| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Nazistowska Tajemnica Współwłaścicieli BMW
casus maximus - 2007-10-04, 17:21 Temat postu: Nazistowska Tajemnica Współwłaścicieli BMW Podczas wojny w fabrykach rodziny Quandtów pracownicy przymusowi padali jak muchy. Dziś Quandtowie to jedna z najbardziej zamożnych i wpływowych rodzin w Niemczech.
Jej brunatną przeszłość w zeszłą niedzielę ujawnili dziennikarze ARD. Ich kilkuletnie śledztwo, a nawet data emisji reportażu trzymane były w wielkiej tajemnicy, bo autorzy i ich przełożeni obawiali się, że klan Quandtów spróbuje materiał zablokować. Dlatego "Milczenie Quandtów" pojawiło się w programie pierwszego kanału telewizji publicznej w ostatniej chwili. Ale i tak film o brunatnych kulisach jednej z najbardziej znanych rodzin niemieckich przemysłowców obejrzało prawie półtora miliona widzów.
- Gdybyśmy mieli takie dowody zaraz po wojnie, Günther Quandt zasiadłby na ławie oskarżonych razem z Flickiem, Kruppem i dyrektorami IG Farben [koncern, który m.in. produkował Cyklon B] - mówi w filmie Benjamin Ferencz, amerykański oskarżyciel podczas procesów norymberskich.
Friedrich Flick i Alfred Krupp to przemysłowcy, którzy zarobili fortuny na zamówieniach Wehrmachtu i niewolniczej pracy tysięcy robotników przymusowych. Kruppa skazano na 12 lat, Flicka na 7, siedzieć poszli też ich współpracownicy. Quandtami alianccy śledczy się nie interesowali.
A mieliby co robić. Günther Quandt, który odziedziczył po ojcu fabryki płótna, a potem zajął się produkcją broni i akumulatorów, spotykał się z Hitlerem, gdy ten jeszcze nie był kanclerzem. Na początku lat 30. wsparł NSDAP kwotą 25 mln marek.
Opłaciło się - po przejęciu władzy przez nazistów koncern Quandta stał się jednym z głównych dostawców dla odbudowanej przez Hitlera niemieckiej armii. AFA - flagowa firma Quandtów (dziś działa pod nazwą Varta) dostarczała akumulatorów i baterii do latarek, radioodbiorników, czołgów, samolotów, torped. Bez akumulatorów AFA niemożliwe byłyby rajdy niemieckich U-bootów, a rakiet V2 nie dałoby się namierzać na Londyn.
Gdy w 1939 r. III Rzesza ruszyła na podbój Europy, ruszył się i Quandt. Przejmował fabryki w podbitej Polsce i Francji. Gdy luksemburski przemysłowiec Leon Laval nie chciał sprzedać Quandtowi udziałów w swojej firmie, ten postarał się, by Luksemburczyk szybko trafił do katowni gestapo.
Zapotrzebowanie Wehrmachtu na akumulatory rosło, więc do fabryk Quandta zaczęto wysyłać więźniów z obozów koncentracyjnych. Pracowali bez zabezpieczeń w skażonych ołowiem i nasyconym żrącym kwasem środowisku. Szacuje się, że z powodu zatruć umierała w każdej fabryce miesięcznie prawie setka osób. - To spodziewana fluktuacja - takie oceny Quandt znaleziono w jednym z odnalezionych dokumentów.
W filmie ARD opowiadają o tym dawni więźniowie, którym udało się przeżyć.
Po wojnie ani Güntherowi Quandtowi, ani jego synom, z którymi wspólnie zarządzał fabrykami, włos z głowy nie spadł. W latach 50. jego rodzina zainwestowała w koncern BMW i przeprowadziła w nim gruntowne porządki, co utwierdziło jego pozycje. Do dziś 46 proc. udziałów w BMW należy do Quandtów.
O przeszłość rodziny do tej pory nikt publicznie nie pytał. W filmie mówi o niej tylko wnuk Günthera Sven, urodziny w 1956 r. - Czy ja mogę być za to winny? Czy ja wówczas żyłem? - pyta.
Reszta rodziny milczy. Quandtowie do swoich rodzinnych archiwów nie dopuszczają historyków. Nikt ich nie jest w stanie do tego zmusić, bo majątek rodziny wycenia się na 20 mld euro. Wpływy Quandtów muszą być potężne skoro - jak podaje "Die Welt" - w ciągu minionych pięciu lat wsparli niemieckie partie polityczne kwotą 3 mln euro.
Źródło: Gazeta Wyborcza
RoboCop - 2007-10-07, 12:48
niezłe...
ale Casus to przecież nic dziwnego, według mnie nie ma niewinnych Niemców...
mariusz szkocja - 2007-10-07, 13:09
ludzie
skonczcie juz z tym hitleryzmem i pis-em ( w koncu to to samo)
ile juz mozna tego slchac
ARTROB - 2007-10-07, 13:33
| RoboCop napisa³/a: | niezÅ‚e...
ale Casus to przecież nic dziwnego, według mnie nie ma niewinnych Niemców... |
Nie masz racji Robo. Tamten świat był chory do przesady , dzisiaj nie można obwiniać młode pokolenia. Ciesz sie że jeżdzisz cudowna marką BMW a historię nie wiąż z każdym Niemcem. Bo kiedyś ktoś może powiedzieć że RoboCop był zawziętym Kaczyńskim
Tak po zatym to ciekawy artykuł . Spoko że wrzucacie coś takiego
Gniewek89 - 2007-10-07, 17:57
Artykuł dobry i dobrze że ciągle sie o tym mówi.
Bo co innego wybaczać a co innego mieć świadomość.
Nie można wybielać Niemców , zrobili co zrobili i teraz niech sie nie dziwia że mają taką a nie inną opinie jako naród.
Potrzeba wielu , wielu lat żeby wymazać te winy.
Jedno co można to podchodzić do każdego bez uprzedzeń wynikających z faktów historycznych i tak też robie.
Niestety to właśnie oni często traktują nas wg.stereotypów
casus maximus - 2007-10-08, 18:28
| RoboCop napisa³/a: | | ale Casus to przecież nic dziwnego, wedÅ‚ug mnie nie ma niewinnych Niemców... |
jesli o niewinnosci ma swiadczyc niewiedza szarych niemicow o tym co sie dzialo podczas drugiej wojny swiatowej to nie ma co sie ludzic , oni sa winni. mozna miedzy bajki wlozyc to ze niektorzy nie wiedzieli o tym wszystkim. chyba nawet goering tez nie wiedzial o niczym. zreszta hitler nie doszedl do wladzy ot tak poprostu. zostal wybrany przez szlachetny lud niemiecki.
| mariusz szkocja napisa³/a: | | skonczcie juz z tym hitleryzmem i pis-em ( w koncu to to samo) |
bez przesady, rozumiem ze nie pasuja ci rzady pis-u ale trzeba byc obiektywnym. pis to nie to samo co nsdap.
| mariusz szkocja napisa³/a: | | ile juz mozna tego slchac |
czytac... mariusz nikt nikogo nie zmusza do czytania tego czy owego na tym forum.
| ARTROB napisa³/a: | | dzisiaj nie można obwiniać mÅ‚ode pokolenia |
nikt nie obwinia mlodego pokolenia, choc za szkody jakie wyrzadzila III rzesza niemcy beda placic jeszcze dlugo i dlugo. to bedzie na nich ciazylo jeszcze troche. szkoda tylko ze wsrod tego mlodego pokolenia niemców nadal znajduja sie tacy co maja podobne zapedy co hitler i spolka.
| ARTROB napisa³/a: | | historiÄ™ nie wiąż z każdym Niemcem |
z kazdym nie. ale z wiekszoscia. chodzi mi o pokolenie z czasów niesmiertelnej rzeszy.
Belisama - 2007-10-08, 19:07
| casus maximus napisa³/a: | | pis to nie to samo co nsdap |
najpierw
http://www.dws.xip.pl/reich/Dane/programnsdap.html
hehe
no i 16. punkt
"...Ale konieczne są też specyficzne posunięcia na rzecz redukcji bezrobocia, jak ochrona drobnej przedsiębiorczości, uwzględnianie w polityce inwestycyjnej w większym niż dotąd stopniu regionów objętych bezrobociem..."
punkt 6.
"...Dlatego prezesi sądów i wydziałów powinni być mianowani przez ministra sprawiedliwości, a Rada Sądownictwa miałaby jedynie prawo weta. W takim wypadku minister podejmowałby ostateczną decyzję w porozumieniu z pierwszym prezesem Sądu Najwyższego. .."
A punkty 13 i 14 nie mają nic wspólnego z walką z oligarchią*
* Fragmenty z programu PiS
i tak dalej i tak dalej
świr E-36 - 2007-10-08, 20:55
Casus Maximus masz chłopie całkowitą racje w tym co piszesz, z pewnością tamto żyjące jeszcze pokolenie i tak ma największy wpływ czy to w polityce czy w biznesie.
Najgorsze jest to że w większości tym "zwyrodnialcom" cała krzywda wyrządzona innym ludziom ujdzie na sucho
kamil.k - 2007-10-09, 07:44
| casus maximus napisa³/a: |
| ARTROB napisa³/a: | | dzisiaj nie można obwiniać mÅ‚ode pokolenia |
nikt nie obwinia mlodego pokolenia, choc za szkody jakie wyrzadzila III rzesza niemcy beda placic jeszcze dlugo i dlugo. to bedzie na nich ciazylo jeszcze troche. szkoda tylko ze wsrod tego mlodego pokolenia niemców nadal znajduja sie tacy co maja podobne zapedy co hitler i spolka.
|
niestety ale u nich ucza troche innej historii niz miala miejsce wiec nie dziwie sie ze sa "wrogo do nas nastawieni"
RoboCop - 2007-10-09, 14:53
| Belisama napisa³/a: | | casus maximus napisa³/a: | | pis to nie to samo co nsdap |
najpierw
http://www.dws.xip.pl/reich/Dane/programnsdap.html
hehe
no i 16. punkt
"...Ale konieczne są też specyficzne posunięcia na rzecz redukcji bezrobocia, jak ochrona drobnej przedsiębiorczości, uwzględnianie w polityce inwestycyjnej w większym niż dotąd stopniu regionów objętych bezrobociem..."
punkt 6.
"...Dlatego prezesi sądów i wydziałów powinni być mianowani przez ministra sprawiedliwości, a Rada Sądownictwa miałaby jedynie prawo weta. W takim wypadku minister podejmowałby ostateczną decyzję w porozumieniu z pierwszym prezesem Sądu Najwyższego. .."
A punkty 13 i 14 nie mają nic wspólnego z walką z oligarchią*
* Fragmenty z programu PiS
i tak dalej i tak dalej |
Karolina, nie rozumiem po co dawałaś te cytaty tak samo jak porównywania PiS-u do tego co jest tematem postu wrzuconego przez Casusa - co ma piernik do wiatraka
Belisama - 2007-10-09, 20:52
a tak mi się jakoś sama nie wiem skojarzyło
A co do tematu głównego to niemców za faszyzm rozliczać będziemy jeszcze dobre pare pokoleń, a ja i tak będę jeździć beemkami niezależnie od historii firmy. Zresztą z drugiej strony wydaje mi się, że sporo niemców podczas wojny sądziło, że robi dobrze pomagając Hitlerowi, a teraz i tak od 60 lat ponoszą za to karę. No i tyle w temacie.
casus maximus - 2007-10-09, 21:16
| Belisama napisa³/a: | | ZresztÄ… z drugiej strony wydaje mi siÄ™, że sporo niemców podczas wojny sÄ…dziÅ‚o, że robi dobrze pomagajÄ…c Hitlerowi |
hitler tez chcial dobrze, tylko ze tylko dla niemców. na szczescie mu nie wyszlo. chociaz gdyby nie front wschodni i zbytnia ingerencja hitlera w dzialania frontowe to roznie moglaby sie historia ulozyc. ale to tylko gdybanie....
brain69 - usunięty - 2007-10-11, 03:26
a RAMMSTEIN i tak jest fajny co nie Robo ?
RoboCop - 2007-10-11, 07:18
ja myślałem, że Remmstein to Polacy, śpiewający po śląsku
|
|