BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Brak mocy e30 323 84r [mod.edit]

Szef_22 - 2004-12-06, 21:04
Temat postu: Brak mocy e30 323 84r [mod.edit]
Dzis nabylem e30 za niesamowicie mala kase.Mam zamiar doprowadzic auto do dawnego stanu.Silnik jest ok,pali na dotyk,nie grzeje sie.Jednak brakuje mu mocy.Od czego powinienem zaczać?Jak sprawdzic czy nadaje sie do generalnego remontu(wiem,że wciąga olej).Pliz pomuzcie mi jestem troche zielony.Chetnie wysle fotke bumy,pewnie nikt mi nie uwiezy za ile ją dopadłem:)Aha silniczek 2.3 rok prod 84.
Anonymous - 2004-12-06, 21:25

jezeli nic nie stuka i nie puka w silniku tylko zre olej to pomierz ciśnienie na cylindrach jak ma w normie to najprawdopodobniej uszczelniacze,jezeli brakuje mu mocy to trzeba zrobic na kazdym cylindrze próbe olejową jezeli cisnienie przed i po jest takie same to znaczy ze masz powypalane zawory,jezeli masz tylko niskie cisnienie przed próbą a duze w czsie jej wykonywania to pierścienie do wymiany beda,trzeba zdjąć głowice i zobaczyc czy sa progi na cylindrach jezeli sa malęnkie albo niema to wyjmujesz tłok i go mierzysz,ak wymiary sa w normie to wymieniasz tylko pierścienie jak tłoki sa w kształcie baryłki to juz sa duze koszta remontu (nowe tłoki,szlif cylindrów nowe pierścienie)a jezeli jeszcze coś puka to pewnie jeszcze panewki do wymiany a moze i sforznie w tłokach.
ale sie rozpisałem ale to bedzie na tyle w takim małym skrócie
acha jeszcze napisz ile dałeś za bmw jaki silnik i rocznik,
bo ja np. za swoja 1,8 silnik rocznik1990 dałem 2300zł i jescze troszke musze w nia włożyc
pozdrawiam ICEMAN99

Szef_22 - 2004-12-07, 12:01
Temat postu: 2.3
2.3 85rok dałem za nia 800zł,koles potzrebowal kase.Auto wyglada naprawde ciekawie.W silniku nic nie stuka(na szczescie).Auto moze jest zmulone z powodu zlego stanu tylnego zawieszenia.Zmierze cisnienie na cylindrach i zrobie ta próbe olejową.A jakie powinno byc wlasciewie.W e23 mam 10 na kazdym cylindrzecz,czy w tym powinno byc tak samo.dzieki za odp
Szef_22 - 2004-12-07, 12:26

Wlasnie zauważyłem,że olej cieknie spod kurka od leju i spod uszczelki od pokrywy na glowicy.Moze to jest przyczyna znikania oleju,nie wiem dokladnie jakie ilosci pozera,przejechalem naraziem 100km.Widzialem takze olej w miejscu gdzie wał łączy sie ze skrzynią.
loko - 2004-12-07, 13:14

tam przy skrzyni to leci olej ze skrzyni a nie z silnika i dobrzeby bylo zebys sprawdzil poziom oleju.. o tym juz bylo na forum. poszukaj. i pewnie do wymiany bedzie ktorys z uszczelniaczy w skrzynie (uszczelniacz wybieraka lub walu) co do pokrywy zaworow to zmien korek na nowy i uszczelke pod pokrywa zaworow i wtedy zobacz co bedzie... oczywiscie tuz przed wymiana uszczelki pojedz na stacje i dokladnie umyj silnik w tym miejscu...
Szef_22 - 2004-12-07, 19:02

Dzieki za wszystkie rady!Mozna zamknąć,nadchodzą świeta,czyli same wydatki,z kadym wydatkiem musze sie liczyc,nawet na glupią uszczelke.Ale zapewne wkótce bede potrzebował dalszych wskazówek.Pozdrawiam
Anonymous - 2004-12-07, 20:26

tak myśle ze powinno być około 10-11 na kazdym bo neiwiem ile jest orginalnie,ale kurde 800zł za e30 nawet z 85r to zaje...ta cena moze chcesz sprzedac??? albo zamienic na moja ?? ?mam e30 318 z 90r na szerokiej lampie i soczewkach co ty nato???tylko kupe kasy trzeba w nia włożyc.jak cos to sie odezwij
Szef_22 - 2004-12-07, 22:09

Hmm,mozemy pogadać.Rozmawialem z poprzednim wlascicielem,mówił,że bieże 1litr na 1000km(czy to dużo).Podobno tylko uszczelniacze musze wymienić(podobno).Wyślij mi fotke ze zdjęciem swojej bmki.Nie chcem sie chwalic ale moja naprawde robi wrażenie:)ma bardzo ładne ospojlerowanie zendera.Takich jeszcze u nikogo nie widzialem nawet na zlocie.Aha musze jeszcze wymienić listwe kierowniaczą,jakie koszta,żebym tylko nie przeplacił na gieldzie
Anonymous - 2004-12-07, 22:39

mozesz spróbowac wymienić uszczelniacze,ale jak masz juz ściągac głowice to lepiej odrazu wymienić pierścienie bo to koszt jakies 160zł a jak wyminisz uszczelniacze a potem sie okaze ze musisz jeszcze pierścienie wymienic to wtedy cały dół sinika bedziesz musiał rozebrac,wiec lepiej wszystko odrazu i najlepiej samemu i to wcale niesa duze koszta.
a mam jeszcze lepszy pomysł znalazłem w lesznie bmw e30 89 rok na szerokiej lampie i soczewkach silnik 1,8i za 900zł moze sie złozyc i rozebrac na cześci kazdy by napisał co potrzebuje i dał jakąś sensowna kase,napewno taniej by wyszło niz zeby kupowac od chandlarzy części.

center - 2004-12-07, 22:49

ja jestem za :)
tylna szyba, wspoma, plastikowe podkladki pod tablice rejestracyjna z przodu, jakas fajna mala kiera jakby byla, jakies plastkiki ze srodka biore od reki...
mysle ze wyszloby w cholere taniej niz kupowac czesci...a zawsze sie moze przydac cos jeszcze, ale problemem moze byc gdzie go trzymac..
chyba ze to nie problem

Anonymous - 2004-12-07, 23:08

u mnie niema problemu,biore go u siebie na warsztacie na "pokuj zwierzen" i po jednym dniu jest w częściacha potem moglibyście je odemnie odebrac,jestem z wrocławia wiec myśle ze najlepiej jakby ktoś odemnie z miasta by tez chciał tak zrobić,ja potrzebuje-silnik,całe zawieszenie przód z przeładnią kier.,prawe drzwi,i ewentualnie jakies plastiki jakby nikt niewzią to tez el.szyby-niech kazdy napisze co potrzeba i jakiś moze macie pomysł jak to zrobiś???
center - 2004-12-07, 23:37

no ja mysle ze to nie problem nawet jesli chodzi o tak wazny czynnik jak kase...
ja za swoje czesci musialbym dac jakies 500 zeta, i tak mialby kazdy kolejny...
zebralo by sie jakichs 5 wspanialych co beda potrzebowac cos, kazdy rzuci po 200 zeta i bedzie mial wszystko za nikly procent ceny, a w trakcie na pewno okaze sie potrzebne cos jeszcze...
ja moge sie jeszcze zlapac za lampy...:)

loko - 2004-12-08, 12:50

szef22. nie sluchaj tych bzdur ze dobrze by bylo przy zdjetej glowicy wymienic pierscienie... jesli ktos mi wymieni pierscienie za 160zl to bede to sobie robil raz na 2 miechy... zeby wymienic pierscienie to trzeba rozebrac caly uklad tlokowo-korbowy czyli dostac sie do silnika od dolu i wtedy nawet sciaganie glowicy nie jest konieczne... pomiar sprezania ci pokaze czy to uszczelniacze (wtedy sprezanie powinno byc w normie i rowne) czy np. pierscienie (wtedy na ktoryms garze moze spasc wartosc sprezania) a co do brania oleju to 1l-1,5l na 1000km to jest norma podawana przez bmw a wiec przy litrze nie ma sie co martwic...
Szef_22 - 2004-12-08, 20:13

Loko,chyba pujde za Twoja radą,wszystko sie okaze jakie cisnienie trzyma na cylindrach.Aha zauwazylem olej kolo kolektora wydochowego,w miejscu gdzie laczy sie z blokiem,jaka moze byc przyczyna,że sie tam pojawił.Co do tej zrzutki na auto,to jestem za,potrzebowal bym el przedniego i tylnego zawieszenia(bez dyfra i amorów),moze soczewke przod,zderzak przedni i jakies tam pierdoły.Jestem z Zielonej Góry,a wieć do Wrocka mam niedaleko.Aha czy el zawieszenia beda pasowac z 1.8 do 2.3.Czy jest jakas różnica??