BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Ogledziny E30 318i

Bruner - 2004-11-22, 23:25
Temat postu: Ogledziny E30 318i
Witam
Jutro jade z kumplem ogladac 318i z 89 roku. Z tego co czytalem na forum pamietam ze slabe punkty to walek i hydraulika w rozrzadzie, na co jeszcze dobrze by bylo zwrocic uwage? Ja mam 320 i z M40 nigdy nie mialem kontaktu, a koles calkiem zielony w temacie beemek, wiec jesli ktos moze podpowiedziec na co jeszcze zwracac uwage to bede wdzieczny. Aha, samochod jest zagazowany a na gazie sie wcale nie znam, wiec wskazowki rowniez mile widziane.

korzuch - 2004-11-22, 23:29

yo!
Odkręc korek od oleju ten z góry i gaz na maxa ja zacznie rzygac olejem to szmelc(silnik bedzie dostawał lewe powietrze i bedzie chodzic nierówno ale niepowinine rzygac olejem) pewnie lata i faluje na obrotach wiec guma do wymiany i swieczki + filterek klocki i okładziny zobacz nadkola gdzie gnije noi podszybie przedewszystkim :wink: chyba ze wszystko jest okej to zajmji sie przejażdzką :P
pozdro

Bruner - 2004-11-22, 23:36

korzuch napisa³/a:
Odkręc korek od oleju ten z góry i gaz na maxa ja zacznie rzygac olejem to szmelc

Jakis czas temu bylo cos o pracy przy odkreconym korku, ale kazdy pisal cos innego i do dzis nie wiem czy powinien zgasnac albo sie dlawic i telepac czy nie. Jak to w koncu jest?
Cytat:
noi podszybie przedewszystkim

Od tego zaczniemy :wink:
Cytat:
chyba ze wszystko jest okej to zajmji sie przejażdzką

Nigdy nie prowadzilem 318 wiec nie wiem jak powinna sie zachowywac. Tak jak 320, tzn do 4000 nic a potem kop, czy raczej rowniej? Przy jakich obrotach powinno byc odczuwalne najlepsze przyspieszenie? I co z ciagiem na wyzszych biegach, slabnie wyraznie na 5 czy powinno sie dac przyspieszac?

Anonymous - 2004-11-22, 23:48
Temat postu: Ogledziny E30 318i
ja mam 1,8 m40 90r. to jest tak silnik na kazdym biegu przyspiesza nawet na 5. kopa ma dopiero od 3000 lub 3500 tys obrotow. co jest do bani to klekotanie czyli poychacze.mi np niedawno padla panewka na wale korbowym.faktycznie jak odkrecisz korek gdzie sie wlewa olej to nie powinien zygac nobo mi nei zyga. a co sczegolnego w m40??popychacze , rozrzad,czyli gowniane 4 cyl. namowl kumpla na 320 bo ja juz wiecej gowna nie kupie. samochod cacy ale mniej awaryjny dla mnie byl m10. m40 to jakas srótówka przez ta hydraulike :?
Bruner - 2004-11-23, 00:01
Temat postu: Re: Ogledziny E30 318i
thoma napisa³/a:
namowl kumpla na 320

On sam mowi ze wolalby 320 (zwlaszcza po tym jak sie przejechal moim), ale rodzice dokladaja kase i na 2 litrowke nie ma szans, bo twierdza ze to straszne koszty itp itd. Na razie wybilem mu z glowy is-a ze wzgledu na ceny czesci, wiec zostaje przy zwyklej 318.

duchPW - 2004-11-23, 00:04

spisz VIN
Bruner - 2004-11-23, 00:14

piOTer_W napisa³/a:
spisz VIN

:!: wlasnie, o tym nie pomyslalem, dzieki
Jeszcze jedno mi przyszlo do glowy. Tak sie wlasnie zastanawiam jak odroznic halasujace popychacze od zuzytego walka? Wykonalne dla niewprawnego ucha?

yoshi - 2004-11-23, 00:18

sprawdz podloge za siedzeniami kierowcy i pasazera :) bo tam w tych odplywach robi sie czesto rdza :( (sam mam tak za kierowca)
a takze kielichy tylnich amorkow :) czasem potrafia wpasc do bagaznika :P

Bruner - 2004-11-23, 00:22

Moze mi ktos jeszcze napisac jak odczytac kody bledow z kompa?
duchPW - 2004-11-23, 06:17

odczytać błędy możesz przy pomocy aparatu diagnostycznego - olej to - sprawdź tylko czy na kompie jest naklejka z numerami nadwozia - będziesz miał pewność, że z tym kompem autko wyjechało z fabryki - jak sprawdzić pisał JiM w jednym z tematów o chipsach
Bruner - 2004-11-23, 11:48

Gdzie jest komp w E30? Pod plastikami w gornej czesci schowka?
Anonymous - 2004-11-23, 11:56

po stronie pasazera w schowku na "suficie"

4 czarne wkrety trzymaja plastikowa oslone
komputer trzymaja 4 wkrety o lbie 6-katnym rozmiar lba to 10-ka

ale jak zaopatrzysz sie w lusterko to odczytasz numer bezproblemowo
glowe troche ciezko wlozyc w 10cm szpare :-) )

na komputerze powinna byc biala papierowa naklejka z logiem BMW i numerem nadwozia (numer w 2 rzedach) -- cecha charakterystyczna - naklejka drukowana na drukarce iglowej (chyba, bo tak wyglada)

pzdr
powodzenia przy zakupie

PS> sprawdz jeszcze narozniki "pod nogami" z przodu od strony kierowcy i pasazera - tam lubi rdzewiec, sprawdz tez numer na silniku :-) ))
M40 nie gasnie przy odkreceniu korka, natomiast wariuja obroty, a jesli rzyga to nie kupuj i uciekaj :-) ))
przy odkreceniu korka gasna wszystkie K-Jetroniki

Bruner - 2004-11-23, 16:53

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, wlasnie wrocilem z ogledzin. Dzieki wam koles nie wtopil kasy i nie zrazil sie do BMW. Krotko mowiac kombinacja alpejska skrzyzowana z kupa zlomu (mechanicznie, bo blacharsko bardzo ladny). Silnik w kiepskim stanie, wali jak mlockarnia, 2 lata na lotosie mineralnym,nie reaguje na odkrecenie korka, dolot poklejony na tasmy, visco do niczego, polowa wyposazenia nie dziala, check control zwalony a jak zaczalem sie dobierac do kompa to koles zbladl. No i po vinie wyszlo zupelnie cos innego niz stalo na parkingu.
Scigany - 2004-11-23, 17:00

ale bys sie wpakowal w rupieciarnie. cesz sie czlowieku, ze nie wpadles stadium euforii z powodu kupna nowego auta. ja sie tak wpakowalem w golfa gti dwa lata temu, i nie bylo dnia zebym przy nim nie robil, cieklo wszystko i wszedzie, a wszystko dlatego, ze sie napalilem i z nimim sie nie konsultowalem co do usterek ktore wystepuja w tych autach. kulminacja tego calego syfu bylo odpadniecie kola przy 90km/h w snieznodeszczowy wieczor, prawie pod tira wpadlem... btw w sumie to nie forum na takie opowiesci, szukaj dalej i obys znalazl dobry egzemplarz.

pozdrawiam

scigany

Scigany - 2004-11-23, 17:02

bleee... teraz zauwazylem , ze to nie dla ciebie auto tylko dla kumpla, ale i tak dobrze, ze sie w bagno nie wplatal
Bruner - 2004-11-23, 17:05

Scigany napisa³/a:
ale bys sie wpakowal w rupieciarnie. cesz sie czlowieku, ze nie wpadles stadium euforii z powodu kupna nowego auta.

To nie byl samochod dla mnie tylko dla kumpla, ja mam 320 a on sie zarazil :D Byl napalony ale go skutecznie ostudzilem. Gdyby byl sam pewnie by go wzial, o najwazniejszych rzeczach i typowych usterkach nie mial pojecia (komp, vin, popychacze, visco itp), a ogolnie samochod prezentowal sie przyzwoicie.
Aaaaa, bym zapomnial. Tox, wielkie dzieki za sprawdzenie VIN-u

Pawel-e30 - 2004-11-24, 20:44

korzuch napisa³/a:
yo!
Odkręc korek od oleju ten z góry i gaz na maxa ja zacznie rzygac olejem to szmelc(silnik bedzie dostawał lewe powietrze i bedzie chodzic nierówno ale niepowinine rzygac olejem) pewnie lata i faluje na obrotach wiec guma do wymiany i swieczki + filterek klocki i okładziny zobacz nadkola gdzie gnije noi podszybie przedewszystkim :wink: chyba ze wszystko jest okej to zajmji sie przejażdzką :P
pozdro

w jaki sposób może zygać olejem? przeciesz poto między innymi jest osłona palstikowa pomiędzy wałkiem i deklem od zaworów :P

Rafał - 2004-11-25, 01:33

no wlasnie ?
korzuch - 2004-11-25, 07:31

yo!
Pomyłka z oplem Astrą :wink: wybaczcie :wink:
pozdro