| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Ocynk w BMW - jak to w końcu jest z tym
Pawel735 - 2007-05-20, 18:48 Temat postu: Ocynk w BMW - jak to w końcu jest z tym Witam
Panowie czy ktoś mógłby mi wyjaśnic jak to w końcu jest z tym ocynkiem blach w BMW bo stan blacharski niektórych aut wydaje mi sie nieco dziwny
Gdzieś na forum wyczytałem ze e30 od ktoregos miesiaca w 85 roku szło w ocynku - wobec tego dlaczego tyle aut po 85 roku ma dziurawe progi i zjedzone drzwi - a nawet trafiaja sie dziury w podłodzie.
Pozatym e36 tez maja pozjadane ranty błotników.
E32 i E34 też nie jest wolne od rdzy.
Wobec tego nasuwa mi się pytanie czy ten ocynk wogule tam występował - a jeśli tak to dlaczego taki słaby bo nawet w egzemplarzach z polowy lat 90 dosyc czesto wystepuje.
Biorac pod uwage np audi 80 b3/b4 które też ma blachy w ocynku to bmw wypada bardzo kiepsko.
Pozdrawiam
Paweł
ogolny - 2007-05-20, 21:08
Ja tam nienażekam, a mam Touringa z 90.i kwiatków niewidać zabardzo
jaqub - 2007-05-20, 21:22
| Pawel735 napisa/a: | | Pozatym e36 tez maja pozjadane ranty błotników. |
jesli nic nie bylo robione (zadne naprawy "pseudo-blacharskie") to powinno byc OKa... ja wjechalem przodem w scierke w walentynki 2005 a przod zrobilem dopiero przed swietami wielkanocnymi 2006 i mimo ze byla pogieta i porysowana maska i atrapa (ta z nerkami) to nic rudego nie WYLAZLO... wg moich obserwacji to (przynajmniej przy e36) korozja to w zasadzie nie jest problemem bo jej nie ma... widzialem mlodsze "nie bite" auta np kumpla fiesta i postep rudej jest niesamowity... od jesieni do wiosny dziury w blotnikach na wylot... fakt ze widywalem tez e36 z rudymi progami i blotnikami ale byly to egzemplarze ktore juz na pierwszy rzut oka wiele przeszly w swoim zyciu...
Sonny - 2007-05-20, 21:43
gdziec slyszalem , ze w e30 to tylko turbodiesle mialy ocynk
Adi - 2007-05-20, 21:55
| Sonny napisa/a: | | gdziec slyszalem , ze w e30 to tylko turbodiesle mialy ocynk |
nie tylko diesle
| Bruner napisa/a: | | Waskie lampy w E30 tez byly ocynkowane, ocynk wprowadzono przy pierwszej modyfikacji we wrzesniu 85, a szeroka lampa weszla we wrzesniu 87. |
Pawel735 - 2007-05-20, 22:30
Z pewnością powypadkowa przeszłośc auta powoduje późniejsze problemy z korozją ale korozja w egzemplarzach bezwypadkowych nie nalezy do zadkosci.Szczerze to powątpiewam w ten ocynk w bmw bo widziałem sporo autek typu e32 e34 gdzie leciał dolny rant drzwi.
[ Dodano: 2007-05-20, 21:34 ]
| Sonny napisa/a: | | gdziec slyszalem , ze w e30 to tylko turbodiesle mialy ocynk |
Karoserie czy to benzyna czy diesel są takie same - wiec nie widze powodu dla ktorego niby to diesel miałby miec ocynk a benzyna nie - pozatym widziałem pordzewiałe diesle też
Łukasz - 2007-05-21, 10:03
polska sól zwalczy każdy ocynk, a dół drzwi ma jak wiadomo dość częsty kontakt z solą zimą......sól, piasek itp uderza i jak to kropla drążąca skałę w końcu ocynkowi da radę.....
duchPW - 2007-05-21, 10:07
| Łukasz napisa/a: | | polska sól zwalczy każdy ocynk, a dół drzwi ma jak wiadomo dość częsty kontakt z solą zimą......sól, piasek itp uderza i jak to kropla drążąca skałę w końcu ocynkowi da radę..... |
dokładnie, a jak kamyk uderzy w ocynk i go odbije do gołej blachy, to ponoć jeszcze gorzej się rdza rozchodzi - tak mi mówił blacharz
Pawel735 - 2007-05-21, 15:00
| PioterW napisa/a: | | Łukasz napisa/a: | | polska sól zwalczy każdy ocynk, a dół drzwi ma jak wiadomo dość częsty kontakt z solą zimą......sól, piasek itp uderza i jak to kropla drążąca skałę w końcu ocynkowi da radę..... |
dokładnie, a jak kamyk uderzy w ocynk i go odbije do gołej blachy, to ponoć jeszcze gorzej się rdza rozchodzi - tak mi mówił blacharz |
Oczywiscie czynniki atmosferyczne zrobią swoje ale co Panowie powiecie na audi 80 b3 i b4 - tak samo jak nasze bmw jeżdzą zimą a rdzy jak nie była bita nie widać na nich w przeciwieństwie do wielu bmw.
Łukasz - 2007-05-21, 15:26
cóż, lepiej i grubszą warstwą położony ocynk.
Bruner - 2007-05-21, 21:25
Nie wiem czy BMW w E30 przy okazji przejscia na szeroka lampe nie zmienilo tez technologii, moze chcieli zaoszczedzic i spieprzyli zabezpieczenia antykorozyjne, bo z moich obserwacji wynika ze waskie lampy po wrzesniu 85 rdzewieja mniej niz szerokie, a teoretycznie powinno byc odwrotnie. W waskiej ocynk byl naprawde dobry, moja byla eta przejezdzila 2 zimy ze zdartym do golej blachy lakierem na blotniku na odcinku kilku cm i nic, poza tym na nadwoziu nie bylo praktycznie rdzy.
Łukasz - 2007-05-22, 09:22
pozbierałem opinie i rzeczywiście podobno tak było, dlatego też szukam wąskiej
damiano_e30 - 2007-05-22, 16:08
W mojej e30 na wąskiej lampie z 87 roku nie ma prawie żadnych śladów korozji, małe kwiatki są tylko na jednym tylnym nadkolu oraz dolne krawędzie progów w miejscach na lewarek troszkę zaatakowała ruda. Po wjechaniu na kanał nie widać nigdzie rdzy na podłodze... Ale na pewno dużo zrobiło to że dopiero 3 lata jest w Polsce.
kavka - 2007-05-22, 17:52
Moja od spodu też była gicior a jak zaczołem pukać śrubokrętem to wyszło szydło z worka Chociaż moja jest z końca 90r także jest ta "gorsza"
Pawel735 - 2007-05-22, 17:56
Tak czy siak najlepiej pozalewac progi i ranty drzwi środkiem do profili zamknietych bo niestety jak widać ten ocynk w bmw nie nalezy do najlepszych.
|
|