BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

FELUNEK - tanie opony 235/45 r17...czy ktos jezdzil na takich??

freex - 2007-08-09, 12:37
Temat postu: tanie opony 235/45 r17...czy ktos jezdzil na takich??
witam

ostatnio znalazlem dosc ciekawa oferte opon:

http://ssl.delti.com/oponytanio/start.html

prosze dac odpowiedni rozmiar czyli 235/45 r17 i zobaczyc.

sa opony od 200-300zl nowki..firm..hmm..

1. nankang
2. linglong
3. goodride
4. na allegro sa jakies full run oraz infinity
http://www.allegro.pl/ite..._199_nowe_.html

czy ktos mial stycznosc z takimi oponami, jak przedstawia sie trwalosc tych opon oraz przyczepnosc?

wg. was lepiej kupic takie nowe opony czy lepiej uzywane jakis renomowanych producentow?

z gory dzieki za wszelkie uwagi

ps. narazie mam tylko dane od kumpla ktory kupil opony nankang i jest z nich bardzo zadowolony...a za 225/40 r18 zaplacil..uwaga..45euro/szt :) )...a..i jeszcze dostal 2 lata gwaracji :) )

Łukasz - 2007-08-09, 12:50

słuchaj, jak jeździsz spokojnie - lansersko - kupuj, ryzykownej szybkiej jazdy tymi markami bym nie próbował. opony tych marek wypadły w testach ADACa porażająco.......

Cena nie powinna być jedynm wyznacznikiem jakości.

Popatrz lepiej na ceny opon firmy Marangoni - niezła włoska guma w dobrej cenie.

GERMAN BOY - 2007-08-09, 12:52

Powiem tak.Ważne jest wiadomo żeby kupić jak najtaniej ale powiem szczerze że wolał bym chyba używki renomowanych sprawdzonych firm Dunlop,goodyear,uniroyal,toyo,yokohama.Jest to rzecz która styka ciebie i twój pojazd z ziemią jesli ona nawali to koniec.Jest po tobie i po aucie.Wiec nie stawiał bym na coś kompletnie nieznanego,nie dał bym temu wiary.Zwłaszcza jak masz mocniejszy silnik.Jak ktos ma tam 1,6 w e 36 czy innej wiekszej budzie to jeszcze rozumiem.Ale jak chcesz pojezdzić szybciej odpusc sobie te wynalazki.Niska cena to czesto nastepstwo zastosowania słabych materiałów lub ich ograniczenie do minimum.Takie jest moje skromne zdanie.Ja smigam na używanych sprowadzonych z Niemiec Uniroyalach rainsportach i dunlopach 9000 sp i jestem mega zadowolony.Trzyma sie jak bolid.Na mokrej nawierzchni zawsze i tak trzeba uważac.Ja mam szerokie kapcie i na mokrym kiedy jest ciasno hamuje swoje zapały rajdowca.pozdro
freex - 2007-08-09, 13:02

Łukasz: masz gdzies linka do tych testow ADAC?..aktualnie jezdze 540i na manualu i powiem tak: jezdze naprawde spokojnie po miescie (od kiedy mam corke i benzyna jest po 4,5zl:))..ale w trasie lubie przycisnac i to niekiedy dosyc mocno...szczegolnie na zakretach :)

kamil: do tej pory tez kupowalem uzywane opony...tylko ze takie uzywki to sie wymienia 2x w sezonie letnim i 2x z zimie ;( ..myslalem ze jak sie kupi nowe to sie pojezdzi dluzej.

dzieki za rady ale i tak czekam na posta osoby ktora na takich oponach jezdzila :)

pozdrawiam ;)

ps..wlasnie przegladam opony marangoni...ceny wg mnie wysokie...nie wiem czy nie lepiej kupic opon fulda, falken czy kleber w tej samej cenie.

sybir - 2007-08-09, 13:19

Ja bym wolał kupić te, teraz jest duża przecena:
http://www.opony.com/opon...le_f1_gsd3.html
sie ma

wrona - 2007-08-09, 14:02

ja testuje nankangi ultra sport ns II na przedniej osi 205/45/17. kupilem nowki i zrobilem narazie 12 tys kilometrow z tym ze nie szleje bo nie mam czym - predkosci do 170 km/h (czasami zabawy w zakretach ) opona na suchym trzyma sie bardzo dobrze i nie zaskakuje nieprzewidzianymi utratami przyczepnosci (co zdarza sie w oponach uzywanych) na mokrym tez spisuje sie niezle .podczas jazdy opona jest cicha i po tych 12 tys kilometrow nie wykazuje nadmiernego zuzycia. jednym zdaniem: normalna guma do normalnej jazdy za normalną kasę :mg:
GERMAN BOY - 2007-08-09, 17:35

Weż to co sybir pokazał.Kawał niezłej opony.To jest to i nie zastanawiasz się czy się coś dziwnego z oponami nie dzieje.Nie oszczedzajcie nigdy na takich rzeczach mówie wam. :spoko: Używka używce też nie równa.Ja za 600 zł kupiłem komplet 215/40 rainsporty uniroyal lekko jeżdżone i 245/35 dunlop 9000 sp w podobnym stanie.Fakt że nie jeżdże masakrycznie dużo ale mam je 2 sezon.Tył jedynie sie wyciął ale od sporego minusa z tyłu więc normalnie ,inaczej byc nie mogło.Naprawde jesli masz kogos znajomego który sprowadza opony z Niemiec to niech ci dobry kmpl sprowadzi a tam naprawde niektóre są w mega dobrym stanie choć oczywiscie że wiekszosc raczej jest już mocno poszarganych.ja nigdy nie wrzucił bym tego zwłaszcza że zdarza sie latać na trasach sporymi predkosciami gdzoe kapcie muszą być szerokie i dobrej sprawdzonej marki.Niech inni je sprawdzają w golfach , hondach . :D
jaqub - 2007-08-20, 10:28

UWAGA!!!
kupilem ostatnio fate eximia 215/45r17... niby wygladaja ok i wogle... placilem po 250pln/szt nowki w firmie oponiarskiej dot poczatkowe tygodnie 2007 roku... ALE opony to szit... zalozylem na przod... nie moge krecic baczkow bo mi przod ucieka... to samo ciasniejszy zakret, 3ci bieg noga w podloge i... pisk opon i ucieka przod... a i po probach krecenia baczkow na asfalcie zaczela sie zluszczac warstwa ok 1mm gumy...
ODRADZAM te opony...
natomiast mialem/mam marangoni zeta linea i byly/sa mega kozak... moge je polecic bo sam na nich latalem 2.5 sezonu na przodzie i teraz poszly na tyl...