| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Symbian czy Windows Mobile?
Bruner - 2007-10-30, 13:07 Temat postu: Symbian czy Windows Mobile? Na poczatku roku konczy mi sie umowa w Orange i powoli zaczynam sie rozgladac za nowym telefonem. Chce kupic jakiegos smartfona, glownie chodzi mi o nawigacje, ale nie tylko. Szukac czegos na Symbianie, czy na Windowsie Mobile, czy to bez znaczenia?
Jesli chodzi o nawigacje to slyszalem dla Symbiana w gre wchodzi tylko TomTom, czyli niezbyt dobre mapy Polski. Rzeczywiscie jest taka lipa?
Jak to wyglada w przypadku windy?
Jak sie spisuje navi w telefonie, jest ok czy to tylko nedzna imitacja "prawdziwej" nawigacji i nie ma sensu tym sobie glowy zawracac?
Cos mi sie obilo o uszy ze Windows Mobile ma jakies smieszne blokady uniemozliwiajace wgrywanie softu?
Ktory z tych systemow jest lepszy/bezpieczniejszy/stabilniejszy/bardziej przyszlosciowy? Jak z dostepnoscia softu na oba systemy?
No i przedewszystkim z tego co wiem to w rozwoj Symbiana zaangazowane sa firmy z czolowki, czyli Nokia, Siemens, Sony Ericson, czy te firmy wogole produkuja telefony pracujace pod WIndowsem? Jesli nie to raczej pozamiatane, zadnego szajsunga czy jakiegos francuskiego badziewia nawet nie che brac do reki.
Belisama - 2007-10-30, 14:01
Mam nawigację w nokii i powiem Ci że jest zdecydowanie gorsza od plamtopowych. Łapie jakieś 4-6 satelit tylko i ginie zasięg w pomieszczeniach. Przydała mi się nie powiem ale zżera mnóstwo baterii. Jeżeli chodzi o dokładność to jest całkiem niezła. Uzywam Nokia maps, ale dostęp do nich jest płany. Licencja wychodzi około 300 zł za trzy lata, ale są też licencje na tydzień na miesiąc itp. Nie wiem jak inne programy bo nic innego nie udało mi się zainstalować. Jeżeli zależy Ci bardziej na nawigacji to według mnie lepiej kupić palmtopa
Bruner - 2007-10-30, 14:22
Zakup palmtopa tylko do nawigacji odpada, a telefon itak musze zmienic, dlatego kombinuje w ten sposob. Jesli chodzi o navi to zasieg w pomieszczeniach itp jest dla mnie nieistotny (zreszta to chyba zalezy od odbiornika?) - chce z tego korzystac np jadac na wakacje itp.
Belisama - 2007-10-30, 14:32
Ja mam telefon z nawigacją, a Rafał nawigację z funkcją telefonu. To zależy co chcesz bardziej, nie testowałam jeszcze nawigacji na trasie, ale generalnie jest spoko tylko trzeba mieć ładowarkę samochodową koniecznie
mareks - 2007-10-30, 14:46
o ciekawy temat bo sam sie akurat zastanawiam nad jakims smartfonem. i przygladam sie uwazniej Mio A710. mial ktos kiedys z takim czyms do czynienia? to chyba jeden z lepszych wyborow jak ktos niechce nosic ciagle kilku sprzetow naraz
Belisama - 2007-10-30, 18:22
Rafał ma to mio zaraz mu powiem żeby coś napisał
kafarek - 2007-10-30, 19:13
Ja mam SE P910i na symbianie, całkiem duży wyświetlacz widok poziomy lub pionowy.
Do tego dokupiłem sobie GPS Bluetooth Sirf StarR III na 32 satelity za 150 zeta
Wgrałem soft TomTom 5 i nowe mapy v6.75 i mam 46% pokrycia. Powiem Ci, że to w zupełności wystarczy by ominąć korki i dojechać dokładnie do celu. Skoro ulica Chłodna w Tczewie jest na mapie to uważam jest dobrze Połączenie mam minimum 6-7 satelit ciągle, zasięg czasem w piwnicach! Na drogach mam stale 90% zasięgu.
Tanim kosztem jestem bardzo zadowolony..
Cypisek - 2007-10-30, 19:58
Ja mam Nokię 6630 i odbiornik GPS Nokia LD-3W i wgranego ale z kiepską mapą, Jakiś czas temu wgrywałem wujkowi do Nokii E50 tom toma z nową mapą całej europy i chyba z 50% pokryciem polski (mapy co jakiś czas są uaktualniane i za darmo ściąga się je z netu np. for czy amule). Navi nigdy mnie nie zawiodła, cały czas łapie mi kilka satelit, raz tylko zgubiła gdzieś w centrum warszawy, ale długo to nie trwało i się znalazł. Nie zrywa połączenia itp. może dlatego że wydałem trochę więcej i zakupiłem odbiornik firmy nokia.
Jeżeli chodzi o Windows Mobile czy Symbian to słyszałem opinię że jednak Windows, Liczba dostępnych aplikacji na WM jest 3 razy większa niż na Symbiana. Ale jeżeli telefon ma być tylko do dzwonienia to nie wiem czy to jest takie istotne. Podobno symbian się zawiesza hmmm przez 2 lata telefon zawiesił się ze 2 razy, może dlatego że pilnuję aby nie było włączone zbyt wiele aplikacji? U mojej dziewczyny na N70 też nigdy nie było problemów. Ja uciekam od window$a w linuxa i symbiana i chyba dlatego jednak jeszcze raz wybrał bym symbiana
slawo - 2007-10-30, 20:03
oj ojchlopaki telefon i navi to nie jest dobre rozwiazanie
ale jesli ma mozliwosc czemu nie
ja uzywam do navi palmtopa asus a696 i wszystkim polecam, a mialem juz kilkanascie sprzetow
mio to syf i yakumo i jego klony
southOFheaven - 2007-10-30, 20:09
Jesli chodzi o nawigacje to polecalbym jakiegos uzywanego laptopa 12" z modulem gps. Najlepsza mapa polski to Automapa 4. Nie ma lepszego programu na palmtopy i smartfony.
Ja mam taki zestaw (matowa matryca, p3 700, 512mb ram, dysk 20gb, bateria 1,5h +modul gps oparty na sirf 3) dalem za niego ok 650zl, automapa free (p2p ) podpinam zasilanie do gniazdka zapalniczki samochodowej i jestem zadowolony.
Telefon ma sluzyc do dzwonienia. Na tak malym ekraniku mozna co najwyzej smsa napisac.. wiec polecam jakies normalna nowa komorke z dobra bateria chyba ze nie masz co robic z pieniedzmi
Cypisek - 2007-10-30, 20:12
| slawo napisa/a: | oj ojchlopaki telefon i navi to nie jest dobre rozwiazanie
ale jesli ma mozliwosc czemu nie |
No napewno, ale telefon kupiłem za 1.22, gps za niecałe 300 zł i mam navi za ok. 300 zł, a do tego odtwarzacz mp3, odtwarzacz filmów z napisami, aparat, kamerę, przeglądarkę internetową itp.
Wolał bym nokię n95 niż jakąkolwiek nawigację
Fakt faktem wydawanie kilkuset złotych na telefon + 150-300 zł na moduł gps jest całkiem bez sensu bo taniej wyjdzie kupić normalną navi.
jednym słowem; punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
slawo - 2007-10-30, 20:45
hmm jesli malo rozmawiasz przez te;efon to to jest dobre rozwiazanie
druga sprawa ze pod symbiana mapy sa tragiczne!!
Kosa - 2007-11-03, 00:26
teraz w orange do SPV M650 daja AutoMape gratis, gps jest wewnetrzy wiec masz duze mozliwosci jezeli chodzi o PPC, telefonik i navi legal ja po kraju uzywam wlasnie SPV M650 z automapa lub SPV M3000 (lepiej sms sie pisze) a za granica 6630 z tomtom
pozdro
|
|