BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - pasek rozrzadu

sebo - 2004-09-06, 12:25
Temat postu: pasek rozrzadu
ej chlopaki powiedzcie mi co ile powinno sie wymieniac pasek rozrzadu w 320i i jeszcze jedno co myslicie o takim churgotaniu ktore jest slyszalne jak silnik schodzi z obrotow ten churgot dochodzi z okolic 1 cylindra tak mi sie wydaje ze spod pokrywy zaworow i slyszalny jest w zakresie 3000-2000 wyzej i nizej juz go nieslychac???
Baur - 2004-09-06, 12:53

Może ten churgot to właśnie pasek rozrządu, wymień go. A powaznie to nie masz paska, tylko łańcuch !! ! Nie ma takiego stresu że pęknie, ciężko mi powiedzieć czy powinieneś go wymienić, jeśli go nie słychać, pracuje cicho, jest naciągnięty, to nic na razie nie ruszaj. generalnie podjedz do lekarza z nią, tj. do kogoś kto ma pojęcie. Bo jak sam sie nie znasz, to korespondencyjnie jej nie wyleczysz ! :D To churgotanie w silniku trzeba osłuchać na żywo :D
sarna1 - 2004-09-06, 14:18

Baur napisa³/a:
A powaznie to nie masz paska, tylko łańcuch !! ! Nie ma takiego stresu że pęknie, ciężko mi powiedzieć czy powinieneś go wymienić, jeśli go nie słychać, pracuje cicho, jest naciągnięty, to nic na razie nie ruszaj. generalnie podjedz do lekarza z nią, tj. do kogoś kto ma pojęcie. Bo jak sam sie nie znasz, to korespondencyjnie jej nie wyleczysz ! :D To churgotanie w silniku trzeba osłuchać na żywo :D

Baur - nie wprowadzaj czlowieka w blad jak nie wiesz :twisted: - M20 byly napedzane przez !!PASEK!! M10 mial lancuch, wymienia sie go co 40-60 tys km - powinno sie tez zmienic kopulke,palec i pompe wody. ja tego nie ruszalem bo byly ok - oczywiscie nalezy tez zmienic napinacz - koszt to jakies 150 pln za czesci (pasek i napinacz-rolke) i robocizna (ok100pln) albo robisz sam.

A to co tak chrobocze to moga byc albo zle wyregulowane zawory albo peknieta dzwigienka zaworowa.

Marcin - 2004-09-06, 18:45

No wlasnie, M20 to pasek. Jestem pewien bo nie dawno wymienialem :D
A pompe wody zaleca sie wymieniac co druga wymiane paska.

sebo - 2004-09-06, 22:45

hmm to ze mam pasek to juz sam odkrylem bo wystarczy sie przyjrzec dobrze i juz go widac pod oslana aha co do kopulki to wlasnie ostatnio sobie ja zdemontowalem w celu sprawdzenia i oczyszczenia i okazalo sie ze styk od 4 gara jest juz niezle nadpalony i zastanawiam sie czy ten styk grafitowy ktory sie slizga po srodku palca nie jest juz jakis taki przykrotki orientujecie sie ile kosztuje uszczelka pod pokrywe zaworow bo mam ochote zajrzec pod nia a zostalo mi w nawyku po demontazu pokrywy zaworow zalozenie nowej uszczelki(nawyk wziety z napraw polskich maszyn 126p i 125p :lol: ktorymi sie do tej pory rozbijalem :? )chce zobaczyc jak to tam wyglada no i z tego co sie nasluchalem to luz zaworow ustawia sie podobno klasycznie czyli szczelinomierz klucze i jazda czy mam racje??
sarna1 - 2004-09-07, 00:00

tak co do zaworow masz racje - uszczelka to koszt od 40-60 pln - zaleznie od firmy.
Baur - 2004-09-07, 09:57

Przepraszam !! ! Oddaje honor ! Jasne że m20 ma pasek, sam miałem, wymieniałem itd. Zle przeczytałem, skojarzyłem z M10, Sorki !! !!
sarna1 - 2004-09-07, 16:11

Baur napisa³/a:
Przepraszam !! ! Oddaje honor ! Jasne że m20 ma pasek, sam miałem, wymieniałem itd. Zle przeczytałem, skojarzyłem z M10, Sorki !! !!

ha widzisz ze nie trudno o pomylke - szczegolnie jak cos sie szybko czyta :) (no offence)

007 - 2004-09-22, 00:28

sebo: jesli jeszcze nie bawiles sie w ustawianie zaworow to odpusc sobie zakup nowej uszczelki pod dekiel zaworowy. W porownaniu z maszynami polskimi typu 126 125 i poldon ta w e30 jest mozna by rzec tytanowa! jesli nikt jej nie przerwal ja bym na twoim miejscu nie wymienial :) a co do zaworow to banal :D prosciej niz w polskiej produkcji :D