| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - umowa
Bruner - 2006-04-12, 21:40 Temat postu: umowa Jak powinna wygladac umowa kupna - sprzedazy, jesli np chce kupic auto z jednym z rodzicow jako wspolwlascicielem (chodzi o znizki)? Wystarczy do zwyklej umowy dodac jeszcze jedna rubryke na dane drugiego kupujacego i jego podpis na koncu? Dopisac jakas magiczna formulke? Kolejnosc w jakiej beda wpisani wspolwlasciciele ma znaczenie? Moze ktos zerknac w swoja umowe jesli jest wspolwlascicielem jak to jest sformulowane? Albo ma ktos jakis wzor?
Sosen - 2006-04-12, 21:48
Ja zawsze wpisywałem po prostu dwóch kupujących i w zależności od tego kto był wpisany jako pierwszy, potem był wypisywany dowód rej. czyli pierwszy z umowy był na stronie pierwszej, a niżej czy z tyłu wpisany był współwłaściciel. To jest chyba jedyna rzecz, jeśli chodzi o kloejność, ale poza tym z tego co wiem nie ma to żadnego znaczenia. Nigdy nie stosowałem jakiejś specjalnej umowy tylko po prostu w miejscu kupującego wpisywałem 2 osoby.
r3kin - 2006-04-12, 22:00
witam jak ja rejestrowalem to dane taty byly wpisane tak jak powinny a moje wpisalem na odwrocie umowy i podpisalem sie a w dowodzie tata byl jako wlasciciel a ja jako współwłasciciel i bylem wpisany z tylu dowodu w adnotaciach .Pozdrawiam
duchPW - 2006-04-13, 09:52
dokładnie tak jak napisał Sosen - kolejność nie ma znaczenia - druki są wyłącznie po to żeby ułatwić kontrahentom sprawę
ja jakoś nigdy nie korzystałem z gotowych druków, a od biedy umowa sprzedaży autka może być spisana na papierze toaletowym - jedynie muszą byc precyzyjnie określene strony, przedmiot umowy (samochód w tym przypadku) i cena - wszystkie inne postanowienia znajdują się w umowie z woli stron lub wynikają z przyjętego zwyczaju, co nie znaczy, że nie warto sie nimi posługiwać
stron umowy może być wiele (liczba nieograniczona - kupujący, sprzedający, różni pośrednicy, mechanicy itp - konstrukcja umowy zależy od wyobraźni stron) - to samo tyczy się liczby osób wchodzących w skład danej strony (występujących po stronie kupujących czy sprzedających)
oczywiście warto korzystać z gotowych druków, bo czasem człowiek zapomni o czymś ważnym, ale wzory umów są dostępne w necie i na ich podstawie możesz sobie przygotować taki formularz jak pasuje
sposób opisany przez r3kina też jest dość często praktykowany i nikt się nie czepia... a umowa często ma format 1 listka WC-taśmy
Adi - 2006-04-13, 10:46
Ja mam tak własnie zarejestrowany samochód ze względu na zniżki, ktos kiedys mi powiedział, że na umowie powinna być wpisana jako pierwsza osoba, która ma te większe znizki. Chodzi o to, że mam 24 lata i jesli byłbym jako pierwszy na umowie to w dowodzie tez tak będzie a wtedy OC będzie droższe z racji wieku.
yoshi - 2006-04-13, 13:10
mozesz wpisac jedna osobe, a przy odbieraniu twardego dowodu dopisujesz wpsołwłasciciela
ja tak robilem
duchPW - 2006-04-13, 14:51
| yoshi napisa³/a: | mozesz wpisac jedna osobe, a przy odbieraniu twardego dowodu dopisujesz wpsoÅ‚wÅ‚asciciela
ja tak robilem |
z tym akurat bym uważał, bo choć to przeszło w jednym urzędzie, może nie przejść w innym - wszak to zmiana własności i niektróe urzędy mogą na to wymagać oddzielnej umowy, a co za tym idzie - trzeba będzie zapłacić PCC po raz kolejny, więc jeśli jest taka możliwość - lepiej od razu wpisać jako kupujących tyle osób ile należy
yoshi - 2006-04-13, 15:07
nie ma problemu żdanego i nie jest to sprawa typu "przejdzie w urzedzie" ponieważ jako wlasciel auta mam prawdo na wspolwascicela wziac kogo sobie chce ale po rejestracji pojazdu czyli np. przy odbiorze twardego dowodu jest dobry moment kosz to chyba 16zl znaczki skarbowe i nie potrzebna zadna umowa tylko wniosek i osoba, ktora ma byc wspolwascicelem
Domel - 2006-04-13, 15:12
Ja to załatwiłem w ten sposób.
Kupiłem auto na mnie.... a poźniej napisałem umowe między mną a ojcem, że sprzedaje mu 50% auta.
I teraz mam jego zniżki
Pozdro
duchPW - 2006-04-13, 15:28
ehh Yoshi - jeśli następuje zmiana w prawie własności, to może ona nastąpić TYLKO z mocy prawa, orzeczenia sądowego albo z mocy czynności prawnej - w tym przypadku masz właśnie do czynienia z czynnością prawną i to z reguły będzie umowa (zgodne oświadczenie woli dwóch lub więcej stron), a skoro masz do czynienia z czynnością prawną (dodam, że cywilno-prawną), to z reguły należy zapłacić PCC - oczywiście są przypadki, gdy to nie jest konieczne, ale to inna sprawa
masz prawo wziąć kogo chcesz, ale to będzie czynność prawna i ona jest potrzebna - chyba, że masz wyrok sądu zastępujący oświadczenie woli etc, albo ustawę, która mówi, że Twój ojciec jest współwłaścicielem Twojego samochodu .... ale na to ostatnie bym raczej nie liczył
fajnie, że w Twoim wydziale komunikacji przymykają oko na formalności lub luźno do nich podchodzą, ale w innych może nie przejść, bo polska biurokracja lubi dupokryjstwo i bez paieru na różne rzeczy nic nie poradzisz - np. papieru z urzędu skarbowego, że nie płacisz PCC
najlepiej iść do swojego urzędu (lub jak się ma trochę szczęścia zadzwonić) i się dowiedzieć - może akurat urzędas nie będzie siedział na jakimś forum i znajdzie czas na udzielenie odpowiedzi
|
|