| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - jak podłączyć sonde???
Anonymous - 2004-11-30, 18:50 Temat postu: jak podłączyć sonde??? mam problem najprawdopodobniej z sondą lambda i chce ja zmienic.nowa kosztuje troszke kasy a mam dostep za darmo do kilku sond z mercedesa(pracuje jako mechanik w warsztacie mercedesas i mam wszystkie części do mitków a nic do bmw).problem jest taki ze w bmw z sondy wychodza 4 kabelki 2 białe czarny i szary a w mercedesie tylko 2 białe i czarny czy taka sonde da rade podłączys do bmw????od czego jest ten szary kabelek w bmw przy sondzie???prosze jakiegoś elektryka o pomoc bo ja z elektryki to jestem noga.
slawo - 2004-11-30, 22:41
Nie mozesz takiej podlaczyc
musisz podlaczyc sonde z 4 kablami!!!!!!!
tylko i wilacznie,moze bede mial taka,tanio Ci sprzedam,poszukam jutro.
Anonymous - 2004-12-02, 01:46
| slawo napisa³/a: | Nie mozesz takiej podlaczyc
musisz podlaczyc sonde z 4 kablami!!!!!!!
tylko i wilacznie,moze bede mial taka,tanio Ci sprzedam,poszukam jutro. |
MOZESZ!!! to jest tylko i wyłacznie masa pozorna sterownika!!!!wystarczy ze przewod szary zewrzesz do masy a napiecie odnisienia w steroniku nie zmieni sie-zawsze jest 0.5 v-sinusoida rowniez pozostanie bez zmian!!!
1.dwa białe -grzałka
2.czarny-sygnał (sinusoida o poziomie napieci do 1 v-wyjatek układy siemensa z sonda 5v)
3.szary -masa pozorna sterownika
musisz podłaczyc taka sonde i w przewod sygnalowy wpiac oscyloskop
mikemc - 2004-12-02, 08:34 Temat postu: Re: jak podłączyć sonde???
| ICEMAN99 napisa³/a: | | mam problem najprawdopodobniej z sondÄ… lambda i chce ja zmienic.. |
Witam, jak ją już zmienisz to daj znać czy to pomogło, bo mam podobny problem..
Pozdro!
Anonymous - 2004-12-02, 19:13
spoko ładuje sonde z trzema kablami.ten szary z kostki podłączam do masy pojazdu,i wszystko graspoko tylko poco mam podłączać oscyloskop???
Anonymous - 2004-12-02, 21:34
zeby sprawdzic sygnal z sondy jaki jest!!!
dam ci przyklad:
priorytetowym czujniekiem od czasu wtrysku jest np. czujnik temp. silnika!!gdy on bedzie mial uszkodzenie typu przerwa sterownik bedzie "czuł" ze silnik jest zimny i czas wtryskyu bedzie dość duzy!!!wtedy oczywiscie sonda nie bedzie oscylowac jak zwykle pomiedzy 0.2 a 1 v tylko bedzie wskazywała mieszanke bogata-bedzie stac np. na 0.8 v i nie bedzie chodzic!!w tym wypadku sonada nie da rady tak zubozec mieszanki poniewaz jest zbyt duzy czas wtrysku zadany przez steronik na podstaiwe odczytu z czujnika temperatury silnika!!!i tu wlasnie czasem niektorzy robia ten błąd ze sonde wymieiaja a jest dobra!!!wiec proponuje podpiac oscyloskop i zobaczyc przebieg
Anonymous - 2004-12-04, 16:32
zmieniłem dzisiaj sonde i dalej było to samo.ale naprawiłem. jakbym dorwał poprzedniego właściciela to bym go truskawka za jaja powiesił na nap...dalał przez tydzien, okazało sie ze w przepływomierzu jest taka spręzyna co trzyma klape w przepływce i ktoś ja polużnił wiec komp myslał ze ciągnie wiecej powietrza i dawał wiecej wachy co powodowało zalewanie i dławienie a ten poprzedni palant coś grzebał w przepływce i wszystko popie....ił wiec tylko sie namęczyłem bo oczywiście starej sondy niedało sie wykręcić wiec trzeba było wyciąć nowy otwór i wspawać gwint na sonde(ale sie przytym namęczyłem).niemam słów dla tego idioty co go wcześniej naprawiał nawet dzisiaj doszedłem do tego ze mam nieorginalna chłodnice i w dodatku cieknie,mam juz dośc tego wszystkiego,ale zabardzo sie rozpisałem
pozdrawiam ICEMAN
lokop e30 320i - 2004-12-06, 12:26
| mirekk napisa³/a: | zeby sprawdzic sygnal z sondy jaki jest!!!
dam ci przyklad:
priorytetowym czujniekiem od czasu wtrysku jest np. czujnik temp. silnika!!gdy on bedzie mial uszkodzenie typu przerwa sterownik bedzie "czuł" ze silnik jest zimny i czas wtryskyu bedzie dość duzy!!!wtedy oczywiscie sonda nie bedzie oscylowac jak zwykle pomiedzy 0.2 a 1 v tylko bedzie wskazywała mieszanke bogata-bedzie stac np. na 0.8 v i nie bedzie chodzic!!w tym wypadku sonada nie da rady tak zubozec mieszanki poniewaz jest zbyt duzy czas wtrysku zadany przez steronik na podstaiwe odczytu z czujnika temperatury silnika!!!i tu wlasnie czasem niektorzy robia ten błąd ze sonde wymieiaja a jest dobra!!!wiec proponuje podpiac oscyloskop i zobaczyc przebieg |
Rozumiem wiec ze jesli przez uszkodzony czuj temp mieszanka bedzie za bogata to sonda nie bedzie pokazywac wachan napiecia (a moze te wachania beda tyle ze sonda i tak nie bedzie w stanie zuborzyc miesznki?) wytlumacz mi prosze jak krowie na rowie
ps: A zwyklym woltomierzem nie mozna zmiezyc wachan napiecia?
|
|