| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Przechowywnie opon/kół...
LUKAS - 2004-10-10, 11:22 Temat postu: Przechowywnie opon/kół... Zbliża się zima. Wszyscy (mam taką nadzieję ) zmienią opony na zimówki. Niektórzy zmienią całe koła łącznie z felgami, inni zmienią natomiast same opony.
Chciałbym aby w tym temacie znajdowały się porady jak prawidłowo należy przechowywać same opony, a jak opony założone na felgi. Był kiedyś w "Auto Świecie" taki artykuł o prawidłowym przechowywaniu ogumienia, niestety, zgubiłem ten numer
Dlatego chciałbym, aby w drodze przypomnienia, Ci którzy są pewni w 100% jak należy przechowywać opony, a jak całe koła, napisali coś od siebie
rogaś318 - 2004-10-10, 11:40
na pewno samych opon nie mozna przechowywac jednej na drugiej... powinno ise trzymac je pionowo na czyms co oddzielaloby je od betonu i raz na ilestam(nie pamietam na ile) obracac tak zeby nie staly caly czas na tym samym fragmencie bierznika. opony na felgach mozna trzymac jedna na drugiej ale tez trzeba je przekaldac.. cale kola mozna tez trzymnac na specjalnych wieszakach... to jest chyba tak...
LUKAS - 2004-10-10, 11:51
Dzięki Rogaś
Zobaczymy czy ktoÅ› jeszcze coÅ› ciekawego dopisze
Aha i proszę o nie wpisywanie się osób, które zaczynają swoje wywody tak:
...wydaje mi siÄ™.... niejestem, pewien ale... itd. wiadomo o co chodzi
TYLKO KONKRETY
SmasherE30 - 2004-10-10, 12:40
JESTEM PEWIEN że w AŚ podawali takie info jakie podał Rogaś, ale nei wspominali nic o przekładaniu.
gołe gumy pion w rządku
gumy na kołach na sobie w słupku
LUKAS - 2004-10-10, 14:23
Smash, po co powielasz to co napisał Rogaś...
Miki - 2004-10-10, 15:14
| SmasherE30 napisa³/a: | JESTEM PEWIEN że w AÅš podawali takie info jakie podaÅ‚ RogaÅ›, ale nei wspominali nic o przekÅ‚adaniu.
|
Sorki że sie wtrące Smasher ale w AŚ było o przekładaniu raz na jakiś czas kompletnych kół i przekręcaniu opon (niestety ja tez nie mogę znaleźć tego nr )
Aha i przypomniała mi się jeszczejedna rzecz z tego artykułu a mianowicie że powinno sie dodatkowo zmniejszyc ciśnienie w kołach podczas ich przechowywania.
Ja zmieniam cale kola leżą one w piwnicy na grubej tekturze jedno na drugim. Raz w miesiącu ide i przekladam je... Jeszcze musze powiedzieć że po każdej wymianie nieuzywany komplet przed odłożeniem "na odpoczynek" dokladnie myje.
Bruner - 2004-10-10, 19:34
http://www.opony.com.pl/e...edia.asp?ID=425
http://www.opony.com.pl/e...edia.asp?ID=206
| Cytat: | | powinno sie dodatkowo zmniejszyc ciśnienie w kołach podczas ich przechowywania |
W artykule z pierwszego linku jest napisane dokladnie odwrotnie:
"Opony zamontowane na obręczach powinny być przechowywane pod nominalnym ciśnieniem zalecanym przez producenta opon lub pojazdu"
henry - 2004-10-10, 20:21 Temat postu: Przechowywanie opon Własciwie temat został w 100% wyczerpany.
Byla "szkola" o przechowywaniu kół pod nominalnym ciśnieniem i "szkola" ze zmniejszaniem ciśnienia zarówno do polowy nominalnego lub o 0,5 atm.
Prawdę mówiąc nie warto zmniejszać ciśnienia nic sie nie dzieje.
Natomiast naprawdÄ™ warto UMYC I WYSUSZYC !!!!!
A potem popsikac środkiem do konserwacji opon dla zahamowania t.zw. starzenia ozonowego. Warto tez "psikać" i podczas eksploatacji ,chociażby raz na kwartał.Opony odpłacą naprawdę dłuższą żywotnością.
No i zapakować w te plastikowe worki jakie mają wulkanizatorzy. Tylę "wymysliłem" więcej - henry
LUKAS - 2004-10-10, 20:25
Chłopaki, dziękuję O to mi właśnie chodziło
Moderator, uważam że możemy zamykać
Pozdro
|
|