| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Co to jest szklanka w silniku ?
Pawel735 - 2007-05-10, 23:33 Temat postu: Co to jest szklanka w silniku ? Witam
Co to takiego jest szklanka.Wiem ze to coś zwiazanego z układem rozrządu. Jak to się fachowo nazywa ?
Pozdrawiam
Paweł
Bagor - 2007-05-10, 23:34
Chyba chodzi o popychacz.
Pawel735 - 2007-05-10, 23:38
no właśnie tak podejrzewałem ale dlaczego ktoś to nazywa szklanką jesli to o to chodzi - mi tam nie przypomina to żadnej szklanki
flash - 2007-05-11, 07:18
szklanka to szklanka (zwana czasem kieliszkiem) a popychacz to popychacz. wykozystuje sie je przewaznie w samochodach z walkiem rozrzadu w bloku. np polonez.patrzac od gory silnika, mamy koniki ktore popychaja zawory, te koniki sterowane sa popychaczami - tu maja ksztalt kilkucentymetrowych pretow, te prety sa wlozone wlasnie do szklanki, ktora akurat tu wyglada dokladnie jak kieliszek do wodki. sopiero spodem kieliszek (szklanka) slizga sie po walku rozrzadu.
wloz kredke do kielkiszka , szklanki to sobie wyobrazisz jak to wyglada. spodem po walku rozrzadu i przesuwa sie gora dol,
czasem w autach gorno walkowych (ohc i dohc) laczy sie funkcje popychacza, szklanki i regulacji hydraulicznej. wtedy nazywaja to jak chca, hydropopychacz, hydroregulator itd na szklanke z prawdziwego zdazenia nie ma juz miejsca.
Pawel735 - 2007-05-11, 15:50
To mi dużo wyjasniło.Dziekuje.
|
|