| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - 2 pytania_zanik kierónków oraz odłączona odma
cezar - 2004-12-07, 13:14 Temat postu: 2 pytania_zanik kierónków oraz odłączona odma Witam.
Jak juz napisałem mam 2 pytanka:
- Mam dziwną sytuacją w swoim e21 z kierunkami. Prawe chodzą bez zarzutu natomiast lewe szwankują. Włączam lewe kierunki: migacz na desce miga jak szalony, o wiele szybciej niż normalnie gdy włączam prawe kierunki i do tego świeci się tylko przedni kierunek (bardzo szybko miga) a tylni nawet nie drgnie.....
Cegoż to moze być wina???
A teraz pytanie 2:
Mam gaźnik pierburg 2b4 (bodajże) i odłączony przewód od odmy. Jakie mogą byc tego skutki?
PZDR
loko - 2004-12-07, 13:16
pyt1. masz albo przepalona zarowke z tylu albo po prostu nie dochodzi do niej prad i tyle... to normalny objaw ze kierunki szybciej migaja jak ktorys kieruneg nie swieci... po prostu jest mniejszy opor na instalacji i dlatego przekaznik szybciej daje... wtedy wiesz ze cos nie tak.
pyt2. Zadne 8)
Marcin - 2004-12-07, 13:17
Hahaha, migacz z tylu nie miga bo sie zarowka przepalila. A ze na desce migacz miga jak szalony to wlasnie dlatego, zeby poinformowac kierowce, ze sie zarowka przepalila. Nawet w maluchu tak jest. Po prostu wymien zarowke z tylu i wszystko wroci do normy.
PZDR
cezar - 2004-12-07, 13:24
Dzięks za podpowiedź z żarówką - trochę się zlaiczyłem....
a jeśli odma czy podłączona czy odłączona nie ma rożnicy to po co ona jest?
Przez to, że jest odłączona to mi olejem brudzi silnik.
ps. a i zajebiście szybko zareagowliście na mego posta, jestem pod wrażeniem.... )))))))))))0
loko - 2004-12-07, 13:28
odma jest tylko po to ze takie sa wymogi ochrony srodowiska. odma jest to odpowietrzenie glowicy np. albo skrzyni biegow... i moze byc np. przedluzona tak aby dawala olej jesli leci z niej to gdzies pod samochod... a jest ona w gazniku z tego powodu ze te gazy ktore sie z niej wydobywaja sa silnie toksyczne i wlasnie dlatego musza byc ponownie dopalone w komorze spalania... dostaja sie do niej wlasnie odma do gaznika i potem razem ze swiezym powietrzem do komory spalania...
cezar - 2004-12-07, 13:36
Czyli: jeśli te gazy powrotnie wracają do komory spalania to zubożają mieszankę - bo raczej nie poprawiają one właściwości mieszanki. To gdy zamiast gazów do komory spalania wlatuje powietrze to mieszanka ma lepsze właściwości spalania...
czy dobrze rozumuję?
meritum: odłączona odma= lepsze właściwości spalania mieszanki, lepsze osiągi?
|
|