| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - wlot powietrza chłodzi czy grzeje ?
wojtaq - 2008-09-13, 09:36 Temat postu: wlot powietrza chłodzi czy grzeje ? Panowie mam takie pytanie czy wlot z aukcji
http://moto.allegro.pl/it...0_316_igla.html
powoduje że auto lepiej jest chłodzone bo powietrze jest zbierane do wlotów i idzie na chlodnice czy moze pozwoli sie silnikowi szybciej zagrzać?
dziekuje i czekam na odpowiedź
jaqub - 2008-09-13, 17:21
| wojtaq napisa³/a: | | powoduje że auto lepiej jest chÅ‚odzone bo powietrze jest zbierane do wlotów i idzie na chlodnice |
raczej ta opcja!
Artur C. - 2008-09-14, 09:09
Jeśli myślisz o założeniu tego do Diesla to zapomnij - przesłonisz większość chłodnicy i będzie lipa .(diesel ma tylko ramkę spiętrzającą przed chłodnicą)
Ta atrapka jest do małej chłodnicy gdzie z jednej strony skupi powietrze na chłodnicy a jednocześnie ograniczy niepotrzebne przewiewy do komory silnika ograniczając wystudzanie silnika zimą.
Więc jeśli ktoś to chce to z jednej strony będzie większa wydajność chłodnicy i lepsze dogrzanie silnika zimą i co za tym idzie szybsze nagrzewanie i latem i zimą.
wojtaq - 2008-09-14, 11:44
właśnie chcialem zalozyc to do diesla na zime zeby sobie szybciej nabieral temperaturke
niedlugo wleci nowe visco i wciaz mysle co zrobic by lepiej mial sie zagrzac
mysle jeszcze o takiej oslonie pod silnik
http://bmwfans.info/origi...51/ill-51_1849/
jest ona dosc duza i ma od srodka gabke wiec chyba tez pomoze to zagrzac sie szybciej bo od dolu nie bedzie tak wialo na silnik i bedzie dluzej trzymalo temperature ?
chyba ze macie jeszcze jakies pomysly na szybsze zagrzewanie ?
Artur C. - 2008-09-14, 12:33
W zimę nie miałem problemu z nagrzewaniem - silnik miał pełną temperature po max 3 km a tę osłonę od spodu to powinieneś mieć w standardzie - ja ją mam i kilka diesli co widziałem też ją miały.
wojtaq - 2008-09-14, 13:51
| Artur C. napisa³/a: | | W zimÄ™ nie miaÅ‚em problemu z nagrzewaniem - silnik miaÅ‚ peÅ‚nÄ… temperature po max 3 km a tÄ™ osÅ‚onÄ™ od spodu to powinieneÅ› mieć w standardzie - ja jÄ… mam i kilka diesli co widziaÅ‚em też jÄ… miaÅ‚y. |
niestety nie mam oslony bo sie polamala poprzedniemu wlascicielowi ale odkupie od kogos jak ma
wlasnie chodzi o to ze ja robie kilka razy dziennie trase 5km a nie mam garazu w ktorym autko mogloby w cieple stac dlatego kazdy metr sie liczy dla mnie
Artur C. - 2008-09-15, 06:31
Wiem jak to jest bez garażu ale nie będę go budował - auto dostanie daszek i dwie ścianki bo najlepiej na tym wychodzi a widziałem to jak kupiłem poprzednią bertę - 9 lat pod wiatą i zero korozji a 1 zima w garażu ciepłym ale dość przewiewnym i wyszło tyle rudej że masakra .
|
|