BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Alpina B10 Bi-turbo

Alpina - 2007-01-11, 17:43
Temat postu: Alpina B10 Bi-turbo
Mam pewne pytanie do wszystkich uzytkowników forum czy może widzial ktoś w Polsce ten niesamowity samochód Alpina B10 Bi-turbo?
Gasper - 2007-01-11, 17:58

W Polsce nie, ale pod nosem mam salon BMW i Alpiny, i sobie takie różne stoją.... :wink:
Alpina - 2007-01-11, 18:04

to rzadki samochod ale fantastyczny. Ja "choruje" na czerwoną.
pawelbach - 2007-01-12, 16:09

liczysz sie z kosztami :wink:
Arczi e30 - 2007-01-12, 17:34

pawelbach napisa/a:
liczysz sie z kosztami :wink:

jesli tak to nie jest to autko dla ciebie ...

pogadaj z Kirkiem na ten temat ... miał Alpine B6 ciekawe czy to słowo wogole mozna wypowiadac w jego obecnosci .. ale byc moze Kiras przedstawi ci orientacyjne ceny i koszta utrzymania Alpiny

Kujon - 2007-01-14, 20:02

na BMW Klub Polska jest koleś Puchatek26 , ktory deklaruje sie że posiadał Alpine B12 5,0 90r...
BADYL - 2007-01-14, 20:47

Kujon napisa/a:
na BMW Klub Polska jest koleś Puchatek26 , ktory deklaruje sie że posiadał Alpine B12 5,0 90r...

Kujon znam kilku warszawskich bajkopisazy + do tego z Mysłowic tez MAJA takie B12 w garazach i nigdy nimi nie jeżdza.tiaaa a same flegi waża 3000 Ojro - hehehe.

Alpina - koszty hmmmmm duuuuuuuzzzzzeeeeeee i nie na polskie warunki w salonach BMW robia wielkie oczy jak sie mówi ALPINA.

Kujon - 2007-01-14, 21:11

kirek napisa/a:
Kujon napisa/a:

Kujon znam kilku warszawskich bajkopisazy + do tego z Mysłowic tez MAJA takie B12 w garazach i nigdy nimi nie jeżdza.tiaaa a same flegi waża 3000 Ojro - hehehe.

Alpina - koszty hmmmmm duuuuuuuzzzzzeeeeeee i nie na polskie warunki w salonach BMW robia wielkie oczy jak sie mówi ALPINA.

w tarnowie koleś miałfajną Alpinę w E28 , ale skończył na latarni po imieninach u mojego kumpla...

BADYL - 2007-01-14, 21:17

Kujon napisa/a:
kirek napisa/a:
Kujon napisa/a:

w tarnowie koleś miałfajną Alpinę w E28 , ale skończył na latarni po imieninach u mojego kumpla...

Chyba była z tego co pamietam na zlociku 2005 - niedanwo na wyscigach nocnych wpadł koleszka co twierdzi ze ma B6 2,8 ale jak mu powiedziałem zeby wpadł zebym oblookał nie pojawił sie od tamtej pory.

Tors - 2007-01-15, 00:49

Po Tarnowie a dokładnie Tuchowie jeździ e28 którego właściciel a mój bardzo dobry znajomy (GregM) jest fanatykiem alpiny! Niestety jego auto mimo tego że może wygląda jak ALPINA nią nie jest (narazie! bo wszystko brnie w bardzo dobrym kierunku i ma to byc replika alpiny!). Być może o tej Kirek myślisz i to auto napewno na żadnym drzewie nie skończyło swojego zywota wiec nie jest to ta która opisuje Kujon :) . Właściciel poprostu sukcesywnie przebudowuje swoje autko by w każdym szczególe przypominało orginał no i oczywiście zbudowane na orginalnych czesciach, a z tym jest najwiekszy problem! Ostatnie miejsce na liście zajmuje silnik, którego zdobycie będzie nie lada wyzwaniem! :)
okero21 - 2007-01-15, 01:41

Alpina to tak naprawde sprzęt kolekcjonerski , marzenie :roll:
Kujon - 2007-01-15, 08:49

Tors napisa/a:
Po Tarnowie a dokładnie Tuchowie jeździ e28 którego właściciel a mój bardzo dobry znajomy (GregM) jest fanatykiem alpiny! Niestety jego auto mimo tego że może wygląda jak ALPINA nią nie jest (narazie! bo wszystko brnie w bardzo dobrym kierunku i ma to byc replika alpiny!). Być może o tej Kirek myślisz i to auto napewno na żadnym drzewie nie skończyło swojego zywota wiec nie jest to ta która opisuje Kujon :) . :)

oczywiście że nie chodziło mi o auto Grześka z Tuchowa, tylko o samochód człowieka znanego z branży piekarniczej, obecnie jeździ nową 530D

Gniewek89 - 2007-01-15, 08:56

taki maly OT
To mozliwe ze sa alpiny diesel :?: :oops:
tutaj pisze ze t ajest ale czy jest to niewiem
KLIK

Kujon - 2007-01-15, 09:19

Gniewek89 napisa/a:
taki maly OT
KLIK

tak były w budzie E39 jak i E46 Alpiny D

Cooba - 2007-01-15, 19:42

Tors napisa/a:
Po Tarnowie a dokładnie Tuchowie jeździ e28 którego właściciel a mój bardzo dobry znajomy (GregM) jest fanatykiem alpiny! Niestety jego auto mimo tego że może wygląda jak ALPINA nią nie jest (narazie! bo wszystko brnie w bardzo dobrym kierunku i ma to byc replika alpiny!). Być może o tej Kirek myślisz i to auto napewno na żadnym drzewie nie skończyło swojego zywota wiec nie jest to ta która opisuje Kujon :) . Właściciel poprostu sukcesywnie przebudowuje swoje autko by w każdym szczególe przypominało orginał no i oczywiście zbudowane na orginalnych czesciach, a z tym jest najwiekszy problem! Ostatnie miejsce na liście zajmuje silnik, którego zdobycie będzie nie lada wyzwaniem! :)

A Greg zarazil i mnie i rowniez przebudowywuje swoja e34 na Alpinke :D Juz pare gratow mam. Baaaardzo fajne hobby :D

Pozdrawiam.

Mauser - 2007-01-15, 21:00

A Ty Alpina czym smigasz?? Beemką chociaż?
Mnie ostatnio w tym Twoim Zawierciu jakis koleś ( oczywiście z żelem na głowie i w Golfie III) nieźle nastraszył - zajechał droge palantunio...

Tomek3er - 2007-01-15, 21:01

Gniewek89 napisa/a:
taki maly OT
KLIK

Z tego co sie orintuje to był chyba swego czasu najszybszy seryjny diesel. . .

świr E-36 - 2007-01-15, 21:08

Kujon napisa/a:
Tors napisa/a:
Po Tarnowie a dokładnie Tuchowie jeździ e28 którego właściciel a mój bardzo dobry znajomy (GregM) jest fanatykiem alpiny! Niestety jego auto mimo tego że może wygląda jak ALPINA nią nie jest (narazie! bo wszystko brnie w bardzo dobrym kierunku i ma to byc replika alpiny!). Być może o tej Kirek myślisz i to auto napewno na żadnym drzewie nie skończyło swojego zywota wiec nie jest to ta która opisuje Kujon :) . :)

oczywiście że nie chodziło mi o auto Grześka z Tuchowa, tylko o samochód człowieka znanego z branży piekarniczej, obecnie jeździ nową 530D

Dobrze Kujon gadasz, śliczna była ta Alpina w budzie E36, niestety została zawinięta ja rogalik ale to już chyba pare ładnych latek mineło.

Mauser - 2007-01-15, 21:09

kirek napisa/a:
Kujon napisa/a:

Z Mysłowic?
kto to Ci gadał?
W Mysłowicach jest pare sztuk E30 i reszta siakies beemki... bez rewelacji... o alpinie nie słyszałem nawet w garazu....

BADYL - 2007-01-15, 21:25

Mauser napisa/a:
kirek napisa/a:
Kujon napisa/a:

Z Mysłowic?
kto to Ci gadał?
W Mysłowicach jest pare sztuk E30 i reszta siakies beemki... bez rewelacji... o alpinie nie słyszałem nawet w garazu....

No widzisz dlatego pisze z przymrózeniem oka ;)

Gniewek89 - 2007-01-15, 21:36

Kujon napisa/a:
Gniewek89 napisa/a:
taki maly OT
KLIK

M Ł O D Y napisa/a:
Gniewek89 napisa/a:
taki maly OT
KLIK

dzieki za odpowiedzi.
A jak to w tych alpinach jest z awaryjką to takie bmw bardziej przekombinowane i z lepszych matrialow czy cos wiecej.
PS nie biezcie mojej wypowiedzi jako cynicznej , pytam poważnie :!:

Łukasz - 2007-01-16, 09:07

Gniewek89 napisa/a:
Kujon napisa/a:
Gniewek89 napisa/a:
taki maly OT
KLIK

M Ł O D Y napisa/a:
Gniewek89 napisa/a:
taki maly OT
KLIK

dzieki za odpowiedzi.
A jak to w tych alpinach jest z awaryjką to takie bmw bardziej przekombinowane i z lepszych matrialow czy cos wiecej.
PS nie biezcie mojej wypowiedzi jako cynicznej , pytam poważnie :!:

a skond my k mamy wiedzieć? :wink:

Gniewek89 - 2007-01-16, 09:43

czyli widze ze nikt nie zglebiał tematu pod tym katem :wink:
Mauser - 2007-01-16, 14:53

zglebiał to każdy ale swoją furę... :P
Łukasz - 2007-01-16, 15:04

gniewek, pytanie jak do dealera opla o astrę :mg:
BADYL - 2007-01-16, 15:23

Gniewek89 napisa/a:

Ja zgłebiałem ale nie chce mi sie o tym pisac ale troszke drogo i dla ciemniaka wszystko wyglada tak samo nwet głupi blok od M30 panewki itd.

Łukasz - 2007-01-16, 15:27

kirek napisa/a:
Gniewek89 napisa/a:

Ja zgłebiałem ale nie chce mi sie o tym pisac ale troszke drogo i dla ciemniaka wszystko wyglada tak samo nwet głupi blok od M30 panewki itd.

gniewkowi jak mniemam chodziło o awaryjność, a nie o ceny części :|

Gniewek89 - 2007-01-16, 16:32

dokladnie tak jak pisze Łukasz :)
RoboCop - 2007-01-17, 11:54

na otomoto pojawiło się takie cudo
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1648245

Przemass - 2007-01-17, 12:18

cudo wisi juz tyle czasu ze szok
jakos nikt auta nie chce zakupic
no i ma lpg 8)

Łukasz - 2007-01-17, 12:47

RoboCop napisa/a:
na otomoto pojawiło się takie cudo
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1648245

jak można do Alpiny założyć k gaz :?:

Samochód bardzo mało użytkowany, ponieważ był jako drugi.

i po h gaz jak był mało użytkowany?

Co za d :!:

HARTGE - 2007-01-17, 14:21

Mauser napisa/a:
kirek napisa/a:

Z Mysłowic?
kto to Ci gadał?

Jest też M5 E39 i czerwona 850 ja mam E30 325 iX z silnikiem zbudowanym na pakiecie ALPINY C2 2,7 (żeby nie było że bajki piszę to kolega Robocop widział ze dwa razy mój orginalny moduł sterowania silnikiem z ALPINY). Znam też gościa z Mysłowic który twierdzi że ma w swojej E30 silnik ALPINY, na oko ciężko stwierdzić ale napewno ma ekran osłaniający sportowe kolektory wydechowe (barany) z ALPINY (taki sam jak mój).
O żadnej ALPINIE B12 w Mysłowicach nie słyszałem, a oryginalne felgi ALPINY to mogą "ważyć" i 5000 euro.

kamil.k - 2007-01-17, 16:03

mogłbys cos wiecej napisac o tym ekranie osłaniajacym barany :?: moze jakies foto czy cos bo nie wiem jak to u siebie rozwiaze.czy owinac tasma czy wlasnie taki ekran
Łukasz - 2007-01-17, 16:14

HARTGE napisa/a:
Mauser napisa/a:
kirek napisa/a:

Z Mysłowic?
kto to Ci gadał?

Jest też M5 E39 i czerwona 850 ja mam E30 325 iX z silnikiem zbudowanym na pakiecie ALPINY C2 2,7 (żeby nie było że bajki piszę to kolega Robocop widział ze dwa razy mój orginalny moduł sterowania silnikiem z ALPINY). Znam też gościa z Mysłowic który twierdzi że ma w swojej E30 silnik ALPINY, na oko ciężko stwierdzić ale napewno ma ekran osłaniający sportowe kolektory wydechowe (barany) z ALPINY (taki sam jak mój).
O żadnej ALPINIE B12 w Mysłowicach nie słyszałem, a oryginalne felgi ALPINY to mogą "ważyć" i 5000 euro.

opowiedz o tym pakiecie, bo sam moduł sterujący to trochę chyba mało :|

HARTGE - 2007-01-17, 17:58

kamil.k napisa/a:
mogłbys cos wiecej napisac o tym ekranie osłaniajacym barany :?: moze jakies foto czy cos bo nie wiem jak to u siebie rozwiaze.czy owinac tasma czy wlasnie taki ekran

Ekran jest wykonany ze stali nierdzewnej i przymocowany bezpośrednio do kolektora wydechowego, pod fabrycznymi ekranami BMW (bdb. izoluje przewody wysokiego napięcia od wysokiej tempratury którą wydzielają kolektory sportowe, foto może jutro).
Łukasz napisa/a:
opowiedz o tym pakiecie, bo sam moduł sterujący to trochę chyba mało

Moduł sterowania silnikiem, wałek rozrządu i kpl. układ wydechowy.

Łukasz - 2007-01-17, 22:03

HARTGE napisa/a:
kamil.k napisa/a:

Ekran jest wykonany ze stali nierdzewnej i przymocowany bezpośrednio do kolektora wydechowego, pod fabrycznymi ekranami BMW (bdb. izoluje przewody wysokiego napięcia od wysokiej tempratury którą wydzielają kolektory sportowe, foto może jutro).
Łukasz napisa/a:
opowiedz o tym pakiecie, bo sam moduł sterujący to trochę chyba mało

Moduł sterowania silnikiem, wałek rozrządu i kpl. układ wydechowy.

moc i moment?

HARTGE - 2007-01-17, 22:36

http://www.behindmatrix.c...t/f00134/03.jpg
Mauser - 2007-01-17, 23:06

A zmierzona??
Ja wybieram się za jakiś miesiąc dwa... możemy skoczyć na hamownie... jest temat w tuning

HARTGE - 2007-01-18, 01:38

A zmierzą tam iX-a :?:
Na ile wiarygodnie :?: :?: :?:

urbi - 2007-01-18, 02:09

w wwa widzialem kiedys e34 alpine - nie wiem na 100 czy byla to alpina czy nie miala nakleki i kola od alpiny i ladnie chodzila - tyle wiecej nie da sie poznac po jadacym aucie. aha ! dodam ze kiedys to auto bralo udzial w filmie chyba w kryminalnych
na klapie duze B7 czy B9 - nie iwem nie znam sie na alpinach ale cos w ten desen - czarna e34 - wie ktos cos o niej ?? (widzialem na placu wilsona tylko 1 raz nie pamieam tablic)

Mauser - 2007-01-18, 07:53

A nie wiem czy zmierza... jeszcze tam nawet nie dzwoniłem...
Łukasz - 2007-01-18, 08:53

urbi napisa/a:
w wwa widzialem kiedys e34 alpine - nie wiem na 100 czy byla to alpina czy nie miala nakleki i kola od alpiny i ladnie chodzila - tyle wiecej nie da sie poznac po jadacym aucie. aha ! dodam ze kiedys to auto bralo udzial w filmie chyba w kryminalnych
na klapie duze B7 czy B9 - nie iwem nie znam sie na alpinach ale cos w ten desen - czarna e34 - wie ktos cos o niej ?? (widzialem na placu wilsona tylko 1 raz nie pamieam tablic)

jest alpina Marcina z Ostroroga - e34, ale silnikk coś tam nie tak i jeździła jakis czas temu jeszcze na zwykłym 3.5 (wsadzonym na czas remontu Alpiny)

[ Dodano: 2007-01-18, 09:54 ]
HARTGE napisa/a:
http://www.behindmatrix.com/e30/fotost/f00134/03.jpg

to, to ja wiem, ale pytałem o Twoje wartości :|

RoboCop - 2007-01-18, 11:53

Łukasz napisa/a:

[ Dodano: 2007-01-18, 09:54 ]
HARTGE napisa/a:
http://www.behindmatrix.com/e30/fotost/f00134/03.jpg

to, to ja wiem, ale pytałem o Twoje wartości :|

Łukasz, to auto chodzi tak że inne M20 nawet przy niej nie pierdną :spoko:

RoboCop - 2007-01-18, 11:54

Gasper napisa/a:
W Polsce nie, ale pod nosem mam salon BMW i Alpiny, i sobie takie różne stoją.... :wink:

Gasper porób jakieś foty co ciekawszych aut i zaprezentuj - rozumiesz, że w Polsce coś interesującego ciężko spotkać...

HARTGE - 2007-01-18, 15:53

RoboCop napisa/a:

No spokojnie, tak było kiedy ten silnik był w mojej poprzedniej E30 którą z nim kupiłem.
Po przełożeniu go do obecnej (325 iX) jego parametry raczej nie spadły ale osiągi samochodu nieco gorsze. Chociaż w Skarbimierzu na 1/4 mili iX był szybszy od każdej E36 M50 B25 która tam przyjechała. W tym samym wyścigu jechałem o pierwsze miejsce z E30 M30 B30 Ognistego, na starcie "padł" mi przedni dyfer i byłem drugi.
A pomiar mocy silnika na kołach :?: - dla mnie to pomiar daleki od doskonałości ...

Łukasz - 2007-01-18, 16:01

HARTGE napisa/a:
RoboCop napisa/a:

No spokojnie, tak było kiedy ten silnik był w mojej poprzedniej E30 którą z nim kupiłem.
Po przełożeniu go do obecnej (325 iX) jego parametry raczej nie spadły ale osiągi samochodu nieco gorsze. Chociaż w Skarbimierzu na 1/4 mili iX był szybszy od każdej E36 M50 B25 która tam przyjechała. W tym samym wyścigu jechałem o pierwsze miejsce z E30 M30 B30 Ognistego, na starcie "padł" mi przedni dyfer i byłem drugi.
A pomiar mocy silnika na kołach :?: - dla mnie to pomiar daleki od doskonałości ...

pomiar mocy na kołach jest pomiarem rzeczywistym, tym czym auto rzeczywiście dysponuje.

Mauser - 2007-01-18, 19:44

A dane podawane przez producenta to włąśnie pomiar na kołach prawda?
Tego należy się moim zdaniemm trzymać
W USA o ile dobrze kojaże, silnik jest hamowany bez osprzętu. Dokładnie jak nie wiem, jednak tam moc podawana w katalogach napewno jest wyższa niż ta na kołach... takie tam... markietingowe chwyty....