| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Zmiana walka rozrzadu......problemy
slawo - 2004-10-10, 13:44 Temat postu: Zmiana walka rozrzadu......problemy Zabralem sie wczoraj za wymiane walka rozrzadu......i jest jeden problem,moj ma chyba 4 podpory,a ten nowy 7? i w mojej glowicy nei ma smarowania na te 3 dodtakowe......jakies pomysly?
SmasherE30 - 2004-10-10, 14:50
Slawo, pamiętaj ze wałek jest wyważony, a ty masz Etę. Nie wiem dokłądnie jak to jest, ale Loko mówił, ze Eta nie kręci się tak szybko żeby mieć smarowanie na wszystkich łożyskach ślizgowych w głowicy. Ponadto masz przecierz natrysk na wszystkie podpory waka z tej szyny co jest po środku rozrzadu.
Myślałem że każdy wałek ma 7 miejsc podparcia (kazdy jest tak samo zbudowany) Jak zauważyłeś głowice sa takie o 4 pełnych łożyskach i 3 podporach oraz o 7 pełnych łożyskach. Ety maja opcję nr.1 bo się nie kręcą tak wysoko jak inne m20 (ma pojedyncze sprężyny zaworowe) i wałek nie ma takiej bezwładności zeby go częściej podtrzymywać.
Sprawdź tylko czy wałek jak go włożysz cały w łożyska się bezproblemowo obraca (oczywiście polej olejem ) bo jeśli jest to utrudnuione, to albo wałęk wygięty, albo głowica
Hmmm, nie wiem czy można założyć
Jeśli to jest wałek wyjęty z 2,5 to pamiętaj, że może mieć na przykład większe krzywki, co może spowodowac tak wysokie otwietanie zaworów że się przytulą do tłoków Nie wiem ...
slawo - 2004-10-10, 15:11
To jest walek z ety na 100% tylko ten z 7 podporami.U mnie na 3 nie ma smarowania,nie ma kanalikow olejowych przetoczyc na mniejszy wymiar? zeby sie nie przytarlo?
BADYL - 2004-10-10, 15:46
A to nie było jakos tak ze byłe dwie Ety ETA I SUPER ETA??I one sie czyms własnie tam różnily.
SmasherE30 - 2004-10-10, 15:56
no tak, do listopada 86 były zwykłe ety (122km@4250obr) a potem superety (129km@4800obr) i chyba właśnie supereta miała nową głowicę z 7 smarowanymi łożyskami ślizgowymi
Slawo popatrz na głowicę z której wyjąłeś wałek ... jaki rocznik (strona dolotu po lewej na górze w kółku)
slawo - 2004-10-10, 15:56
Mam glowice o numerze koncowym ...200 i moja jest taka sama.i przekladam graty z niej.I dziwne bo tamta wlasnie ma inny walek,wiecej podpor i w glowciy na kazdej podporze jest smarownanie,u mniie nie ma,wymiaty identyczne,tyle ze wiecej podpor.O ile wiem sper eta,miala glowice od 2.5 czyli z koncowka 855? Koles ktory mi to wszystko robi powiedzial,ze przetoczyc te dosatkowe podpoery na mniejszy wymiar i juz.Pozdrawiam
Anonymous - 2004-10-11, 12:32
| SmasherE30 napisa³/a: | | Ponadto masz przecierz natrysk na wszystkie podpory waka z tej szyny co jest po Å›rodku rozrzadu. |
ta szyna ma za zadanie wyciszyc prace rozrzadu (tak gdzies kiedys uslyszalem)
slawo - 2004-10-11, 16:11
Tak,natrysk jest,ale o to chodzi ze w dwoch podporach nie ma kanalow olejowych...trzeba chyba je wykonac,dzis do pracy sie zabieramy.
slawo - 2004-10-11, 22:14
Juz praktycznie problem rozwiazany,jutro zdam relacje,zobaczymy jak poskladamy berte.Pozdro
slawo - 2004-10-12, 22:13
Dzis o 21.30 moja kochana Berta zagrala na nowo piekna melodia 6-ciu cyliderkow.czyz mozna zakochac sie po raz drugi??? Oj mozna mozna.Walek ma teraz 7 podpor i jest lepiej smarowany,nie mialem aparatu zeby zrobic dokumentacje a szkoda.Wypije chyba cos Boszzz...ale jestem happy
|
|