BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zwiększenie średnicy w układzie wydechowym.

HyenoX M42B18 - 2004-09-23, 12:40
Temat postu: Zwiększenie średnicy w układzie wydechowym.
witam
jak wam sie widzi zwiększenie średnicy wydechu poczynając od kolektorów wydechowych.
czy ktos ma w tym juz doświadczenie ?
o ile zwiekszyć średnice od fabrycznej żeby nie zaszkodzić, czy mozna jakoś to wyliczyć ?
a tak naprawde czy to wogóle ma sens ?

LUKAS - 2004-09-23, 12:50

Jeśli chcesz przerobić cały układ wydechowy, to moim zdaniem najsensowniejsze byłoby zamontowanie baranów. Są one cholernie cięzkie do zdobycia, ale dobry tłumikarz mółby Ci je wykonać na zamówienie. Dobrze wykonane barany potrawiądodać nawet o 6KM z jednego gara, co w M20 oznacza około 30KM więcej :twisted:
HyenoX M42B18 - 2004-09-23, 13:00

ja u siebie mam silnik M42B18 czyli 1.8is - to juz mam zamontowane barany fabrycznie
LUKAS - 2004-09-23, 13:07

Acha :)
Niewiedziałem że masz iS-a heh No to faktycznie barany już masz ;)

SmasherE30 - 2004-09-23, 13:20

hehe ...
Hjenox :wink: ... Jeździsz BMW, a nie pierwszym lepszym pierdzipu(a)dłem. Wydech w wolnossącym silniku ma spore znaczenie. Powinien być odpowiedniej średnicy aby utrzymac takie ciśnienie żeby silnik był elastyczny w jak najszerszym zakresie obrotów. Fabryczny wydech masz zapewne złożony z przelotowego środkowego i komorowego końcowego (no i pewnie gdzies tam katal po drodze). Ten komorowy na końcu utrzymuje odpowiednie ciśnienie w układzie. Zapodając inny, customowy, mniej restrykcyjny końcowy tłumik (komorowy) mógłbyś przesunąc cały wykres momentu w prawo do góry (to nie będa duże wartości ale odczuwalne). To znaczy, że przy niskich obrotach byłaby zmiana na ciutkę gorszą a od 2500 do końca na zdecydowanie lepszą. Zastosowanie pełnego przelotu spowoduje, że będziesz miał dziurę aż do 4000obr, ale później będzie dużo fajniej (wykres jest niski do 3000 a potem gwałtownie pnie się w górę po sam koniec obrotów). Natomiast taka preróbka jaką wymyśliłes zabiłaby osiągi seryjnego silnika ... to tak jakbyś dał wydech pojedynczymi rurami od razu przez maskę do góry w atmosferę. nie masz takiego zakresu obrotów żeby wykorzystac własciwości poszerzonego układu wydechowego ... takie jest moje zdanie :idea: :roll:
Może wartoci mieszczące się w procentach dałyby jakies tam korzyści :?: :roll: Niestey nie jestem pewien. Sam tego nie sprawdzałem