BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Opony zimowe

fileo - 2007-10-21, 22:59
Temat postu: Opony zimowe
Nie ma co ukrywać ze idzie zima :|

W autach służbowych pozmieniałem opony na zimowe

ale

czy można czymś zabezpieczyć felgi aluminiowe żeby nie zakładać moich dennych stalówek z zimówkami na swoje autko?

Czy jest to pewne ze sól zeżre felgi :?

Gasper - 2007-10-21, 23:07

Ja każdej zimy jeżdżę na alusach i utleniają się wyłącznie w miejscach, w których lakier na feldze jest uszkodzony. Tam, gdzie powłoka jest OK, to nic się nie dzieje. Grunt to dbać o nie i czyścić często. A jak jest jakaś skaza to od razu robić zaprawkę. :wink:
fileo - 2007-10-21, 23:09

Gasper a czym zabezpieczyć? Fele mam nowe ale na jednej feldze został mi ślad po tico :x
Gasper - 2007-10-21, 23:13

Ja paćkałem pędzlem ze zwykłym podkładem i na to również pędzelkiem srebrną farbkę. Jak już widać białe ślady utlenionego aluminium, to czyściłem najpierw papierem ściernym. Wielkiej filozofii w tym nie ma
korzuch - 2007-10-22, 02:04

a jak z polerowanym aluminium :D
jaqub - 2007-10-22, 11:37

ja tam latam na motorsportach... czesto myc (ciepla woda z jakims plynem/szmaponem do mycia auta) i bez strachu...
Gasper - 2007-10-22, 12:13

korzuch napisa³/a:

nijak :mg:

kafarek - 2007-10-22, 14:50

Cytat:

Polerowane aluminium, jest tak samo zabezpieczone powłoką lakierniczą jak zwykłe aluminium, więc bez obaw ;) Zresztą Ty i tak na stalówkach pomykasz w zimę :P

Ja dzisiaj wymieniłem sobie gumki na zimóweczki...

marvin-86 - 2007-10-22, 15:03

kto ma zabiezpieczone ten ma :D ja ten zmieniam kola bo sol by mi zrobila papu mniam mniam :D
Tomek3er - 2007-10-22, 15:08

kafarek napisa³/a:
Cytat:

Polerowane aluminium, jest tak samo zabezpieczone powłoką lakierniczą jak zwykłe aluminium, więc bez obaw ;) Zresztą Ty i tak na stalówkach pomykasz w zimę :P

Ja dzisiaj wymieniłem sobie gumki na zimóweczki...

tak z pewnoscia, zwlaszcza jak sobie ktos sam wypolerowal felgi albo jakas firma i nie zostaly pokryte klarem. . .

fileo - 2007-10-22, 15:36

czyli wniosek. mieniać na stalówki.

A inna sprawa. Kołapaki na stalówkach to też kłopot. Śnieg albo błoto pś dostaje się pomiedzy felgę a kołpak i powoduje bicie kół. czyli pozostają piekne czarne stalówki.

Aby do wiosny
HEJ

kafarek - 2007-10-22, 16:17

Cytat:
tak z pewnoscia, zwlaszcza jak sobie ktos sam wypolerowal felgi albo jakas firma i nie zostaly pokryte klarem. . .

Masz rację. Nie brałem pod uwagę homemade poliren ;) Ale chyba nie jest problemem polakierowanie samemu?

Pietrek - 2007-10-22, 16:58

kafarek napisa³/a:
Ale chyba nie jest problemem polakierowanie samemu?

Wtedy nie ma takiego blingu :P

marvin-86 - 2007-10-22, 17:45

nie po to sie robi polerku zeby wlasnie felaszki robily bling bling na miesice wieczorem :D ja tam zmieniam na bbski 15" i spokoj :) pozdro
mattim_bmw - 2007-10-22, 18:08

Tak jak pisze gasper, jesli sa pokryte lakierem to aluski sa 100% bezpieczne, kiedy lakier odłazi wiadomo...

Ciezko jest polerowane alu pokryc klarem, da sie ale zwykła metoda pokryty klar zacznie szybko odpadac. pozdro