BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Mieszkanie w TBS

Sebol - 2008-04-18, 06:59
Temat postu: Mieszkanie w TBS
Przymierzam się na dniach do mieszkania z zasobów TBS, chciałem poznać opinie osób które mają mieszkanie na tych zasadach, ogólnie jak jest z podwyżkami czynszu itd, opłaca sie w to wchodzić?
BADYL - 2008-04-18, 09:18
Temat postu: Re: Mieszkanie w TBS
Sebol napisa³/a:
Przymierzam się na dniach do mieszkania z zasobów TBS, chciałem poznać opinie osób które mają mieszkanie na tych zasadach, ogólnie jak jest z podwyżkami czynszu itd, opłaca sie w to wchodzić?

Ja ci powiem na przykładzie kumpla z pracy:

- chciał tanio znalazł w wawie TBS super kilka budynków juz stało z calej inwestycji i jego tez do któregos piętra;
- w tym czasie jakies pierdoły z władzami miasta powychodziły o realizacje;
- to był rok 2004 - a wprowadził sie dopiero teraz w 2008 w lutym (w tym czasie ja i kumpel kupiliśmy mieszkania nowe i wprowadzilismy sie mieszkajac prawie 2 lata).
- nastepne - to juz jak sobie z nimi załatwisz a ten gamoin miał do wybory około 15 rodzajów płytek do położenia w łazience,jakaś tam wanne,zeby było śmieszaniej w umowie nie chcił wanny i kibla i zrywali mu cała glazure i terakote bo podziurawili ja otworami do mocowania oraz położyli nie tą co chciał i nie ten odcien fugi
- kosztowało go to mnóstwo nerwów ale w koncu po 4 latach mieszka na 38 m2 wraz z żona.

MAJSU - 2008-04-18, 11:23

Mojemu bratu spóźnili się z oddaniem mieszkania prawie rok chociaż budynek już stał ! Były jakieś papierkowe problemy ciągle...
jaqub - 2008-04-18, 11:53

zawsze mozna kupic juz od kogos taki TBS... z tego co slyszalem od znajomej to ciekawa oferta (bardzo chwalila ta opcje) :spoko:
slawo - 2008-04-18, 13:50

ja mam mieszaknie w tbsie
bezczynszowe, zero problemow,tani zarzad - 17zl miesiecznie i jestem zadowolony
ogolne oplaty sa smieszne w porownaniu do spoldzielni meiszkaniowej - Ci bula nie wiem za co chora kase
ale....slyszalem ze juz nowe tbsowskie nie sa tak rozowe jak kiedys warunki...

Bagor - przyjacielu daruj sobie polityczne chore wstawki prosze Cie, to nie forum polityki i innego shitu ;) po co znow ma byc jakis dym...

Adi - 2008-04-18, 22:03

Ja siÄ™ na dniach wprowadzam do TBS :)
Kumpel mieszka obok już od roku i nie narzeka. Z tego co widzę "co kraj to obyczaj" jeśli chodzi o opłaty itp.
Sebol u mnie zarządcą będzie TBS Tarnowskie Góry więc może ten sam u Ciebie?

reso - 2008-04-18, 22:42

Ja wprowadzam się pod koniec roku, lub na początku przyszłego :)
Bagor - 2008-04-20, 18:07

Nowy rząd planuje podwyżkę czynszów w TBS-ach o 50%: http://www.bankier.pl/wia...50-1731235.html
slawo - 2008-04-20, 19:48

dobrze ze mnie to nie dotyczy hihih
Bagor - 2008-04-20, 21:39

slawo napisa³/a:
dobrze ze mnie to nie dotyczy hihih

Na szczęście mnie również :)

Cypisek - 2008-04-20, 22:37

Bagor napisa³/a:
Nowy rząd planuje podwyżkę czynszów w TBS-ach o 50%: http://www.bankier.pl/wia...50-1731235.html

dobrze że stary samymi obniżkami leciał :wink:

Bagor - 2008-04-20, 23:33

Cypisek napisa³/a:
dobrze że stary samymi obniżkami leciał :wink:

Dobrze, że o tym wiesz :wink:

Poprzedni rząd chciał, żeby TBS-y można było wykupić i OBNIŻYĆ czynsze: http://dom.money.pl/wiado...,0,182217.html#

Cytat:
2006-09-04 17:55:01
Ministerstwo planuje rewolucjÄ™ w TBS
fot: Money.pl/Tomasz Brankiewicz
Resort budownictwa chce, aby najemcy Towarzystw Budownictwa Społecznego (TBS) mogli w wykupywać mieszkania.
Według ministerstwa, takie rozwiązanie powinno zwiększyć zainteresowanie TBS-ami ze strony gmin i potencjalnych mieszkańców. Mieszkania byłyby wykupywane na podobnych zasadach, jak wykup lokali od spółdzielni mieszkaniowych.

Cytat:
Szefowie TBS-ów chcieliby obniżenia czynszu za mieszkanie w TBS- ach z 4 proc. do 3 proc. wartości odtworzeniowej lokalu.

PS, wyłącz komputer, bo w tym roku już trzecia podwyżka cen prądu :twisted: PO ile "jabłka, kurczaki, benzyna i gaz"? :lol:

reso - 2008-04-20, 23:50

Nie bój jeszcze TBS'y sie wykupi :spoko:
duch_robi - 2008-04-21, 00:01

Ceny mieszkan powariowaly, nie kazdego stac zeby wylozyc 200tys na mieszkanie wlasnosciowe, kredyty sa tez do bani bo sie bardzo duzo przeplaca. Ja mam 38m i place 350zl czynszu, do tego prad, gaz internet i woda, uwierzcie ze wynajac takie mieszkanie to conajmniej 1000zl gdzie czlowiek nie ma pewnosci kiedy go pogonia, fakt ze cala procedura trwa dlugo, ale czasami lepiej poczekac.