| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Konkursowa Jazda Samochodem(KJS)
misza - 2006-07-01, 23:26 Temat postu: Konkursowa Jazda Samochodem(KJS) Czy moze ktos praktykowal takie cos? moze sie ktos orientuje bardziej w tym temacie? oczywiscie chodzi mi tu o klase Fiat 126p ogolnie jak autko przygotowac to wiem, tyle ze trzeba jakas licencje zrobic i nie wiem za bardzo jak, takze wiem ze na slomczynie sie takie cos odbywa a moze zle to nazwalem moze to jest rallycros? sam juz nie wiem....
Sosen - 2006-07-02, 09:59
Trochę pomyliłeś chyba pojęcia, bo z tego co wiem na torze w Słomczynie jak i w Toruniu odbywa się rallycross. Żeby startować w KJS'ach nie musisz mieć żadnej licencji, to są własnie imprezy dla amatorów.
misza - 2006-07-02, 11:00
a zeby startowac w rallycrosie musze miec licencie bo tam tez jest klasa 126tek, chodz mi o to ze w rallycrossie nie musze miec pilota jest tylko kierowca.
Sosen - 2006-07-02, 11:26
Nie wiem dokładnie co jest potrzebne żeby cisnąć w rallycrossie, ale wiem że startujące tam "bobsleje" są mocno podłubane i nieźle zapylają
Arczi e30 - 2006-07-02, 20:11
MISZA jesli uwazasz ze zrobienie maluszka do KJS-ów lub co bardziej do rallycrosu jest takie proste, to sie mylisz ... i lepiej sobie odpusc temacik ... sam miałem maluszka okolo 40KM jego utrzymanie, spalanie i zrobienie kosztowało mnie bardzo duzo .... porownujac mozna by kupic dobra e30-tke
zrobienie silnika pod okolo 35KM to kasa rzedu 1000zł ( nie licząc gaznika i wydechu ) + którka skrzynia 500-600zl+ komplet kół 350zł + maluch ( nierozlazły ) 1000zł + klatka 250zł ... i masz okolo 3000zł
Taniej bedzie kupić już zrobionego bo to wydatek okolo 2000zł.
Maluszek 40KM bedzie palił okolo 9-12l w trybie normalnej jazdy zakładajac ze mamy skrzynie typu krotkie 3,4... bedzie przyspieszał w okolo 12s do 100km/h i bedzie to prkatycznie jego v-max
Fajnie jest miec taki wózek szczegolnie to zabawy, ale ty piszesz o KJS i Rally a to juz wyzwanie na ktore pozwalaja sobie ludzie z kaska ...
U mnie w Płocku jest paru zapaleńców nalezałem do nich i coś mnie do tej pory kusi pod malucha ... ale powiedziałem NIE!!!!
CHesz to masz poczytaj stronke mojego kolegi z Płocka
http://nds.go.pl/
Pisze to jaki to wydatek 1 KJS, jakie czesci trzeba wymieniac prkatycznie po 1 starcie, jesli nie jestes wstanie zrobic wszystkiego sam to jestes ugotowany...
BADYL - 2006-07-02, 20:56
Na allegro widziałem kilka gotowych malarów do KJS za 1,5-2 tys
Mc - 2006-07-03, 06:30
Kiedyś, dawno temu, brałem udział w kilku KJS jako pilot... mam itinerery i wszelką dokumentację z tamtych czasów. Malczers, którym jeździliśmy był mocno wydłubany (głowica, stożek, zawory z lekkich stopów i wiele innych).
Mam kilka flmów z naszych treningów... To naprawdę fajna zabawa, i nie aż tak droga, na jaką wygląda, a można się wiele nauczyć....
Daj znać jakbyś był zainteresowany...
misza - 2006-07-03, 10:18
Powiem wam tak, jak bylem mlodszy strasznie chcialem wziasc udzial w czyms takim tzn. w KJS teraz mam odpowiednio duzo lat i zarabiam kase wiec mozna sie pobawic i za pol roku wystartowac, a koszta napewno nie beda takie ze moglbym kupic dobra e30tke, jeszcze troche takiego gadania i kupie rower bo po co sie w koszta wciagac. Co do maluszka to sie zastanawialem nad swapem na jakies 1000ccm tylko nie wiem czy takim moglbym wystartowac na zawodach?
Arczi e30 - 2006-07-03, 19:52
| misza napisa³/a: | | Co do maluszka to sie zastanawialem nad swapem na jakies 1000ccm tylko nie wiem czy takim moglbym wystartowac na zawodach? |
wejdz na forum
http://fiat126p.iq.pl/forum/index.php
i tam zapytaj sie o koszty swapa 1000ccm do maluszka ... powiem ci tak napewno kupisz za to dobra e30-tke ... a maluch znudzi sie szybko ... a w zime bedziesz na niego bluzgał ... no chyba ze twoj fundusz jest naprawde duzy ... ja juz nic nie bede pisał zrobisz jak chcesz maluchów jest bez liku ... psuja sie 10 razy czesciej niz e30-tka ( maluch psuje sie raz w miesiacu ... e30-tka raz w roku ) i wszystko poza OC juz tu drozsze w utrzymaniu niz w e30-tce ... czesci tez bo zawsze cos pada ...
Sosen - 2006-07-03, 19:59
Też mocno myślałem o startach w KJS'ach ale postanowiłem spróbować swoich sił w driftingu, w tym celu kupuję e30 i będę ją dłubał, w przyszłym sezonie mam zamiar wystartować
Arczi e30 - 2006-07-03, 20:02
misza taka e30-tke mozna uzywac do jazdy na codzien ... mowie o takiej do driftu ... a maluch sorry ale musisz to przezyc sam na sobie
Piotrek E-30 - 2006-07-03, 20:11
Mialem malucha 900 ccm z seja na wtrysku jednopunktowym.Fajnie to latało,do kjotów najlepszy swap, bo silnik jeszcze nie ciezki przy swapie na 1.1 juz jest za ciezka i ciezko sie prowadzi.całe swapowanie wyniosło mnie niecałe 3 tys zł (cena wraz z silnikiem i zarejestrowaniem).Obecnie mozna spotkac na allegro takie wynalazki juz za 2 tyski, bo bawic sie samemu w to sie nie opłaca.Jest to lepsze niz dłubanie w 600/650, poniewaz 900 jest nowoczesniejszym silniczkiem i wsumie nic tam sie nie psuje, przynajmniej było tak w moim przypadku,tylko cewka mi padła, a tak to sie sypało wszystko poza silnikiem hehe, skrzynie maluchowe nie wytrzymują momentu obrotowego, srednio idzie 1 skrzynia na miesiąc
SmasherE30 - 2006-07-04, 00:16
ja myslałęm żeby przodem jakiejś fajnej wysokoobrotowej ośki wjechac w tył malara ... może Civikiem Vti ... Na pewno 1,2 od Punto można wrzucić no ale to ma max 75kmów ... Radykalny plan zakładał swap na jakąś tysiączkę z przecinaka ale przełożenia byłoby trudno zmodyfikować no i okroopna rzeźba (ale jaki efekt!) ... To czywiście byłoby auto nie tylko na KJSy ale jako miejski killerek ... choć pewnie kompromis byłby nieosiągalny
misza - 2006-07-04, 10:20
chyba pozostaje mi rower....
|
|