BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Szyba pękła sama z siebie ?

SzczupaK - 2007-09-29, 00:03
Temat postu: Szyba pękła sama z siebie ?
Przed chwila miałem bardzo dziwna sytuację, a mianowicie stoję sobie ze znajomymi na placu u mnie w mieście, stoję sobie koło samochodu gadka szmatka, a mi tu nagle tylna szyba pękła sama z siebie w drobny mak w mojej BMW E34 525 tds. Normalnie bylem w szoku :shock: jak to mogło sie stać, miałem o tyle farta ze deszcz na szczęście nie padał ? Szybko sie zawinąłem do domku i jutro muszę jechać ja wstawić.
korzuch - 2007-09-29, 00:46

sam wyjebałses zgłosze to ze jestes wandal :lol:
urbi - 2007-09-29, 03:39

jesu chlopie nie pij jak jezdzisz ...
mariusz szkocja - 2007-09-29, 03:46

same z siebie to sie nic nie dzieje 8-)
Cypisek - 2007-09-29, 06:51

Widziałem coś takiego stojąc na parkingu, w jakimś starym rumplu Mazdzie 626 czy coś takiego lata 80, tylna szyba sobie po prostu pękła w drobny mak. Wydaje mi się że wklejane szyby mogą pękać z jakichś naprężeń.
esiue30 - 2007-09-29, 07:26

a z ilu ćwiartek masz beeme? :lol:
Cypisek - 2007-09-29, 07:49

Poszukaj może jeszcze pod fotelami jakiejś cegły lub kamienia :wink:
Prosiak - 2007-09-29, 08:29

...ja sie spotkałem z taka sytuacja ale obok kosili trawe i prawdopodobnie kamyk poszedł...
Pzdr.Prosiak :wink:

Lord Lukasz - 2007-09-29, 09:18

Poprostu bemka Ci sie łamie, powód tylko jeden masz 2 bemki w jednej
Shreku - 2007-09-29, 09:46

ostatnio taką sytuację miał koleś z mojego osiedla...
fakt że tego dnia słońce bardzo grzało, nikogo nie było przed blokami gdzie stoją auta, a tu nagle jakiś wybuch, patrzę w okno, szyba tylna poszła w mak....
idę do kolesia mu o tym powiedzieć, ogląda, ogląda... po dłuższej chwili znalazł pod fotelem nakrętkę nawet sporą... ale skąd one się tam wzięła? ufo przelatywało :?: :maruda:

casus maximus - 2007-09-29, 10:15

Shreku napisa³/a:
po dłuższej chwili znalazł pod fotelem nakrętkę nawet sporą... ale skąd one się tam wzięła? ufo przelatywało

wsystko uklada sie w jedna calosc. kirek pracuje na lotnisku chyba. byc moze jest tam technikiem. a ta nakretka to jego dzielo. nie dokrecil i jak przelatywal samolocik to spadla na autko. temat mozna zamknac. sledztwo zakonczone ;) :mg: :mg:

SzczupaK - 2007-09-29, 10:25

Żadnej nakrętki i cegłówki nie widziałem a szukałem, a auto mam z jednej części :) Więc coś jej sie odwidziało i sobie pękła....
ubott - 2007-09-29, 10:40

moze sie lamie buda.....
casus maximus - 2007-09-29, 10:47

ubott napisa³/a:
moze sie lamie buda.....

ten rocznik Ubott ? musialby byc po jakims konkret dzwonie.

ubott - 2007-09-29, 10:52

"wszystko sie moze zdazyc"
Cypisek - 2007-09-29, 11:00

a może był przymrozek, podeszło trochę wody i wysadziło jak płytki chodnikowe :lol:
paradoxx - 2007-09-29, 11:07

miałem kiedyś podobny przypadek w Peugeot 206 kombi z 2005r. (na szczęście służbowym). zaparkowałem w garażu, włączyłem alarm i zanim doszedłem do drzwi strzeliła tylna szyba. do dziś nie wiem dlaczego. dodam jeszcze że to był początek lata więc nie było ani zimno ani za gorąco.
ubott - 2007-09-29, 11:15

paradoxx napisa³/a:
miałem kiedyś podobny przypadek w Peugeot 206 kombi z 2005r. (na szczęście służbowym). zaparkowałem w garażu, włączyłem alarm i zanim doszedłem do drzwi strzeliła tylna szyba. do dziś nie wiem dlaczego. dodam jeszcze że to był początek lata więc nie było ani zimno ani za gorąco.

alerm wysylal wysokie dzwieki i szyba z tego pisku nie wytrzymala

nastepny z problemem zaraz rozwiążemy

Cypisek - 2007-09-29, 11:17

wg mnie po prostu pękła ze starości, tyle lat w klapie bagażnika, uderzenia przy zamykaniu klapy, słońce, kwaśne deszcze ; ] wysokie temperatury itp

Ze strony http://szyby-samochodowe.samnet.com.pl/

Kod:
 Szyby samochodowe - informacje techniczne

Szyby samochodowe należą do części pojazdów, które ulegajÄ… stopniowemu zużyciu lub uszkodzeniom awaryjnym. Po pewnym czasie przednie szyby matowiejÄ…, szczególnie w polu dziaÅ‚ania wycieraczek. Ich demontaż  bywa też konieczny podczas blacharskich i lakierniczych napraw nadwozi.

Przyczyny pękania szyb.
Szyba samochodowa wykonana jest ze szkła, a więc z materiału kruchego. Dlatego też może pęknąć niekiedy bez wyraźnej i widocznej przyczyny. Jednak każde uszkodzenie i pękniecie szyby ma swoją przyczynę, którą można prawie zawsze dokładnie określić.

Do najważniejszych przyczyn pękania szyb należą:
1. zastosowanie niskiej jakości kleju, np. kleju, który zmniejsza swoją objętość podczas utwardzania się, czyli schnięcia lub kleju o nie odpowiedniej twardości i wytrzymałości,

2. złe wyprowadzenie nadwozia po naprawie blacharskiej, np. "przekoszenie" otworu szyby lub pozostawienie w konstrukcji nadwozia naprężeń,

3. złe ustawienie samochodu podczas wklejania szyby; samochód musi stać na własnych kołach na płaskiej powierzchni,

4. niewłaściwa technologia wklejania, np. nie zastosowanie czarnego podkładu
5. niedopracowana konstrukcyjnie karoseria przez producenta samochodu. SÄ… to wady fabryczne, usuwane w ramach gwarancji,

6. wklejanie szyb o niskiej jakości. Zdarzają się szyby, które nie utrzymują kształtu lub folia odwarstwia się od szkła.

Prawidłowo wklejona szyba nie powinna pęknąć, oczywiście wyłączając zewnętrzne przyczyny mechaniczne. Można przyjąć, że jeżeli szyba pęka w ciągu 12 godzin po jej wklejeniu to przyczyną pęknięcia jest nieprawidłowe jej wklejenie. Natomiast pęknięcie szyby podczas eksploatacji samochodu jest spowodowane naprężeniami nadwozia. Szyby wklejane w samochodach osobowych to już codzienność. Zastępują także szyby w uszczelkach gumowych w autobusach i samochodach ciężarowych. Szyby wklejane montowane są także do ciągników i maszyn budowlanych. Technologia
wklejania szyb jest jedna: odtłuszczenie powierzchni, nałożenie czarnego podkładu i nałożenie kleju. Zmieniają się szyby, kleje, narzędzia do wycinania.

paradoxx - 2007-09-29, 11:32

ubott napisa³/a:
alerm wysylal wysokie dzwieki i szyba z tego pisku nie wytrzymala nastepny z problemem zaraz rozwiążemy

1. alarm był cichy a raczej mrygające kierunki nie spowodowały pęknięcia szyby.
2. auto miało ok 3 mc i przejechane jakieś 4,5tyś km więc ze starości nie pękła
3. co do złego wklejenia lub jakiś wad technicznych to nie mam pojęcia czy coś takiego było.

Pzd

Pietrek - 2007-09-29, 17:36

Auoto może być lekko "skrzywione" wystarczy że jest minimalnie krzywe i szybka może pęknąć ;)
kamil.k - 2007-09-29, 18:09

szkło to jest szkło :lol: moze Chris potwierdzic ze lubi pekac :lol:

mialem taki przypadek w nysce.stała pare ładnych lat w garazu stara milicyjna nyska no i pewnego dnia trach jedna połowka rozleciala sie na kawałki . nie mozliwe zeby cos w nia uderzyło bo stalo wtedy w zamknietym garazu . ja akurat stałem z drugiej strony drzwi i tylko usłyszałem jak sie rozleciala

lesiek - 2007-09-29, 18:19

Kolega tak mial w fabii, tez stalismy na swiatlach i szyba sie posypala ... :/
damiano_e30 - 2007-09-29, 20:22

mi kiedyś poszła przednia szyba w maluchu, wychodzę rano z domu, patrze a szyba popękana w drobny mak :wow: Malczers stał na podwórzu, szyba na 99% pękła sama