BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

FELUNEK - Pielęgnacja rantów

Byq - 2008-03-28, 22:54
Temat postu: Pielęgnacja rantów
Witam,

macie jakieś sprawdzone sposoby w celu zabezpieczania, pielęgnacji rantów??

Mam na mysli nowe felgi w których ranty są pięknie wypolerowane i pokryte clarem lub czymś w tym rodzaju. Chciałbym żeby taki stan utrzymał się jak najdłużej.
Pozdrawiam

Piotr_1 - 2008-03-29, 01:13

Unikać obić, czyścić regularnie z pyłów, obicia oczyszczać i jakoś uzupełniać :?:
BARABUS - 2008-03-29, 07:39

najgorsze są obicia, od tego się zaczyna odchodzenie klaru... no i unikać zimy i śniegu :roll:
jaqub - 2008-03-31, 13:34

ok to teraz moze jakis poradnik dla tych ktorzy maja "gole" ranty... czyli jak profi zadbac o polerke... ja juz troche wiem bo mi ostatnioBARABUS, tlumaczyl ale fajnie jakby cos takiego napisac na forum :spoko:
Tomek3er - 2008-03-31, 15:33

żadna filozofia raz w tygodniu autosol albo auto maks na szpatke i jazda i co chwila je przecierac :)
Kujon - 2008-04-01, 08:21

Tomek3er napisa³/a:
żadna filozofia raz w tygodniu autosol albo auto maks na szpatke i jazda i co chwila je przecierac :)

noi tu kolego sie mylisz, nie ma nic gorszego niż częste przecieranie ręczne polerki pastą

jaqub - 2008-04-01, 12:09

Kujon napisa³/a:
nie ma nic gorszego niż częste przecieranie ręczne polerki pastą

napisz wiecej... czyli co i jak zeby sie swiecilo i bylo zabezpieczone? co myslicie o woskowaniu (wosk formula 1) polerki? ma to sens? nie bedzie smug?

Pietrek - 2008-04-01, 12:41

Co jakiś czas przelecieć maszyną na wysokich obrotach :spoko:
Tomek3er - 2008-04-01, 14:58

Kujon napisa³/a:
Tomek3er napisa³/a:

noi tu kolego sie mylisz, nie ma nic gorszego niż częste przecieranie ręczne polerki pastą

ciekawe dlaczego mi jakos nic sie nie dzieje złego, dobrym sposobem jak dla meni jest równierz przecieranei samym suchym filcem.
wytłumacz > > > >

pejafreak - 2008-04-01, 17:44

moj znajomy ma takie opony ze jak na rant najedzie to ta opona ma taka czesc i choroni ta fele przed obiciem niewiem ale jak sie nazywa ;/
jaqub - 2008-04-01, 20:31

pejafreak napisa³/a:
moj znajomy ma takie opony ze jak na rant najedzie to ta opona ma taka czesc i choroni ta fele przed obiciem niewiem ale jak sie nazywa

rim protector (chyba kazda sportowa opona ma takie cus nawet 195/50r15 uniroyal :mg: )

Piotr_1 - 2008-04-19, 13:34

No kufa, może ktoś wynalazł wreszcie ciekawszy sposób, bo jeżeli autosolem co 2tyg. mam poświęcać 3,5h na rsy, palce obolałe, to mi sie nie uśmiecha. Maszyną nie przelecę bo są śrubki wiadomo :x
Tomek3er - 2008-04-19, 13:50

no lepiej niz co dwa tygodnie to nie bedzie
jezierek - 2008-04-19, 13:53

ja przelatuje papierem 2000 z duza iloscia wody i potem nakładam paste czekam az wyschnie tak z 10min od nałozenia pasty na ostatnie koło i zaczynam polerowac ;)
Piotr_1 - 2008-04-19, 14:38

Najbardziej chodzi mi o te dobijające kropki mini wżery, które trzeba ostro autosolem polerować. Połysku nie tracą. Może jest jakiś wosk albo co na przeciwutlenianie?
Tomek3er - 2008-04-19, 16:06

nie znam zadnego takiego srodka, a co do samej polerki to troche nie rozumiem takiego podejscia to jest polerka gołe aluminium zawsze bedzie jakas ryska czy kropka, do tego z lupa sie nei podchodzi
Piotr_1 - 2008-04-19, 21:30

No niestety, jak ma być efekt, to własnie się podchodzi i mówi ooo :shock: :shock:
Opto - 2008-04-21, 14:05

Panowie a próbował z WAS ktoś środek o nazwie PLASTMAL ?? akt faktem stosowałem go do roweru ;] ale srodek jest głównie przeznaczony do konserwacji wszelkiego typu powierchni lakierowanych jak: karoseria samochodu czy wlasnie felgi pociagnięte klarem. Z tego co mi wiadomo srodek jest bazie teflonu. Ja po zastosowaniu go zaraz na poczatku sezonu mialem na kilka miesiecy z glowy wszelki brud itd. po prostu nic sie nie czepia a nawet po ostrej jezdzie w blocie itd wystarczylo z węża potraktować i wsio odłazilo. Więc spokojnie polecam PLASTMAL ciemno czerwona butelka. pozdrawiam :D

PS. Co do surowego alu to nie uda wam sie zahamować procesu utleniania :wink:

jaqub - 2008-04-21, 18:07

Opto napisa³/a:
ale srodek jest głównie przeznaczony do konserwacji wszelkiego typu powierchni lakierowanych jak: karoseria samochodu czy wlasnie felgi pociagnięte klarem.

POLERKA TO GOLE (NAGIE) ALUMINIUM....

zostaje tylko CIAGLE pieszczenie...

Piotr_1 - 2008-04-21, 18:11

Jasne, płynny teflon, pierwsze słysze :lol:
Opto - 2008-04-22, 10:08

Jaqub ;) napisałem o surowym alu ;) i tak jak mówisz ciągle pieszczenie i nic wiecej :D

Piotr_1 kto tutaj pisze ze to plynny teflon ?? (trzeba czytać ze zrozumieniem) ;p

Z mojego doświadczenia wiem że środek jest skuteczny zapobiega przywieraniu wszelkiego rodzaju brudu i jak dla mnie to jest bardzo dobry produkt :D

Byq - 2008-04-22, 20:11

Hej,

u siebie mam polerowany rant pokryty klarem.

Plastmal powiadasz, a nie uszkodzi to w żadne sposób powłoki klaru?
Póki co na myjni mi je domywają, ale z 3, może 4 razy były dopiero myte, a wszystko się na tych rantach osadza.
PopatrzÄ™ za tym plastmalem, zobaczymy co za specyfik.
Pozdrawiam

Opto - 2008-04-22, 20:54

Plastmall to jest srodek przeznaczony do pielegnacji lakeru samochodowego wiec nie powinien uszkodzic lakieru ;)