BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Pomiar osiągów katalogowych w BMW

Łukasz - 2008-10-02, 12:10
Temat postu: Pomiar osiągów katalogowych w BMW
CZy ktoś ma informacje w jaki sposób robi się pomiary czasu przyspieszenia np.do 100km/h nowych samochodów BMW? Wg. mnie bierze się auto - kierowca + pasażer i pełny bak.

Spotkałem się - z moim zdaniem bzdurnym - twierdzeniem, że robi się to przy pełnym dopuszczalnym obciążeniu auta.

dzięki za info.

maaaad - 2008-10-02, 12:31

Kurcze, gdzieś na stronie BMW kiedyś wyczytałem informację, iż testy dynamiczne wykonuje się w zestawie kierowca+70 kg balast+ pół zbiornika paliwa. Coś w tym stylu, ale nie jestem pewien, czy dobrze zapamiętałem. Jak znajdę to podam.

Prostuję - na stronie BMW znalazłem to:
Cytat:
Leergewicht: Im angegebenen Wert sind 90% Tankfüllung sowie 68 kg für den Fahrer und 7 kg für Gepäck berücksichtigt. Das Leergewicht gilt für Fahrzeuge in serienmäßiger Ausstattung. Sonderausstattungen können diesen Wert erhöhen

Czyli wg BMW auto niezaładowane to takie, gdzie przyjmuje się 67 kg dla kierowcy, zbiornik zalany w 90% i 7 kg balastu. Być może w takich warunkach przeprowadzane są pomiary.

Łukasz - 2008-10-02, 13:03

tak też myślałem, że stosują dość minimalne obciążenie, aby osiągi były jak najlepsze
cichecki0511 - 2008-10-02, 20:12

A ja byłem właśnie przekonany że robi się to z max dopuszczalnym obciążeniem - ale teraz to już nie wiem :)
wrona - 2008-10-02, 22:54

Łukasz napisa/a:
tak też myślałem, że stosują dość minimalne obciążenie, aby osiągi były jak najlepsze

e tam dosc minimalne :lol: :lol: jak by tak bylo to za kierownica siedzialby lukas a w zborniku byloby 2 litry wachy :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg:

MARAS - 2008-10-03, 17:30

wrona napisa/a:
Łukasz napisa/a:

e tam dosc minimalne :lol: :lol: jak by tak bylo to za kierownica siedzialby lukas a w zborniku byloby 2 litry wachy :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg: :mg:

...no jasne.....a ja cały czas myślałem że auto jest za słąbe :roll: wrona teraz wiem dlaczego lukas zawsze jest zwycięzcą... musze zrzucić jakieś 40kg :lol: albo lukas startuje z dodatkowym balastem i ważymy auta przed konkurencją.... :lol:

...a tak na poważnie to jest chyba auto plus kierowca plus pełen bak paliwa tak jak masa auta gotowego do drogi.

wrona - 2008-10-03, 17:37

MARAS napisa/a:
wrona napisa/a:
Łukasz napisa/a:

...no jasne.....a ja cały czas myślałem że auto jest za słąbe :roll: wrona teraz wiem dlaczego lukas zawsze jest zwycięzcą... musze zrzucić jakieś 40kg :lol: albo lukas startuje z dodatkowym balastem i ważymy auta przed konkurencją.... :lol:

...a tak na poważnie to jest chyba auto plus kierowca plus pełen bak paliwa tak jak masa auta gotowego do drogi.

widzisz ja juz schudlem do 60 kg i wraz w borsku nie dalem rady :wink: :wink:

Łukasz - 2008-10-03, 19:49

miało być poważnie chłopaki :)
LUKAS - 2008-10-03, 23:16

wrona napisa/a:
widzisz ja juz schudlem do 60 kg i wraz w borsku nie dalem rady :wink: :wink:

do 60 ... ??
ja ważę 60kg :D

A pomiar ydaje mi się że jest dokonany przy masie własnej i tylko kierowcy na pokladzie , ilosc paliwa ... temat tadu ;)

slawo - 2008-10-03, 23:17

gdzies czytalem ze to jest okolo 30litrow,nie pamietam czy w bmw