| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Dziwne kąty tylnych kół
cinek_sw - 2004-11-24, 21:07 Temat postu: Dziwne kąty tylnych kół Założyłem czerwone sprtowe sprężyny, na tył -40mm, przynajmnej tak niby mają posadzić autko, ale ku mojemu ździwieniu krótko mówiąc gdy patrzy sie na bercie z tyłu dziny kąt przybrały kółka, czy to może być spowodowane założeniem wyżej wymienionych sprężyn, jeśli tak to co mogę zrobić aby kółka wróciły do pionu????
PS. Auto stoi jeszcze u mechanika i narazie most jest obwieszony (być może jak wróci na swoje miejce to kółka też wrócą do pionu, ale narazie upatruje problem w tych sprężynach)
I co powiecie ??
Gixer - 2004-11-24, 22:02
Normalka.Jak zalozysz krotsze sprezyny to kat kol sie zmieni,wynika to z konstrukcji wahacza.
sebo - 2004-11-24, 22:06
to norma u mnie jak patrzysz na tyl to widac takie cos: / \ przod tez ale u mnie jezeli chodzi o przod okazalo sie to wynikiem konstrukcji a raczej dekonstrukcji nadwozia wlasnie jest to poprawiane.. zobaczymy co z tego wyjdzie i radze ci dobrze z doswiadczeni mojego i mojego kumpla jak obnizysz i utwardzisz zawias zaluz rozporke i omijaj doly wielkim łukiem bo zakonczy sie to pewnie tak jak u mnie
Jacek E30 - 2004-11-25, 12:03
E30 po prostu ma takie zawieszenie im bardziej pójdzie w dół ( tzn będziesz obniżał ) tym góra koła pójdzie do wewnątrz i tym samym dół na zewnątrz i zrobi się takie coś jak właśnie pokazał SEBO / \ ( SUPER wygląd HEHE ) . Podobnie jest z przodem - tym bardziej jezeli mamy doczynienia z twardym zawieszeniem należy zaopatrzyc się w rozpórke bo inaczej to po jakims czasie kielichy zaczna się zginać ku silnikowi !!! Najlepiej także posprawdzać w jakim stanie sa kielichy , podłużnice ITD. Aha i nie zapomnij jak masz szerokie koła aby nie tarło tobie o nadkola - najlepiej sklep te ranciki co są wewnątrz .
cinek_sw - 2004-11-25, 15:10
....hmm czyli mam rozumieć że tego sięnie reguluje w żaden sposób, mam zostawić tak jak jest, no i oczywiście rozpórka na przód
Anonymous - 2004-11-25, 15:13
zaloz zawieche od M3 - ona ma chyba inne wahacze i bedziesz mial nisko i prosto
kolega ma 520-ke rzucona na glebe i kola stoja prosto --- poprostu zawias od M5-ki
Jacek E30 - 2004-11-25, 15:18
Tak dokładnie masz zrobić , jest na pewno dobrze , przede wszystkim rozpórka od biedy może być dorabiana .
Łukasz - 2004-11-26, 08:57
Witka, jesli koła stoją / \ to nie jest dobrze, albo elementy zawiasów do , albo po prostu zle dobrane zawiasy sportowe.
Carlos - 2004-11-26, 10:30
Jesli kolka stoja / \ tak to super .
Ja tez mam tak i jest miodzio , wiadomo szybciej oponki ida ale za to jak w zakrety wchodzi - bajka.
A katow sie nie reguluje.
Łukasz - 2004-11-26, 10:49
Carlos, gratuluję znajomosci geometrii zawieszenia, jeżeli według ciebie/ \ jest super to powodzenia, masz jakis prototyp ? czy to wynik twoich badań poprzedzonych długimi zakretowymi doświadczeniami?
Carlos - 2004-11-26, 11:08
Wiem ze powinno kolo stac prosto.
Ale powiedz jak obnizyc zawieche w e-30 zeby nie bylo takich katow jak sie ma fele 17 ?
Pozdro lukasz
Łukasz - 2004-11-26, 11:11
No tak gdzieś trzeba wybrać....
Jacek E30 - 2004-11-26, 13:03
ŁUKASZ - co Ty pier......isz - te kąty muszą tak być wynika to z konstrukcji zawieszenia ( nie pamiętam dokładnie mogę się mylić ale są to chyba wachacze skośne )!!! Można zrobic sobie doświadczenie - zobaczyc jak auto stoi bez żadnego obciążenia a jak z pełnym obciążeniem np naładować czegoś do bagażnika i najlepiej umieścić 5 albo 6 ludzi do środka .Wiadomo ten kąt nie może być mega wielki ale na pewno koło będzie pochylone - powtarzam im większa GLEBA tym większy negatyw a tam żadnej regulacji nie ma poza tym auto wg mnie lepiej wtenczas trzyma się drogi . Jest tak na pewno jeśli nie to nie znam się na beemkach !!!!!!!! Także Łukasz nie wiem skąd masz tą teorie - przecież troche jeżdzi u Was w Otwocku zglebionych E30 i jakoś u każdego koła są pochylone .
Łukasz - 2004-11-26, 13:26
Moja była zglebiona i była prosta, oczywiście jakby to zmierzyc to byłby minimal / \ , ale minimal...Teraz jest na normalnych zawiasach i też jest prosto....Zobacz doskonałe jakies dobre zdjęcia konkretnych e30 w necie i żadna nie ma / \ - bo to kicha. Zdjęcie katalogowe seryjnej M3 e30 też nie pokazuje żadnych / \...więc sory....ale chyba nie pir...le...
A tak w ogóle to wierz mi, ze jazda w zglebionym samochodzie po Otwocku do przyjemnych nie należy - przyjedź - zobaczysz....
Moją jak kupiłem miała / \ , ale po wymianie zużytych części zawieszenia na nówki jest prosto i sory ale tak powinno być. Wszelkie wygięcia kólek to są dobre w Maluchu....On też ma tylny napęd
Miki - 2004-11-26, 13:56
| Łukasz napisa/a: | Wszelkie wygięcia kólek to są dobre w Maluchu....On też ma tylny napęd |
tak tylko z tego co wiem w maluchu mozna regulowac zbieznosc kol tylnich ! Wiem że przy negatywie nalezy regulowac pochylenie a nie zbieznosc ale zawsze to troche pomaga w ustawieniu kół w pozycje bardziej zblizona do pionu!!!
P.S. Łukasz a co dokładnie powymienialeś bo ja mam negatyw z tyłu ( a zawias nie jest obnizony) Pytam bo mi opony letnie wystarczaja na jeden sezon...
sebo - 2004-11-26, 14:25
powiem to tak ile razy mozna zobaczyc jadac z tylu jakiegos samochodu (zazwyczaj tylno napedowego) ktory ma szerokie kapcie lub felgi i nie musi miec on obnizonego zawieszenia a widac ze kola chyla sie wlasnie w to co narysowalem czyli : / \ i jeszcze jedno łukasz jezeli uwazasz ze u mnie widac doslownie tak jak "narysowalem" to sie mylisz bo nie umiem slashy przekrzywiac kola sa lekko rozstawione dolem co moim zdaniem jest calkowicie normalne jak to kiedys gdzies napisal henry spojrz sobie na kola bolidow F1 jak sa ustawione co prawda nie jest to cywilna jazda ale tez nie mam takich pochylow jak w F1 wiec cos we wlasciwosciach trakcyjnych przy takim ustawieniu musi byc lepszego aha i jeszcze jedno przod nie moze sie tak samo pochylac jak tyl przod moze sie pochylic ale mniej niz z tylu i oczywiscie mowimy tu o sytuacji ktora ma miejsce tylko i wylacznie po obnizeniu zawieszenia
Anonymous - 2004-11-26, 14:32
do lukasz
to musisz miec jakies dziwne zawieszenie u siebie w zglebionym e30 wszystkie 4 kola beda stac tak / \ co masz na mysli dobrac odpowiednie zawieszenie bo moim zdaniem jest albo seria albo gleba popieram przedmowce cytuje "pier...isz" glupoty
Marcin - 2004-11-26, 14:47
Łukasz wczoraj rozebralem cale tylnie zawieszenie w BMW E21. Z tego co wiem E21 i E30 pod tym wzgledem sa podobne i musze powiedziec, ze ta zawiecha jest tak skonstruowana, ze nie ma mowy o tym, ze przy obnizeniu kola bada staly prosto. Sa tam wachacze skosne i gdy zalozymy krotsza sprezyne kola pojda do gory i powstanie / \. Nie ma takze zadnej regulacji.
A ze w M3 jest inaczej to dlatego, ze M3 ma kompletnie przekonstruowane zaiweszenie tylnie.
PZDR
Łukasz - 2004-11-26, 15:06
dla mnie to możecie mieć nawet podwójne kólka w negatywie dla lepszej trakcji, a zwrot "pie głupoty" o wysokiej kulturze na forum nie świadczy.
slawo - 2004-11-26, 15:53
Dobra a powiedzcie jak wyglada sprawa opon? nie sa zjadane z jednej strony u Was skoro jest / \ ? Szykuje sie na kupno H&R'a 60/40 wole wiedziec czego sie spodziewac...
slawo - 2004-11-26, 15:58
Acha i ktore wziasc? H&R,Jamex,Weitec,Eibach,Ac-Schnitzer (ale sa szarego koloru?),AP,Powertech?
sebo - 2004-11-26, 16:03
u mnie sprawa wyglada tak ze nie wiem jak to jest ze zjadaniem opon ale gdy kupilem samochod opony mialy juz okolo 3mm bieznika i od wewnetrznej strony mozna bylo sie dopatrzec minimalnego wiekszego podtarcia wymienilem je po okolo 3-4 miesiacach jazdy ale nie dlatego ze mialy wewnetrzna strone zjechana moim zdaniem przy obnizaniu 40mm nie wielka zobaczysz roznice w zuzyciu stron po jednym sezonie wydaje mi sie ze starcie gum od wewnetrznej strony moze byc widoczne po 2 sezonie no ale to tez zalezy jak kto jezdzi i ile
Miki - 2004-11-26, 16:13
| łosiek napisa/a: |
P.S. Łukasz a co dokładnie powymienialeś bo ja mam negatyw z tyłu ( a zawias nie jest obnizony) Pytam bo mi opony letnie wystarczaja na jeden sezon... |
w dalszym ciagu chciałbym otrzymać odpowiedź
sancho - 2004-11-26, 17:19
W MOIM E-36 PO WRZUCENIU SPRĘŻYN OD M3 KOŁA OD RAZU STANEŁY / \
CO DO SZYBSZEGO ZUŻYWANIA OPON..... POPROSU OD WEWNETRZNEJ STRONY SZYBCIEJ WYCHODZĄ DRUTY
cinek_sw - 2004-11-26, 18:16
dzięki , dzięki i jeszcze raz dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytanie, ale sie debata rozrosła..., wspominałem coś o moście, no przyuszedł już na swoje miejsce i faktycznie kąt się zmniejszył, teraz jest dosyć delikatny...
aaa łosiek czeka na odpowiedź od łukasza
sebo - 2004-11-26, 23:45
slawo mi sie wydaje ze powinienes wybierac miedzy eibach h&r i schnitzer tylko dobrze ci radze jezeli uzywasz samochodu do codziennej jazdy to nie polecam ci sprezyn czerwonych mocno utwardzajacych na nasze drogi to tragedia ja takie mam i wiem cos o tym fakt samochod sie niezle prowadzi ale musisz miec oczy szeroko otwarte i omijac kazda dziurke nawet mala bo jak wpadniesz to masz wrazenie ze samochod sie rozpada zreszta nie tylko wrazenie tylko naprawde tak jest a i jazda w naszych wszechobecnych koleinach to tragedia moja jazda wyglada zazwyczaj tak ze nie jade wiecej jak 80 na godzine kazdy sie dziwi ze mam beemke 2.0 i jezdze do 80 ale tak to juz jest ...inna sprawa jak mam rowna sprawdzona nawierzchnie nie wiem jakie to sa szare sprezyny? wiem ze niebieskie sa obnizajace ale za to nie tak twarde jak czerwone niech wypowie sie ktos kto wie wiecej o tym
Marcin - 2004-11-26, 23:54
Ja kiedys zamontowalem czarne Eibach do lanosa i moge stanowczo POLECIC ta marke. Na prawde bardzo dobry produkt. Twardosc w normie
sarna1 - 2004-11-26, 23:57
ja zjezdzilem 2 komplety Eibachow w poprzednim aucie (fajnie - sport polaczony z komfortem) teraz turlam sie na 3 komplecie H&R i juz wiem ze te sa najlepsze (mialem zielone - za miekkie; czerwone - za twarde; teraz mam niebieskie - jest super - w polacznie z Bilsteinem jezdzi sie rewelacyjnie).
Pawel-e30 - 2004-11-27, 11:21
| Mcinek napisa/a: | Ja kiedys zamontowalem czarne Eibach do lanosa i moge stanowczo POLECIC ta marke. Na prawde bardzo dobry produkt. Twardosc w normie |
tez moge polecić eibabachy
ps. łosiek od kiedy w maluchu z tyłu się ustawia kąty? rozbierałem wiele razy malucha i składałem ale nigdy czegoś takieg z tyłu nie widziałem zero regulacji jesli się mycle to oswieccie mnie plizzzzz
Miki - 2004-11-27, 13:41
jak najbardziej ustawia sie zbiezosc z tylu w maluchu !!!
zapytaj fachowca na stacji obslugi jak mi nie wierzysz
Pawel-e30 - 2004-11-27, 13:46
| łosiek napisa/a: | jak najbardziej ustawia sie zbiezosc z tylu w maluchu !!!
zapytaj fachowca na stacji obslugi jak mi nie wierzysz |
Ja niechce pytać fachowca tylko pytam ciebie a pozatym napisałeś ze się ustawia kąty
A moze kto inny mi to wytłumaczy?
Rafał ty masz taki sprzęt na składzie może wiesz oco chodzi?
Miki - 2004-11-27, 14:17
ok napisze dokladnie skad to wiem
pojechalem pierwszy raz na ustawienie zbieznosci w swojej beemce(jeszcze e21) i przy okazju zapytalem pana ktory mi to robil czy nie da sie czegos zrobic z tylnymi kołami. Jego odpowiedz byla taka nic sie nie da zrobic bo w niewielu autach mozna cos robic z tylnymi kolami i że jednym z własnie takich nielicznych wyjatkow jest nasz slawny i pogardzany maluch. Przyznaje że nie tez to zamurowało i w domu zapytałem ojca czy tak jest reczywiście (moj ojciec jezdzil kilka lat maluchami i potrafi go rozlozyc i zlozyc) a ojciec mi na to ze nawet o tym nie slyszal... ale po kilku dniach przyznal mi racje bo mowil ze rozmawial z kolega z pracy ktory ma baka i ze faktycznie mozna ustawic zbieznosc z tyłu ale malo kto o tym wie!!!
ok przyznam ze sam nigdy nie widzialem tego a mauchem jezdzilem 2razy w zyciu (i oby nigdy wiecej)
loko - 2004-11-27, 15:57
poza tym ujemny kat w obnizonym aucie jest zrobiony celowo (np. alpina) aby samochod taki lepiej trzymal sie w zakretach (wtedy gdy wchodzimy w zakret to zewnetrzne opony prostuja sie naciskaja pelna szerokoscia do asfaltu, jesli natomiest katy bylyby zerowe to wtedy przy ostrym skrecie opona wygina sie w druga strone i jest gorzej...) mam nadzieje ze jasno to wytlumaczylem.... spojzcie na kirka alpine....
Gixer - 2004-11-27, 16:06
Jasne ze w maluchu idzie ustawic zbieznosc z tylu,ale tylko zbieznosc ale nie katy!A na katy tez jest sposob:dajesz podkladki pod sruby mocujace piaste do wahacza..Jest to troche prowizoryczne ale jednak da sie jakos zmienic kat
Pawel-e30 - 2004-11-27, 16:19
loko z patrzeniem na kirka alpine to my jeszcze troche poczekamy
Miki - 2004-11-27, 19:03
| Gixer napisa/a: | | Jasne ze w maluchu idzie ustawic zbieznosc z tylu,ale tylko zbieznosc ale nie katy! |
nareszcie ktoś potwierdził
Pawel-e30 - 2004-11-27, 19:49
to moze mi powiecie jak się ustawia w maluchu z tyłu zbierzność to znaczy czym się kręci?
Miki - 2004-11-27, 20:03
| Pawel-E30 napisa/a: | | to moze mi powiecie jak się ustawia w maluchu z tyłu zbierzność to znaczy czym się kręci? |
ja Ci nie powiem czym ale zastanawiam sie czy masz na tyle dobre oko zeby samemu ustawic zbieżność A może dysponujesz przyządem do ustawiania to wtedy klubowicze mogli by odwiedzać Ciebie
kazik - 2004-11-27, 20:03
Dokłada się lub ujmuje podkładek na mocowaniu wachacza.
Pawel-e30 - 2004-11-27, 22:12
| łosiek napisa/a: | | Pawel-E30 napisa/a: | | to moze mi powiecie jak się ustawia w maluchu z tyłu zbierzność to znaczy czym się kręci? |
ja Ci nie powiem czym ale zastanawiam sie czy masz na tyle dobre oko zeby samemu ustawic zbieżność A może dysponujesz przyządem do ustawiania to wtedy klubowicze mogli by odwiedzać Ciebie |
niewiem oco ci teraz zabardzo chodzi poprostu z resorakiem miałem dużo do czynienia i nigdy nie słyszałem o zbieżności a tym bardziej o ustawianiu kątów jak to wyzej napisałeś i chciałem uzupełnić moje braki wiedz
kumasz??????????
Miki - 2004-11-27, 23:00
Pawel nie denerwuj sie tak wiem o co Ci chodzi ale ja z kaszlakiem mialem tyle wspolnego że jak bylem mały to rodzice mieli a jak zrobiłem prawko to braciszka sie przejechalem ze dwa razy !
Nie powiem wiec Ci jak to sie robi tylko Ci powiedziałem że jest taka możliwosc
Rozumiem że chcesz poglebic swoja wiedze ale tez czytaj dokladnie co pisze to bedziesz wiedzial ze wiem to od mechannika zajmującego sie tymi sprawami a nie z doświadczenia w machannice Maluszka
duchPW - 2004-11-28, 02:30
tak jak już było powiedziane (nie cytuję, bo przez wielu)
dowiadywałem sie w związku z koszeniem opon z tyłu
- tylno-napędówkui tak mają właśnie po to, żeby na zakrętach wklejać się w drogę, b inaczej samochód mógłby sie po prostu wykopyrtnąć - więc musią być /-\
sebo - 2004-11-28, 18:16
potwierdzam w maluchu mozna ustawic zbieznosc ale nie robi sie tego zadnymi srubami tylko podkladkami dlatego nie widac ze mozna zbieznosc ustawic to tak troche poza tematem no ale coz tez troche o katach kol
Rafał - 2004-11-29, 16:44
w malarze jedno z mocowan wachacza (zewnetrzne) ma "fasolkowe" otwory mocowania
wiec mozna je troche przesuwac
natomiast z przodu:
-podladki pod wachacz
-dr. kierowniczy
|
|