| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Wymien prawo jazdy
Domel - 2006-03-16, 14:59 Temat postu: Wymien prawo jazdy W ramach przypomnienia
| Cytat: | Wymień stare prawo jazdy
Artykuł z dnia: 08.03.2006
Do 30 czerwca należy wymienić prawa jazdy wydane na blankietach papierowych po 1 maja 1993 r. Przypominamy o tym już teraz, bo później kolejki mogą utrudnić sprawę.
Konieczność wymiany praw jazdy wynika z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 29 kwietnia 2002 r. (Dz.U.02.69.640).
W celu otrzymania nowego dokumentu w urzędzie komunikacji należy złożyć:
- wniosek,
- dowód uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy w wysokości 71 zł,
- fotografię o wymiarach 3,5 x 4,5 cm,
- kserokopię posiadanego prawa jazdy.
Przepisy umożliwiają złożenie wniosku o wymianę prawa jazdy pocztą. Odbiór nowego dokumentu musi jednak nastąpić osobiście w celu unieważnienia posiadanego dotychczas prawa jazdy. Zgodnie z rozporządzeniem wydział komunikacji ma 30 dni na wydanie nowego dokumentu.
- Podczas poprzedniej wymiany wszystko przebiegało sprawnie. Składanie wniosków było rozłożone w czasie. Dopiero na miesiąc przed ostatecznym terminem rozpoczął się gorący okres. Przyjmowaliśmy dziennie ponad 100 wniosków – kilkakrotnie więcej niż zazwyczaj. Tworzyły się kolejki, ludzie się denerwowali. Nie warto więc czekać na ostatnią chwilę – mówi Elżbieta Dwórnik z Wydziału Komunikacji Urzędu Dzielnicy Ursus m. st. Warszawy.
Kierowcy, którzy do 1 lipca nie zdążą z wymianą starych praw jazdy nie stracą posiadanych uprawnień do kierowania pojazdami. Muszą się jednak liczyć z możliwością otrzymania mandatu w wysokości 100 zł.
|
Marcin - 2006-03-16, 15:48
Dzieki Domel, wlasnie ostatnio o tym myslalem.
metaldaw - 2006-03-16, 17:36
Ja już tydzień jestem po wymienie wszystkie opłaty nie przekroczyły 80zł
Kujon - 2006-03-16, 21:28
Ja też wymieniłem, jakieś 40 tyś szt. praw jazdy i jeszcze bede wymieniać , do konca czerwca policzyłem że jakieś 15tyś szt. mi zostało , a wy jak zawsze czekacie na ostatnią chwile
|
|