| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Co sadzicie o Suzuki Samurai
MrKrYH_e34 - 2006-04-11, 18:41 Temat postu: Co sadzicie o Suzuki Samurai siemanko czy jezdziliscie kiedys takim malym wozem dokladnie chodzi mi o ten model nie vitara nie inne ale wlansie ten 'SUZUKI SAMURAI" .. jak to sie spisuje .. jak to jzedzi ile pali czy nie leci przy hard topie i takie tam .. jesli ktos to posiadal to niech pisze .. bardzo interesuje mnie ten temat pozdrawiam
[ Dodano: Wto Kwi 11, 2006 7:47 pm ]
no podoba mi sie to autko .. ale nie wiem nic o takich pojazdach
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1048786
Sosen - 2006-04-11, 18:57
Mój fader ma takiego z silnikiem 1.3 i super się tym lata, w terenie spisuje się nadzwyczaj dobrze bo jest krótki, ma krótkie zwisy i ogólnie bardzo sprawnie śmiga. Silnik 1.3 jest całkiem żwawy i nie ma żadnej krzywdy w jeździe miejskiej. Nie wiem ile pali bo nim nie latam, ale chyba nie ma tragedii bo ojczulek nie narzeka. Nie jest to samochód komfortowy bo jest mały, krótki i lekki także nie oczekuj pływania po drodze, ale nie do tego został stworzony. Niedawno zachorowałem na terenówkę i właśnie jako drugie auto miałem w planach samuraja, z tym że jednak finansowo nie dam rady, a nawet jakbym miał kasę to jednak kupiłbym E30 do zabawy Podsumowując, uważam samuraja za całkiem fajne drugie lub trzecie auto w rodzinie i w celach rekreacyjnych spisuje się wyśmienicie, latem zdejmuesz daszek i wietrzysz po lasach z wielką przyjemnością.
marcinpb - 2006-04-11, 20:50
W pełni zgadzam się z przedmówcą, jeśli do zabawy i upalania po lasach to samuraj jest najlepszy. Tani w zakupie i tani w utrzymaniu, a przy tym w miare bez usterkowy. Natomiast do jazdy na codzień nie polecam głośny , ciasny i ze względu na konstrukcje zawieszenia starsznie skacze po drodze.
KotSylwester - 2006-04-11, 22:07
Wybacz że to napiszę, nie stresuj się...
Widziałem takiego czarnego na mieście, orurowany z przodu.. myslę jakaś dupeczka jedzie, wiesz małe terenowe autko odpicowane - więc na pewno kobieta. A tu siedzi za kółkiem łysy bezkarkowiec i jedzie na szerokim łokciu, jakby dorwał okulara... myśleliśmy z moja kobietką że sie posikamy ze śmiechu...
Tzn autko fajne ale jak się koleś nim stara zwrócić uwagę to wygląda jak tez hindus z reklamy klepanej 206
el-viz - 2006-04-11, 22:45
KotSylwester - 2006-04-12, 08:06
Łada Niva - tania, chamska, można myć wężem ogrodowym w środku.
i jest cabrio:
http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C231677
Powaga łatwo o części i łatwo sprzedać, alebo przerobić na trakator.
Kosa - 2006-04-12, 08:37
Co do Suzuki widziałem fajnego, wystarczy przełożyć pióra nad oś i uzyskuje się dodatkowe 15 cm prześwitu, + większe kółka i poprawa hamulców na tylniej osi (Discovery), można delikatnie poszaleć w terenie
pozdro
Łukasz - 2006-04-12, 09:38
Moja szefowa w takim Suzuku straciła dziecko - auto wpadło ze skarpy do Wisły i utonęło z synem. Wrażliwe na wiatr na szosie, wąskie i wysokie, stąd łatwo je przewrócić w terenie np.
Przy 100km/h jest głosno jak w 30ltnim Ikarusie.
Arczi e30 - 2006-04-12, 12:04
czyli jednym słowem nito terenowy samochód, nito cabriolet, nie nadaje sie do jazdy po asflacie .... pytanie zasadnicze do czego sie nadaje .... od zawsze sadziłem i myslałem ze jest to samochód plażowy ....
Baur - 2006-04-12, 12:57
FAJNIE SIĘ TU ROBI - CO SĄDZICIE O AUDI ? CO SĄDZICIE O SUZUKI ? BEEMKA-KLUB
duchPW - 2006-04-12, 13:05
taki lajf - ale nie ma tego złego - tematy przeminą, a zostaną sami pasionaci... po czym przyjdą nowi ludzie - część się wykruszy, a z części zrobią się nowi pasionaci .... i tak po troszeczku krąg osób z zajawką się powiększy... a reszta przesiądzie się na audi i suzuki
jak dla mnie suzuki może być, tylko brak jej RWD i śmigła na masce - czyli jak dla mnie nie istnieje
Sosen - 2006-04-12, 13:41
Akurat samuraj jest RWD hehe, przedni napęd jest dołączany, ale pomijając ten drobny fakt potwierdzam to co napisałeś Piotrze.
Łukasz - 2006-04-12, 14:36
Nie można mieć klapek na oczach i zauważać jedną tylko markę, nawet na forum BMW
KotSylwester - 2006-04-12, 14:47
Ale to forum BMW a nie innej marki, więc po co mówiić pisać o innych markach? Po co pisać o komórkach? itp?
forumm beemka to forum beemek i powinno się tu pisać o wszystkim dotyczącym beemek, od stawianiu garażu dla beemki, do planowania wspólnego wyjazdu na kilka beemek albo ich właścicieli...
Łukasz - 2006-04-12, 14:48
Przypomnij sobie Radziu ile razy zabierałes głos w sprawach z beemkami nie majacych nic wspólnego , na forum oczywiście.
Pozdr.
Baur - 2006-04-12, 14:55
| Łukasz napisa/a: | Nie można mieć klapek na oczach i zauważać jedną tylko markę, nawet na forum BMW |
ok - dlatego jest forum suzuki, audi itd. A klub bmw powinien skupiać fanów bmw - a nie przypadkowych posiadaczy czujących potrzeba popisania, pobawienia się, polansowania, szukających znajomych itd... bez urazy oczywiście. Dla mnie fan ktory kupił bmw troche przypadkowo, a nastepne jego auto to może audi albo corolla to nie fan bmw i tyle.
KotSylwester - 2006-04-12, 15:06
Łukasz a czy dlatego że też mi się zdarzało (lub zdarza) pisać nie o BMW i nie wokół BMW lub nawet zakładać temat nie o BMW, oznacza że tak ma być na fourm, że ja również nie zbaczam z drogi? Nie nie oznacza, notabene przypomnij mi o czym to pisałem nie z BMW? Oprócz oczywiście odpowiedzi na czyjś nie-BMW post lub topic?
BAUR, można być fanem BMW i fanem Jaguara itp. Ja jestem miłośnikiem tej marki ale widzę również inne i wołabym Audi Allroad od BMW X3, X5, e60 kombi itp... ale wolałbym e60 kombi od A6 kombi:)
Łukasz - 2006-04-12, 15:08
Mylisz się Marcin, można być fanem BMW, ale z różnych i często obiektywnych przyczyn nie jeździć autem tej marki.
Hobby, konik, czy jak mu tam nie jest wartością nadrzędną. Przynajmniej tak mi sie wydaje w przypadku człowieka, który ma rodzinę, dziecko, np. kupno mieszkania, potrzebę posiadania ekonomicznego auta itp.
duchPW - 2006-04-12, 15:12
skoro lecimy w marzenia, to ja wolałbym E39M5 - jakieś srebrne bądź czarne ... ewentualnie granatowe, bo ten dziwny niebieski jakoś mi nie pasi
| Cytat: | Mylisz się Marcin, można być fanem BMW, ale z różnych i często obiektywnych przyczyn nie jeździć autem tej marki.
Hobby, konik, czy jak mu tam nie jest wartością nadrzędną. Przynajmniej tak mi sie wydaje w przypadku człowieka, który ma rodzinę, dziecko, np. kupno mieszkania, potrzebę posiadania ekonomicznego auta itp. |
bzdura - prawdziwy fan zrobi wszystko by mieć BMW
KotSylwester - 2006-04-12, 15:19
Więc nie jestem fanem BMW.
A czy to nie fanatyk zrobi wszystko by mieć BMW?
Czyli Fan zamiast zamieszkac z dziewczyną, będzie wolał kupić BMW a mieszkać z rodzicami?
A ilu z fanów BMW pomyka inną marką? Autem ,d ziewczyny, żony, brata, syna, wujka, matki, ojca, kolegi, służbowym taxówką, autem zastępczym...
Łukasz - 2006-04-12, 15:31
Pioter , prosze Cię, ocieramy sie o Bin Ladena tym stwierdzeniem
nie zrobię wszystkiego by mieć BMW, mam zajoba na punkcie beemek, ale zdroworozsądkowego i nie mam klapek na oczach.
KotSylwester - 2006-04-12, 15:33
i tu Łukasz mamy podejście bardzo zbliżóne.
duchPW - 2006-04-12, 15:37
kiediś jeden koles na tym forum (któremu szary wiruje pył) napisał coś mądrego - zamiast narzekać zmień pracę na lepszą - dla chcącego nic trudnego - fan BMW nie musi przesiadywać na forum, ale musi (piszę o wewnętrznej potrzebie, a nie o zewnętrznym wyznaczniku) mieć BMW.... i zrobi wszystko by je mieć - nie chodzi o to by mieć je w każdym momencie (np. między sprzedażą jednego a zakupem drugiego ) ale o dążeniu do jego posiadania, które jest jednym z życiowych celów - na tym właśnie polega (m.in) bycie fanem marki BMW - takie jest moje zdanie - są oczywiście sytuacje ekstremalne, ale moje twierdzenie odnosi się do przeciętnej sytuacji przeciętnych ludzi - takich jak my
a ludzie, którzy z własnego wyboru rezygnują z możliwości jeżdżenia beemkami - nie są fanami BMW - choćby nawet darzyli te samochody sympatią
Łukasz - 2006-04-12, 15:45
W tym momencie cholernie Pitrus przesadzasz, jak dla mnie fanatyzm.
Ale pozdro oczywiście.
duchPW - 2006-04-12, 15:52
nie wiem w którym momencie przesadzam... i oczywiście też Cię pozdrawiam
BTW - to, że ktoś nie jest fanem marki, to żadna ujma, a co do fanatyzmu, to prześledź sobie etymologię słowa fan - podpowiem, że nie chodzi o zabawę
Baur - 2006-04-12, 16:00
Łukasz - to że mam inne zdanie od Twojego to nie znaczy że sie myle - poprostu wiem ze wśrod uzytkowników tego forum jest wielu takich, których naprawde fanami BMW nazwać nie można... To że się ma drugie auto typu taczka litrowej pojemności, służbowe auto, lub yarisa żony, to nic złego - ale fan bmw ma, lub chce miec bmw - ja tak rozumuje. Wiele osób albo wolałaby miec tak naprawde inne auto niz bmw, albo ma bmw ale nim nie jeżdzi - jednak na forum nadrabiają wszelkie braki Jest jeszcze jeden aspekt - żeby docenic bmw trzeba umiec wykorzystać jego mozliwości - wtedy dopiero dostrzega się wartośc tych samochodów...
Łukasz - 2006-04-12, 16:20
Nie byłbyś sobą bez ostatniego zdania, z czym się oczywiście ustawowo nie zgadzam. I nie muszę być Walterem Rohl'em, aby docenić jazdę beemką.
Baur - 2006-04-12, 16:31
no ja wiem - grochem o ścianę
Łukasz - 2006-04-12, 16:41
Na szczęście jest kilku forumowiczów, którzy są zarówno fanami - w naj tego słowa znaczeniu, jak i świetnymi kierowcami, którzy potrafią po prostu wszystko*
*Zob. "Siedem"reżyseria: David Fincher -
scenariusz: Andrew Kevin Walker
obsada: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow, Więcej >
gatunek: thriller
kraj: USA
rok produkcji: 1995
strona oficjalna: www.se7enmovie.com
czas trwania: 123 min
premiera, dystrybutor: kino (Polska): 16.02.96, IMP
dvd (Polska, sprzedaż): 2.04.2001, IMP
dvd (Polska, rental): 2.04.2001, IMP
Widziałem już kilku takich co potrafili docenić możliwosci BMW, niektórzy z nich są już pod piachem.
Baur - 2006-04-12, 17:18
Łukasz - jestes niesamowity
Aha - pomyliłeś pojęcia - docenienie własności jezdnych aut marki BMW z przecenieniem własnych umiejętności.
Abonament za stałe łącze do internetu + bilet do kina = 130zł - wiedza OGROMNA
MrKrYH_e34 - 2006-04-12, 17:54
Zadalem proste pytanie i nie potrzebuje wywodow typu to jest forum BMW .. pytanie jest tak czytelne ze az w oczy kole, czy jezdziliscie czy znacie .. baur.. nie musisz nikogo tutaj uswiadamiac ze to forum BMW gdzie mam sie o to zapytac jak nie na forum innym niz suzuki
POMYSLCIE CZY NA FORUM SUZUKI JAKIKOLWIEK KLUBOWICZ POWIE MI NP ZE TO AUTO JEST DO KITU?? NIE ! ( to tak jak by ktorys beemkowicz powiedzial ze betka jest do kitu) tak wiec pytam tu .. jestem tu nie od dzis ale od lat ! i nie potrzebuje jakichs bezsensownych wywodow ktore po piatej wypowiedzi zeszly zupelnie na inny tor
PS dlaczego male terenowe .. jestem listonoszem dostalem teren lesno wiejski i mysle ze nic innego sie tam lepiej nie bedzie sprawowalo .. dzieki za wypowiedzi hehehe
Baur to nie lans to nie to ze jestem jakims smieszkiem ktory bmw ma tylko w zestawach lego .. ale patrzac realnie jezdzil bys swoim autem po lesie dzien w dzien np(e30) jestes "MEGA" fanem BMW to bys pewnie kupil X5 hehehe powodzenia ..
Bruner - 2006-04-12, 18:30
Interesowalem sie kiedys Samurajem, rozmawialem z paroma uzytkownikami, w necie tez sporo znalazlem, nawet bylem bliski kupna. Z tego co wiem to jest to naprawde dobra terenowka, radzi sobie duzo lepiej niz wyglada. Jest krotki i lekki, wiec ciezko go gdzies zawiesic czy utopic, silnik nie jest jakims potworem, ale przy tej masie w zupelnosci wystarcza, a przynajmniej nie ma obawy ze zakopie sie po osie przy zbyt szybkim puszczeniu sprzegla w blocie Widzialem te samochody w akcji na roznych imprezach off-roadowych (amatorskich) i calkiem dobrze sobie radza. W przeciwienstwie do bulwarowej Vitary, Samuraj to najprawdziwsza terenowka, tylko wyglada jak zabawka.
To jedna z najtanszych w utrzymaniu terenowek. Jest maly i lekki wiec male silniki 1.3 i 1.6 daja rade nie rujnujac wlasciciela na stacji benzynowej. Jest bardzo malo komfortowa - wnetrze nie wiele wieksze od malucha, maly rozstaw kol i bardzo twarde zawieszenie powoduje ze auto na dziurach ciagle trzesie i podskakuje a wlasciciela przez pierwszy tydzien bola kichy Ale samochodzik duzo potrafi i jesli to kogos kreci to potrafi dac duzo frajdy.
Jak chcesz wiedziec wiecej to przeszukaj fora o tematyce off road itp, napewno sporo tam znajdziesz. Albo pojedz na jakis amatorski rajd i pogadaj z wlascicielami.
Sosen - 2006-04-12, 19:44
Bruner był samurai 1.6? Szczerze mówiąc nie słyszałem, wiem że najczęściej bywają 1.0 i 1.3
KotSylwester - 2006-04-12, 20:04
Przemek napisał | Cytat: | | POMYSLCIE CZY NA FORUM SUZUKI JAKIKOLWIEK KLUBOWICZ POWIE MI NP ZE TO AUTO JEST DO KITU |
U nas na forum usłyszysz ze e30 jest dla miłośńików modelu, bo jest już leciwa , nie nadaje się dla amatora jazdy na zime bo ją nosi itp itd... że m40 się sypią itp itd...
Bruner - 2006-04-12, 21:08
| Sosen napisa/a: | | Bruner był samurai 1.6? Szczerze mówiąc nie słyszałem, wiem że najczęściej bywają 1.0 i 1.3 |
Ups, chyba sie troche rozpedzilem Byly rozne wydumki, np 1.9 diesel, czasem mozna tez znalesc 1.6, ale to swapy z Vitary.
Baur - 2006-04-13, 09:04
Krychu - nie zrozumiałeś chyba moich postów - ja nie mam nic do terenówek, wręcz przeciwnie ! Ostatnio ćwiczymy super offroad blazerem, i jest git ! E30 nie doginałbym po lesie, nie o to chodzi ! Poprostu fan bmw dąży według mnie do tego by miec w garażu, użytkować bmw - jako pierwsze auto, drugie.. PioterW dobrze to określił - i tyle.
Pozdro !
duchPW - 2006-04-13, 09:35
sorki Krychu za niedomówienia - nikt Cie nie posądza o nie-bycie fanem, ale temat trochę zboczył - jak to na OT
Sosen - 2006-04-13, 15:13
A ja uważam że po to właśnie jest OT żeby pisać tutaj na tematy jakie tylko sobie ludzie zapragną, mylę się? Jeśli ktoś chce na tym forum zapytać o cokolwiek to niech pyta, bo chyba nie wprowadzimy cenzury prawda? Jesli komuś nie podoba się temat o Suzuki Samurai to przeczież nie musi czytać tego wątku, a tym bardziej odpisywać, nie?
Pozdrawiam
Sosen
KotSylwester - 2006-04-13, 15:25
Masz Sosen dużo racji, ale z drugiej strony... To juz nie będzie forum beemka, tylko forum właścicieli bmw a i nie wszyscy beemki już mają i robiłby się bałagan. Może w tym celu zrobimy osobny dział Nie Offtopic motoryzacyjny a Śmietnik, albo "Luźne gadki forumowiczy"
i wtedy będzie chyba w porządku... będę się mógł poradzić jak zamontować świetlówki w kanale bo niewiem , którym bokiem dokręcic je do sciany, nisko , czy wysoko... i jak naprawić pęknięta rurę w hydroforze, i zapyta czy ma ktoś fachowca , co mi hydraulika przerobi bo wanne kupiłem i jak usunąć pękniętą rurkę ze stropu? Od góry czy od dołu... i czemu mondeo 97 1.8 zetec szarpir przy przyspieszniu, i skąd wziąć nową listę kanałów do MTV polska po przekodowaniu, i dlaczego mi sie komp grzeje, i gdzie kupic lampę TYC do alfy 156 i co sądzicie o ocieplaniu pokoju od wewnątrz i wiele innych tematów na które szukam odpowiedzi.....
duchPW - 2006-04-13, 15:36
no właśnie OT, to takie luźne gadki - na różne tematy - związane i nie związane z motoryzacją - choć, jak napisany, było by miło, gdyby były
[ Dodano: Czw Kwi 13, 2006 15:38 ]
jakby nie patrzeć, to możesz pytać o co chcesz, a ludzie conajwyżej wyrażą swoje niezadowolenie, że im zawracasz głowę tematami niezwiązanymi z BMW - mają do tego takie samo prawo jak Ty do pisania dowolnych tematów - byle wszystko utrzymywało się na pewnym poziomie
Sosen - 2006-04-13, 15:59
No spoko Pioter, ale zauważyłem pewną dziwną prawidłowośc, mianowicie kiedy ktoś pyta o cokolwiek nie związanego z motoryzacją to mało kto ma jakiś problem, natomiast jeśli ktoś zapyta o samochód inny niż BMW to zawsze znajdzie się ktoś kto się przyczepi. Wygląda mi na to że my pomyleńcy na punkcie BMW podświadomie bronimy naszej marki hehehe, chociaż z drugiej strony te auta są na tyle fantastyczne, że nie ma po co kogoś do nich namawiać czy przekonywać że wszystko inne jest lipne. Ja niedawno zauważyłem, że nia namawiam ludzi do kupowania beemek, owszem jak ktoś mnie pyta to mówię że nie istnieją dla mnie inne samochody, ale już tak gorliwie nie namawiam do zakupu, wbijam w to dzidę, niech każdy lata tym czym chce a ja i tak smigam śmigiełkiem i luz.
Łukasz - 2006-04-13, 16:02
A gdyby w takiego Suzuka wswapować jakis 3.8 mpałera?
Hamulce oczywiscie zostawić seryjne, zawias też i nic tylko lansować się burcząc w nadmorskich kurortach i killując S-ki mafiozóffff
Lepiej kupić Łade Nivę - auto z charakterem
Albo Gazika po prostu
Kocie , nie widzę przeszkód abyś pytał jak wspawać świetlówki do komputera i jak podłączyć Zeteca Forda do furmanki dziadka, a nawet jak wbić się na nową twarz do MTV i jak Doda lubi być posuwana.
Wszystko to ludzkie
KotSylwester - 2006-04-13, 18:15
hehehe, jutro rzuce w takim razie z 10tematów na OT, bo serio i powaznie mam wiele pytań bez odpowiedzi... Ale zastanawiam się czy jak wspawam świetlówki do kompa, to jak myślicie, postawic go wtedy na okno? Będzie Lans squad.
|
|