BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - To są najlepsze silniki świata!

Bambus 3.. - 2008-05-07, 15:48
Temat postu: To są najlepsze silniki świata!
Dzisiaj w Stuttgarcie, na targach Engine Expo ogłoszono wyniki konkursu International Engine of the Year 2008.
Jury złożone z sześćdziesięciu pięciu dziennikarzy z 32 krajów wyłoniło zwycięzców w 11 kategoriach.
Po raz kolejny odnotować należy olbrzymi sukces BMW. Jednostki napędowe tej niemieckiej firmy tryumfowały aż w sześciu kategoriach, w tym tej najważniej, czyli Silnika Roku!
Drugi rok z rzędu największe uznanie wśród jurorów zdobył pierwszy od ponad 30 lat doładowany silnik spod znaku wirującego śmigła, czyli 3.0 twinturbo. Zdobył on tytuł Silnika Roku 2008 oraz najlepszego silnika w kategorii 2.5 - 3.0 l! W zeszłym roku ta jednostka również tryumfowała w tych kategoriach, dodatkowo zwyciężając w również prestiżowej kategorii na najlepszy nowy silnik.
W tym roku silnik 3.0 twinturbo nie był już nowością, jednak BMW nie wypuściło trofeum za najlepszy nowy silnik z rąk. Tym razem jury doceniło jednostkę wysokoprężną 2.0 twinturbo z modelu BMW 123d. Dodajmy, że to jedyny silnik diesla w zestawieniu... To i tak lepiej niż rok wcześniej, gdy wśród najlepszych silników na próżno było szukać jednostek wysokoprężnych.

mattim_bmw - 2008-05-07, 21:29

Bambus 3.. napisa³/a:
International Engine of the Year 2008

Czy takie konkursy odbywały sie w latach 80'tych ?? wie ktos? :)

mariusz730 - 2008-05-07, 21:43

a tam zaraz najlepsze no moze z osiagow i nic poza tym
oba awaryjne ,sypia sie jak wiory uklady paliwowe , cewki zaplonowe , turbiny szczegolnie w dieslu padaja jak muchy (ten sam silnik w alpinie d3).

zadna rewelacja 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

Bagor - 2008-05-08, 01:29

mariusz730 napisa³/a:
oba awaryjne ,sypia sie jak wiory uklady paliwowe , cewki zaplonowe , turbiny szczegolnie w dieslu padaja jak muchy (ten sam silnik w alpinie d3).

Jaaaaasne. Ciekawe skąd to niby wiesz. Jeśli nowe silniki BMW się sypią, to silniki VW padają tuż po wyjechaniu z fabryki :?

mariusz730 - 2008-05-08, 18:43

Bagor napisa³/a:
mariusz730 napisa³/a:

Jaaaaasne. Ciekawe skąd to niby wiesz. Jeśli nowe silniki BMW się sypią, to silniki VW padają tuż po wyjechaniu z fabryki :?

bo pracuje w serwisie to wiem rekinie szybkosci z m42 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jaqub - 2008-05-08, 19:50

sie sypia bo auto z turbo trzeba umic jezdzic autem ze swistakiem... a jak ktos ma hajs i mysli ze wsiada i but, jazda do odcinki na zimnym i to samo po szybkiej jezdzie, podjezdza na parking i gasi auto...
mariusz730 - 2008-05-08, 20:39

sypia sie bo BOSCH ;/ robi oprzet do D....................a co za tym idzie firmie sie obrywa za awaryjnosc, francuzi zamiast brac sie za produkcjie turbosprezarek niech pedza te swoje sikacze.

a tak wpgole to BMW jest MADE IN EU a co za tym idzie to polska , wegry, rumunia , turcja bulgaria , wlochy , czechy , slowacja i szatan wie co jeszcze.Do kompletu dorzuce Meksyk.
Z tego gara wychodzi nie BMW a GOWNO

prawdziwe BMW sie skonczylo w 2003 roku i nawet znaczek made in china. tfu :shock:

spider231 - 2008-05-15, 20:57

hehe

NIe mialem jeszcze beemki z wyzszego roku niz 2000 i w kazdej czesci jest made in germany nie wiem jak jest z nowymi serio mowisz ze czesci z nowych beemek sa z made in china ??np jakie czesci ?? Zrob fotke jesli mozesz bo dla mnie to szok ...

Rafals - 2008-05-15, 23:00

spider231 napisa³/a:
hehe

NIe mialem jeszcze beemki z wyzszego roku niz 2000 i w kazdej czesci jest made in germany nie wiem jak jest z nowymi serio mowisz ze czesci z nowych beemek sa z made in china ??np jakie czesci ?? Zrob fotke jesli mozesz bo dla mnie to szok ...

Ostatnio zamowilem nowa czesc blacharska do mojej e30 w ASO, przyjechala prosto z Niemiec - tak bylo na kartonie jeszcze napisane. Czytam te wszystkie kartki, nie pamietam juz gdzie to bylo napisane ale patrze a tam made in South Afrika czyli mniej wiecej to samo co made in China ;/ . Po dokladniejszych ogledzinach czesci, zgrzewy bardzo mnie zaskoczyly ... negatywnie :( .