| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Silnik elektryczny ładowany z sieci 220v - elektryczne E30
SmasherE30 - 2009-01-14, 19:44 Temat postu: Silnik elektryczny ładowany z sieci 220v - elektryczne E30 Ktoś oglądał?
Pokazywali E30 sedan na szerokiej, po przeróbce na silnik elektryczny.
Pod maską niewielki silnik (swoją drogą nie wiem które koła napędzał bo wydawało mi się ze jest umieszczony poprzecznie) i zestaw kilku akumulatorów. Danych nie uslyszalem, widziałem chwilę.
TVN turbo - raport turbo, materiał z 14.01.09 z 19:15
Może to ktoś ogarnął? Nagrał? nie wiem ... ciekawe to
Cypisek - 2009-01-14, 19:54
Ale gdzie to pokazywali? Przeróbka e30 na FWD chyba była by dość trudna, chyba że to był 325ix
SmasherE30 - 2009-01-14, 20:07
sorki, nagłowka nie wyświetla
TVN turbo - raport turbo, materiał z 14.01.09 z 19:15
do 120km/h, zasięg nieznany, ładowanie ok 8h z 220v, eksploatacja, po 50tys.km wymiana szczotek w silniku, po 100tys. wymiana szczotek i łożysk. Koszt instalacji ok 15tys. zł. + montaż. Koszt przejechania 100km = 3zł
20:30 będzie powtórka spróbuję nagrać...
OK MAM ... za jakiś czas zamieszczę link, materiał ma 166mb
southOFheaven - 2009-01-15, 09:05
czekamy ..
3zl na 100 km
Kosa - 2009-01-15, 09:45
z tego co pamietam akumulatory wystarczaly na okolo 2,5h pracy
Yabi - 2009-01-15, 11:00
Koszt instalacji 15tysi, 3zł na 100km, 8 godzin tankowania, zasięg mały i do tego cisza pod maską... Ludziom grajacym w golfa taki pomysł sie spodoba bo przesiądą się z melexa na np. BMW
Ratay - 2009-02-16, 12:56
Mozesz wrzucic ten filmik? Dzis w motorze jest wzmianka o tym e30 i foto pod maska- całkiem ciekawie to wyglada.
speed - 2009-02-17, 08:05
Nadchodzi apokalipsa
Ta cisza pod maską musi być dobijająca
Dee Jay - 2009-02-17, 13:36
Nie tylko pod maską. Spróbuj włączyć w takim aucie dobrej klasy audio
Ma ktoś ten film bo jestem ciekawy jak to wygląda a TVN turbo nie oglądam
Vindevil - 2009-02-18, 20:05
Co z tym linkiem , aż mnie świeżbi .
Ratay - 2009-02-19, 13:29
http://moto.allegro.pl/it...lektryczny.html
Taki silnik siedzi w tej e30.
Dee Jay - 2009-02-20, 16:15
Tak sobie myślę skoro przy standardowej pojemności aku seicento robi ok 50km a przy zwiększonej 100km to takie e36 z większą masą z włączoną klimą i dobrym audio zrobi jakieś 20-50km max. Jak za 20 tyś to super inwestycja
maaaad - 2009-02-21, 02:42
| Dee Jay napisa/a: | | Jak za 20 tyś to super inwestycja |
Dla kogoś, kto dojeżdża nawet i 10 km codziennie do pracy - czemu nie?
Poza tym, w ogłoszeniu napisane jest, że taki zasięg jest na oferowanych tam akumulatorach. Co za problem, żeby aku dołożyć i tym samym zasięg zwiększyć? (oczywiście w pewnych granicach - wiadomo, masa)
Dee Jay - 2009-02-21, 15:02
Chodzi mi o sens o takiej inwestycji:
Prawie 20 tyś zł by małe seicento zrobiło 50KM przy jednym ładowaniu. Oczywiście można dać więcej akumulatorów ale cena instalacji wzrasta wtedy sporo do góry. Przy cięższym aucie to nawet dodatkowe akumulatory nie sprawią że zasięg będzie większy.
Inna sprawa że zasięg tych aut spadnie w zimne dni kiedy trzeba użyć dodatkowo ogrzewania, wycieraczek, podgrzewania szyby. jeśli dodać do tego włączone światła i radio to naprawdę nie prezentuje się wesoło. Jeśli używaliśmy tego tylko do jazdy po mieście i jak pisałeś do pracy 10KM to ja bym wolał MKS. Wyobraź sobie sytuacje jak jesteś na mieście i nagle wypadło ci coś ważnego musisz gdziech pojechać a tu bateria prawie na wyczerpaniu. Albo żona chcę byś odebrał ją ze sklepu a ty jej mówisz " wybacz kochanie nie mam prądu" Po prostu w takim samochodzie nie ma się swobody poruszania po mieście. Inna sprawa żeby uniknąć tych sytuacji nie wspominając o wakacjach trzeba mieć drugi samochodów. ładowanie też nie jest krótkie więc jeśli wrócisz do domu na rezerwie i żona chcę wziąść auto to musi czekać do wieczora. Nie wspominając o tym że jak mieszkasz w bloku to nie ma jak naładować auta. Jedyna zaleta że jak żona ma kochanka to nie usłyszy jak wcześniej wróciłeś z pracy
Podsumowując to raczej droga zabawka dla kogoś kto ma inne auta nadmiar kasy i chcę się wyróżnić. Jak na razie aspekty praktyczne w stosunku do ceny powodują że mam takie podeście do tego.
pozdr
MARAS - 2009-02-21, 23:54
Wystarczy porzadny korek w mieście w poniedziałek rano lub piątkowe popołudnie a bateryjka sama zdechnie....
beemka na prąd... profanacja... może jeszcze zrobić w beemkę z przednim napędem... To takie trendii i eko teraz ... TTTTFFFFFFuuuuuuuuuuu!!!! Wwweeee!!!!!!! wymysły diabła i Ojca Rydzyka... Ojca Dyrektora... zresztą jakby nie zwał.... pedała....
Kowal - 2009-02-22, 01:10
Smasher zapodaj filmik jak możesz jesteśmy ciekawi.. PZDR
Vindevil - 2009-02-22, 12:10
http://www.eioba.pl/a82363/budowa_auta_na_prad co do pojemności i zasięgu.
Bioly - 2009-02-22, 12:23
dla mnie to juz nie BMw
mareks - 2009-02-22, 12:41
ee spokojnie panowie. oile nie bedzie wojny atomowej po ktorej juz na niczym nie bedziemy jezdzic to najpewniej i tak zostana tylko furacze na prad. trzeba sie z tym pogodzic. pozatym pewnie i tak bedzie mozna jakis syntezator zamontowac zeby fura warczala
niejestem pewien ale chyba amerykanska mala rakieta na prad tesla costam ma taka mozliwosc
SmasherE30 - 2009-02-26, 00:18
MATERIAŁ VIDEO
Cypisek - 2009-02-26, 08:15
Ciekawa sprawa ciekawa, tylko dlaczego tak drogo : [
Kosa - 2009-08-19, 14:37
http://moto.onet.pl/53908...my.html?node=29
Dee Jay - 2009-08-19, 16:35
30 tyś i auto nie ma osiągów, nie ma go gdzie zatankować na mieście i brak bagażnika.
Wolę LPG
Vindevil - 2009-08-21, 23:19
Jeśli miałbym kasiure to kupił bym Tesle http://www.youtube.com/watch?v=BFfOQ4oc40A
metaldaw - 2009-08-22, 15:06
| mareks napisa/a: | | ee spokojnie panowie. oile nie bedzie wojny atomowej po ktorej juz na niczym nie bedziemy jezdzic to najpewniej i tak zostana tylko furacze na prad. trzeba sie z tym pogodzic. |
gówno prawda to, że silniki spalinowe zależą od zasobów ropy to jedna wielka ściema od pokoleń wmawiana ludziom
silnik diesela pracuje równie dobrze na oleju roślinnym (wystarczy mała modyfikacja albo w aucie albo oleju) natomiast benzyniaki zadowolą się albo LPG ale nawet wódą. Więc nie rozumiem po co podniecać się rzekomo wyczerpującymi się zasobami ropy mało to rolników na świecie
pomyślcie ludzie o tym bo panika jest zbędna.
mareks - 2009-08-22, 17:40
i wszedzie beda uprawy rzepaku czy czegostam jeszcze. tylko gdzie w takim razie siac pszenice itd....
metaldaw - 2009-08-23, 09:19
| mareks napisa/a: | i wszedzie beda uprawy rzepaku czy czegostam jeszcze. tylko gdzie w takim razie siac pszenice itd.... |
a wiesz ile na świecie jest "nieużytków" wiesz ilu rolników nic nie uprawia??
a tak na marginesie czy wiecie że obszar o powierzchni Australii jest w stanie pomieścić całą ludność świata i ją wyżywić... ciekawe co teraz powiecie o bajeczce z przeludnieniem ziemii...
mareks - 2009-08-23, 13:14
wiem wiem, podobno jakby przerobic ukraine na jedno wielkie pole to spokojnie wyzywilaby cala europe. ale to tylko mzonki. nie da sie przerobic tak duzych obszarow zeby produkowal tylko jeden tprodukt. tak sie dalo ale tylko za jozefa s
metaldaw - 2009-08-23, 15:08
| mareks napisa/a: | wiem wiem, podobno jakby przerobic ukraine na jedno wielkie pole to spokojnie wyzywilaby cala europe. ale to tylko mzonki. nie da sie przerobic tak duzych obszarow zeby produkowal tylko jeden tprodukt. tak sie dalo ale tylko za jozefa s |
bez przesady po co przerabiać państwo... a tak nawiązując... zaraz po założeniu UE pojawił się problem - nadprodukcja żywności i co znalazło się rozwiązanie które funkcjonuje do dziś (nie nie wysyłanie nadwyżek do Afryki) tylko wprowadzenie limitów... i wszyscy są szczęśliwi
Vindevil - 2009-08-24, 12:39
| metaldaw napisa/a: | | mareks napisa/a: | | ee spokojnie panowie. oile nie bedzie wojny atomowej po ktorej juz na niczym nie bedziemy jezdzic to najpewniej i tak zostana tylko furacze na prad. trzeba sie z tym pogodzic. |
gówno prawda to, że silniki spalinowe zależą od zasobów ropy to jedna wielka ściema od pokoleń wmawiana ludziom
silnik diesela pracuje równie dobrze na oleju roślinnym (wystarczy mała modyfikacja albo w aucie albo oleju) natomiast benzyniaki zadowolą się albo LPG ale nawet wódą. Więc nie rozumiem po co podniecać się rzekomo wyczerpującymi się zasobami ropy mało to rolników na świecie
pomyślcie ludzie o tym bo panika jest zbędna. |
Jasne że tak!!!
|
|