| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Jestem nowy więc nie bijcie:) i pomozcie
d00bry - 2006-07-05, 23:07 Temat postu: Jestem nowy więc nie bijcie:) i pomozcie Witam!
Postanowiłem spożytkować około 6,5 tys zl. Chce je spozytkowac mozliwie jak najlepiej czyli kupujac BMW:) konkretnie e-30. Po poszukiwaniach waham sie miedzy silnikami 1,8-2,0 oczywiscie wolalbym 2,5 jednak koszt OC nie pozwala:(
Bardziej sklaniam sie do 6 cylindrow, ale kolejna sprawa jest taka ze bez zalozenia gazu raczej nie nadaze za kosztami paliwa. Tu pojawia sie pytanie jaki jest koszt zalozenia takiej IG do 6 cylindrow?? Podobno drozej niz do R4??
Na forum przeczytalem tez opinie ze gaz strasznie zamula te 2000cm3, czy rzeczywiscie jest tak kiepsko?? Moj kuzyn ma 1,8 z gazem i sobie chwali mowi ze praktycznie nie czuc roznicy, ale moze to zalezy od gazownika i jego umiejetnosci?
Kuzyn swoja kupil z przebiegiem 290 tys. od Niemca, chodzi jak marzenie, zrywna, sliczna, jak trzeba pazur tez pokaze:) No i zarazil mnie, a ze akurat za niedlugo bede sprzedawal motor to postanowilem kupic jakis porzadny samochod.
Bede wdzieczny za podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Bruner - 2006-07-05, 23:19
Jesli musi byc gaz to ja bym na Twoim miejscu nawet nie myslal o 2.0 - to jest wysokoobrotowy silnik ktory nie ma wcale mocy na niskich obrotach a zalozenie gazu go calkowicie kastruje, bo jazda koczy sie przy 4000, czyli tam gdzie normalnie ten silnik zaczyna zyc. Umiejetnosci gazownika niewiele tu zmieniaja, poprostu praw fizyki sie nie oszuka, zwezka w dolocie morduje osiagi i jakakolwiek frajde z jazdy z tym silnikiem. Poza tym M20 duzo gorzej chodzi na gazie, strzela itd, co prawda sa osoby ktore nie maja problemow, jednak ja i paru moich znajomych mamy bardzo zle doswiadczenia z gazem w tych silnikach - koszmar z padajacymi po strzalach przeplywomierzami, nierowna praca, problemami z jazda na benzynie, przepalami itd. 1.8 tez nie jest idealny, ale przynajmniej na gazie chodzi bezproblemowo i conieco jeszcze zostaje z osiagow. Najlepiej szukaj 318 is (czyli 16v) zamiast zwyklego 318i - odpadaja problemy z hydraulika rozrzadu, na gazie chodzi bez zarzutow, zapina jak wsciekly a przy tym pali w okolicach 10 litrow gazu w cyklu mieszanym. Mam czesto okazje jezdzic is-em na gazie i zlego slowa nie moge powiedziec. Jest tylko maly problem - trudniej znalesc is-a w dobrym stanie i za dobre pieniadze niz zwykla 318, ale nie jest tak zle, za 6500 napewno znajdziesz cos interesujacego, mi sie udalo
Menel - 2006-07-05, 23:52
tez polecam e30 318 IS z tym ze cenia sie narazie.ceny sa podobne do 325.
nie przejmowalbym sie tym oc. przelicz kolego ile wiecej bedziesz musial doplacic bo sadze ze nie tak duzo a zawsze przu 325 porownujac z 320 masz 40 koni wiecej a z 318 az 55 koni.
po jakims czasie jezdzac 4 garami bedzie doskwieral ci brak mocy.
co do gazu to wlasnie chyba jestem z tej nie licznej grupy ktorym sie nic nie dzieje czyli nie strzela, nie ma awari przeplywomierz, nie smierdzi w srodku, nic nie musze czesciej wymieniac, mam zwykla instalke na srube.faktycznie spadek mocy bardzo odczuwalny.ale jak jakis lamus burknie wydechem zawsze moge przelaczyc na swiatlach na benzyne i jakos daje rade lalusiom bananowcom.
nie kieruj sie rocznikiem a stanem ogolnym. jak masz wybrac szeroka lampe 87 w stanie b. dobrym a rocznik 90 i dobry wybralbym ta starsza ale tyczy sie tylko 325 bo one zawsze beda miec wziecie.
aha, nie patrz tez na przebieg bo za latwo mozna go przekrecic w kilka sekund.po stanie czesci srodka mozna sprawdzic ile ma beemka na oko przejechane.
d00bry - 2006-07-06, 00:15
Hmm no to mnie Panowie zmusiliscie do przemyslenia decyzji. A jak jest z awaryjnoscia w tym IS'ie?? Bo jak sie juz cos popsuje to raczej wieksze wydatki niz w zwyklym R4, czy mniej wiecej te same koszty?? (Zakladajac hipotetycznie ze wladowalbym sie w zly stan ktory by wyszedl po jakims czasie). Zalezy mi raczej na jak najmniejszej awaryjnosci i dostepnosci czesci zamiennych.
Mowicie tez ze 2,5 lepiej daje rade na gazie?? hmm... musze przeliczyc to OC.
A podpowiecie mi jaki jest koszt zalozenia instalacji gazowej do 6 cylindrow??
Aha i jeszcze co powiecie np o Blosie do 2,0?? Czy to nie bedzie jakies rozwiazanie w przypadku instalacji II generacji??
pozdr
oxstyle - 2006-07-06, 00:25
Nie wiem jak to tam z OC
Ale mi wyszlo miedzy 2,0 a 2,5 roznica w OC chyba niecale 40 zl
Ubezpieczalnia "Warta"
Powiem Ci ze 2,0 jako seryjny motor , to zadna rewelacja ... 2,5 juz jest rewelka jest czym poszalec , ale 1,8 IS przyjemny silniczek ...
Bruner - 2006-07-06, 00:44
Co do awaryjnosci is-a to narazie nie potrafie nic powiedziec, mloda jedzi nim od 3 miesiecy i jak narazie nie otwieram w nim maski. Praktycznie to samo co kazda E30, odpada typowa przypadlosc M40 czyli siadajace hydroregulatory i walek rozrzadu, rozrzad napedzany lancuchem czyli na dziendobry oszczedzasz kilkaset zlotych, ale w razie czego kompletny naped rozrzadu jest dosc drogi. W sumie koszty utrzymania podobne jak dla zwyklego 318. Generalnie to bardzo udany silnik, mocny, trwaly, oszczedny, jedyna jego wada to to, ze ma tylko 4 gary i nie ryczy pod odcinka tak rasowo jak M20
Co do 2,5 na gazie to lepiej sie spisuje od 2.0 pod tym wzgledem ze jakies tam resztki mocy mu zostaja, ciagnie z dolu i da sie tym jezdzic, ale jesli chodzi o rozmaite "atrakcje" jakie zapewnia gaz to wyglada to tak jak z 2.0. To troche loteria, mozesz trafic tak jak Menel - jezdzi i jest zadowolony, a mozesz zaczac przeklinac gaz tak jak ja juz po miesiacu. Ja po pol roku jazdy na gazie wyleczylem sie z niego calkowicie, jesli M20 to tylko na benzynie, gaz to najprostsza droga do nerwicy, wrzodow zoladka i wbrew pozorom pustego portfela. Jak mialem 320 to caly czas wachalem sie nad zalozeniem gazu, dzis wiem ze dobrze zrobilem ze go nie zalozylem, zaoszczedzilem sobie kupe nerwow. Za to 318 is to zupelne przeciwienstwo pod tym wzgledem - jak narazie zero problemow, zadnych strzalow, kichniec, pierdniec, a przy wyprzedzaniu nawet nie ma sensu na benzyne przelaczac, tak jakby go nie pylo.
Jesli chodzi o bloss, to ma jedna wade - kazdy o nim slyszal i wie co to jest, nie ma zadnych problemow, ale jak przychodzi co do czego to musisz dlugo szukac zakladu ktory Ci to zamontuje i wyreguluje tak zeby dzialalo jak nalezy.
Kwestia 2.0 vs 2.5 - mialem 2.0 jezdzilo mi sie tym bardzo fajnie i zlego slowa nie dam powiedziec. 325 oczywiscie jest lepsze, ale ma jedna wade - trudno znalesc niezakatowane, w przypadku 320 jest to duzo latwiejsze. Ale jesli 320 to wg mnie tylko pod warunkiem ze nie bedzie w nim gazu, gaz to nieporozumienie w tym modelu. 325 na gazie bedzie chodzic tak samo kiepsko, ale przynajmniej nie bedziesz dostawal batow na swiatlach od dacii logan
nokerman - 2006-07-06, 06:54
a odbiegając od tematu
bardzo dobrze że trafiłeś na nasze forum zanim kupiłeś jakiegoś strucla
zazwyczaj nowi trafiają tutaj już po zakupach czyli "musztarda po obiedzie" i wtedy zaczyna sie lament bo nie odpala za pierwszym, bo coś tłucze z tyłu, bo obrotomierz nie działa, bo sie świeci zielona lampka, bo tył krzywo stoi, bo trzęsie kiera przy hamowaniu, bo mokro w bagażniku, bo .... itd
PZDR
el-viz - 2006-07-06, 07:29
Menel - 2006-07-06, 07:47
jak masz okolo 6500 do wydania i koniecznie chcesz zagazowana beemke to raczej nie starczy ci zebys oddzielnie kupil czysta furke,zalozyl w firmie gaz i zarejestrowal( juz nawet nie wspominam o sekwencju za 2500-3000zl ).poszukaj juz zarejestrowanej z zalozonym gazem. wazne zebys sie nie napalal na pierwsza i troche pojezdzil w poszukiwaniu tej ostatecznej oczywiscie z kims kto sie zna na beemkach.
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1326428
tak na szybko ISik,tylko cena cos za niska.
RoboCop - 2006-07-06, 07:58
ja mam gaz w M20B25 - przejechałem 25tys, bez najmniejszych problemów- praktycznie niezauważalna różnica w osiągach gaz-benzyna...
wtrysk gazu ale ciągły (mało już jest firm które produkują te instalacje) - sekwencja to niepotrzebne komplikowanie auta a i tak nie będzie to wykorzystywane, bo w M20 wtryski benzyny chodzą parami a nie sekwencyjnie...
Bruner nie zgodzę się z Tobą w kwestii instalacji gazu - to, jak jest instalacja dobrana i założona, ma kolosalne znaczenie w późniejszej eksploatacji - większość montażystów robi "na sztuke"...
sebo - 2006-07-06, 12:09
ja tam na gaz nie narzekam w m20b25 chociaz trochę się bałem po doświadczeniach innych gaziarzy ,2 strzały(nic się nie stało poprostu strzelił) przez 4 miesiące i naprawde gazu tego w podłodze nie oszczędzam tylko niestety spadek mocy jest kosmiczny i nie chodzi mi o przełączenie gaz/ benzyna tylko o auto z instalacją(zwężką) a bez ... kup najlepiej z gazem i najlepiej żeby był jakoś niedawno założony np. ja tak swoją kupiłem
Menel - 2006-07-06, 14:17
w ostatecznosci jak na poczatek mozesz kupic e30 316 koniecznie coupete z dyfrem 4.41 zeby dobrze zwijal sie ze swiatel i mial normalny wyglad.nie od razu trzeba miec 325
d00bry - 2006-07-06, 15:35
Dzieki za wszystkie porady! Zobaczymy co zycie przyniesie, jak na razie dostalem bardzo atrakcyjna oferte od jednego z uzytkownikow
Teraz musze tylko sprzedac motor i bede mogl stac sie dumnym uzytkownikiem BMW:D
pozdr
|
|