BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Potrzebna pomoc hydraulika.

metaldaw - 2007-11-07, 16:50
Temat postu: Potrzebna pomoc hydraulika.
Właśnie dokonałem wymiany najbardziej niedogodnej rzeczy dla europejczyka w UK, czyli zdemontowałem dwa krany z umywalki i zamontowałem jeden.
Ale pojawił sie problem.
Mianowicie ciepła woda ma dużo niższe ciśnienie (bojler) niż zimna. Efektem tego jest to, że gdy otwieram tylko ciepłą wodę jest ok, jeśli otwieram tylko zimna wodę też jest ok, natomiast jeśli otwieram i ciepłą i zimną ciepła leci dużo słabiej (cofanie wody zimnej do ciepłej?)

I tu moje pytanie - co tu pomoże? czy zawór jednokierunkowy coś pomorze? a może cos innego co wyrówna ciśnienie w oby dopływach?

ogolny - 2007-11-07, 17:51

Załóż baterie z mieszalnikiem
metaldaw - 2007-11-07, 17:55

mam bateriÄ™ z mieszalnikiem
Pawel BMW e36 - 2007-11-07, 18:50

jezlei jest bojler to cisnienie cieplej musi byc wyzsze, problem moze byc w przeplywie wody nie w cisnieniu, moze zamontowac zawor na zimnej woodzie i go przydlawic spowoduje to obnizenie przeplywu nie cisnienia!
metaldaw - 2007-11-07, 18:59

Pawel BMW e36 napisa³/a:
jezlei jest bojler to cisnienie cieplej musi byc wyzsze, problem moze byc w przeplywie wody nie w cisnieniu, moze zamontowac zawor na zimnej woodzie i go przydlawic spowoduje to obnizenie przeplywu nie cisnienia!

a jaki to ma być zawór??

Pawel BMW e36 - 2007-11-07, 22:49

masz podlaczona na weze ta baterie?, jesli tak to prosta sprawa wstawiasz zaworki z filtrami takie katowe i ten od zimnej przydlawiasz,
metaldaw - 2007-11-08, 06:27

Dzięki wstawiłem zaworek i jest ok :prosze: :spoko:
Rafał - 2007-11-09, 18:36

BTW nawet w polsce zawory regulacyjne,mieszajace to normalka natomiast na wyspach .....

i jeszcze jedno mi sie przypomnialo :
metal czy wymieniales kiedys zarowke w laziece ?
jesli nie to zanim kupisz nowa zerknij na napiecie pracy :shock:
prad bezpieczny to podstawa :D
tak jak wszedobylskie czujki dymu

dziwny jest ten kraj :)

metaldaw - 2007-11-10, 10:39

wymieniałem tutaj żarówki nie tylko w łazience i wszystko gra, natomiast gdy chciałem wymienić pstryczek od światła i gniazdko to okazało się, że jest tam 7 różnych kabli więc dałem sobie na luz i wezwałem elektryka.
Faktycznie bardzo dziwny kraj, potrafi zaskakiwać na każdym kroku, z jednej strony bardzo wysoko zaawansowany technologicznie a z drugiej patenty pamiętające czasy średniowiecza.