| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Szukam furmanki dla ojca - Vectra B ???
Lord Lukasz - 2008-03-31, 11:31 Temat postu: Szukam furmanki dla ojca - Vectra B ??? Wiem że temat bardziej nadający sie na forum Opla ale tam raczej każdy będzie mi polecał to auto a chciał bym poznać wszystkie nawet skrajnie negatywne opinie na temat tego auta, dla mnie osobiście poza e30 nie istnieją inne samochody więc tym bardziej trudno mi wybrać samochód niestety inny niż BMW .
W sumie nagraną mamy Vectre B z 97r, silnik 1.6 16V w tym kierunku szukamy czyli dizle odpadają, jedynie Pb, wie ktoś czy to będzie chciało jeździć na gazie jak by co i ogólnie czy to sie nie sypie ? bo jak by co ja będe musiał pod tym leżeć i naprawiać...
Była opcja Passat B5 lub Audi A4 ale nie bardzo mamy ochote wymieniać co roku zawieszenie całe z przodu, pozatym cena jest troche wysoka bo budżet mamy ograniczony, 15 tyś.
Może macie jakieś propozycje bo w sumie jak nie Vectra nie wiem czego sie czepić, ma być to sedan z dużym kufrem (kombi odpadają) mega rodzinny i ekonomiczny w miare czyli 4 cylindry 1.6-1.8, no i tylko masówka czyli wynalazki odpadają
Łukasz - 2008-03-31, 12:06
Jak Opel to Astra Classic 1.6 8v lub 1.6 16v (wyjdzie ok i naprawdę, naprawdę tanio i w miarę młodo!!!1), Vectrę bym sobie darował - bezawaryjnością nie grzeszy.
center - 2008-03-31, 12:35
a mondeo?? ostatnio moj kumpel sobie kupil i mow ze super, niedocenione przez ludzi autko podobno, skora w srodku, duzy bagaznik, on ma diesla i fajnie mu smiga..
ale to tylko rzut modelem bo ja nie wiem o nim nic, moze inni maja doswiadczenie...
kiloff - 2008-03-31, 12:39
| Lord Lukasz napisa/a: | Była opcja Passat B5 lub Audi A4 ale nie bardzo mamy ochote wymieniać co roku zawieszenie całe z przodu, pozatym cena jest troche wysoka bo budżet mamy ograniczony, 15 tyś.
|
co do paska to wcale nie co roku .. jak zalozysz raz dobre zawieszenie (lemfordera) to spokojnie 100.000 na nim zrobisz
co do vectry - znajomy mial ale 2.0, zagazowana - nie narzekal nic na nia .. ale z drugiej strony to jakichs wielkich przebiegow on nia nie zrobil, do tego kupiona nowa w salonie ..
Łukasz - 2008-03-31, 12:44
| center napisa/a: | a mondeo?? ostatnio moj kumpel sobie kupil i mow ze super, niedocenione przez ludzi autko podobno, skora w srodku, duzy bagaznik, on ma diesla i fajnie mu smiga..
ale to tylko rzut modelem bo ja nie wiem o nim nic, moze inni maja doswiadczenie... |
nie kupuje się samochodów na F :Fordów, Fiatów i francuzów ( i kto to mówi )
Mondeo 98 - 2.5 V6 -170KM - jedyne co ma fajne to dźwięk silnika
Lord Lukasz - 2008-03-31, 13:12
Siedze w sklepie moto i wiem co ile sie zmienia zawias w Pasku i Audi, żaden klient nie zamawiał u mnie jeszcze zawiasu Lemfordera tylko każdy chce najtańszy jaki jest pozatym pasek B5 i audi A4 to już nie to samo co paski b3,b4 i audi 80. Ford odpada, co do francuzów brałem pod uwage Peugeota 406 bo ojcu sie dosyć bardzo podoba ale mieliśmy kiedyś 405 i dziwne rzeczy sie z nim działy więc nie chciał bym tego przechodzić jeszcze raz...
Pojeździłem tą Vectrą i jakieś wrażenie na mnie zrobiła, pomijająć to że nie chce jechać w końcu 1.6... ale nie o to chodzi, w środku zupełna cisza podczas jazdy, heble mnie zaskoczyły dosyć spore tarcze z przodu i z tyłu dosyć szybko zatrzymują to auto, przeleciałem po dziurach i w środku żadnych odgłosów skrzypieni, stukania itp. Gdzieś pod filtrem odkopałem zżółkłą karteczke z wymiany oleju jeszcze w niemczech, i jest tam połowa roku 2006 i przebieg 116.tyś więc ten który jest teraz 136 wydał mi sie jeszcze bardziej autentyczny.
Ogólnie sam nie wiem dalej, poczekam na dalsze opinie
kiloff - 2008-03-31, 13:21
| Cytat: | Siedze w sklepie moto i wiem co ile sie zmienia zawias w Pasku i Audi, żaden klient nie zamawiał u mnie jeszcze zawiasu Lemfordera tylko każdy chce najtańszy jaki jest pozatym pasek B5 i audi A4 to już nie to samo co paski b3,b4 i audi 80. Ford odpada, co do francuzów brałem pod uwage Peugeota 406 bo ojcu sie dosyć bardzo podoba ale mieliśmy kiedyś 405 i dziwne rzeczy sie z nim działy więc nie chciał bym tego przechodzić jeszcze raz...
|
no widzisz - a jak sie zalozy lemfordera to jest ten plus ze on serio tyle wytrzymuje (sprawdzone - paski B5 zrobily u mnie w domu 400.000km )
co do wrazen po oplu .. no coz .. w porownaniu do E30 to w komforcie jest przepasc jak zadbany ten opel to brac nic ciekawszego w tych pieniadzach nie znajdziecie ..
jaqub - 2008-03-31, 13:31
przelec go tylko jakims miernikiem lakieru bo jak cos bylo robione w oplu przy budzie to za rok na wiosne bedziesz mial zajecie
kiloff - 2008-03-31, 13:49
| Cytat: | przelec go tylko jakims miernikiem lakieru bo jak cos bylo robione w oplu przy budzie to za rok na wiosne bedziesz mial zajecie |
jak nie bylo to i tak bedzie mial zajecie .. jak to w oplu .. :d chociaz zawsze myslalem ze to opel slynie z rdzy .. ale jednak wymieka przy mercedesie
Sobek - 2008-03-31, 14:13
kumpel ma na sprzedaz vectre b ale w kombi tez 1.6 16v wstawil do niej gaz, i jak narazie nie narzeka mowi ze dobrze sie sprawuje...
mysle ze ta vectra co masz na oku jak jest w dobrej kasie to warto wziasc.
Lord Lukasz - 2008-03-31, 14:17
Pewnie zaryzykuje, tak jak ktoś pisał wyżej oblece ją dookoła miernikiem lakieru i pewnie ją kupimy chyba że wyjdą jakieś schody podczas pomiarów lakieru
MAJSU - 2008-03-31, 14:33
Silniczek 1.6 16v jest całkiem spoko ! Coprawda mam go w Asterce i do niej to wystarcza żeby się sensownie przemieszczac w Vectrze to już pewnie lekkie zamulanie... Trzeba lac do niego dobry olej tj najlepiej 5W40 ewentualnie 10W40 na mineralu zbyt długo nie polata. Co do blachy to niewiem co tak narzekac ? Może trafiły wam się samochody powypadkowe... Miałem Kadetta i dopiero po 11 latach zaczęła na nim wychodzic rdza ale nikt o ten samochód nie dbał... Mamina Astra G będzie nie długo miała 8 lat i niema kropki rdzy na niej ! Nawet tam gdzie już daawno jest obita do blachy...
|
|