zakupiłeś - spóźniłem się a chciałem kilku wskazówek udzielić co do e39 z własnego doświadczenia :)

Dla potomnych: E39 to stary wiechć, który ma trochę elektroniki i fajne zawieszenie :wink: Nie jest warty zachodu. Nadaje się jako dupowóz, ale tzw. lansu już nie zapewnia... :cry: Lepiej kupić za te same pieniądze piękne E34, a jak koniecznie musi to być E39, to w miarę świeży jest tylko poliftowy w m-pakiecie.

nokerman - 2009-08-09, 08:06

speed napisa/a:

na dobre rady nigdy nie jest za późno, nawijaj ... jestem po wstepnych rozmowach,
zapewne bedzie to:
http://otomoto.pl/bmw-528-shadowline-C9331929.html

Grzesiek2290 - 2009-08-09, 12:30

urbi napisa/a:

ma jeszcze tego golfine ? wiesz co u niego ? :P

Nie znam więc nie mam zielonego pojęcia ale chyba na koniec usunął wszystkie graty i z tymi 130PS'ami oddał auto dla żony/dziewczyny :P

Łukasz - 2009-08-10, 09:33

noker, może stereotypy, ale ja bym się tego nivo trochę obawiał :)

[ Dodano: 2009-08-10, 10:35 ]
valdi80 napisa/a:
speed napisa/a:

Dla potomnych: E39 to stary wiechć, który ma trochę elektroniki i fajne zawieszenie :wink: Nie jest warty zachodu. Nadaje się jako dupowóz, ale tzw. lansu już nie zapewnia... :cry: Lepiej kupić za te same pieniądze piękne E34, a jak koniecznie musi to być E39, to w miarę świeży jest tylko poliftowy w m-pakiecie.

E39 tak jak i w E46 - lepiej inwestować w auta po lifcie i w zwyklych i w M także....

Do lansu to prawda, że niekoniecznie :) a szczególnie auta sprzed liftu z niezbyt urodziwymi lampami....

sarna1 - 2009-08-10, 17:33

nokerman napisa/a:
speed napisa/a:

na dobre rady nigdy nie jest za późno, nawijaj ... jestem po wstepnych rozmowach,
zapewne bedzie to:
http://otomoto.pl/bmw-528-shadowline-C9331929.html

znam, to auto z widzenia, ladnie sie prezentuje.

lipass - 2009-08-10, 17:56

Cytat:

ma jeszcze tego golfine ? wiesz co u niego ?

Rapix golfa chyba na części puścił, i zmienił na toyotę(?)

nokerman - 2009-08-10, 21:03

no własnie Chłopaki ze Słupska: Gdzie dobrze sprawdzą autko przed zakupem?

Czyli powiedzmy: zawieszenie luzy/ zbiezność/ amortyzatory/ hamulce/ oględziny podwozia pod kątem korozji + badanie grubości lakieru
Dobrze gdyby się znali jeszcze na klimatyzacji i nie zdarli skóry z klienta

Jakieś namiary?

sarna1 - 2009-08-10, 23:53

jak bedziesz w Slupsku to dzwon - nr masz na prv - podjedziemy gdzie trzeba ;)